Νηστεία: Τα 10 καλά που θα δεις στο σώμα και τον οργανισμό σου!

Νηστεία: Τα 10 καλά που θα δεις στο σώμα και τον οργανισμό σου! | tlife.gr

Το σκέφτεσαι. Είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και φυσικά να αδυνατίσεις. Είναι όμως μόνο αυτό; Όχι. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, γράφει για τα θετικά που θα δεις στο σώμα και στον οργανισμό σου, αν μπεις στη διαδικασία της νηστείας. Επίσης, δώσε προσοχή στο τέλος του άρθρου γιατί η νηστεία κρύβει και παγίδες που τελικά μπορεί να σε παχύνουν.

ΟΙ 10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΣΟΥΝ ΝΑ ΝΗΣΤΕΨΕΙΣ
1. Αποτοξινώνεις τον οργανισμό σου. Απέχεις από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια, άρα αποτοξινώνεις τον οργανισμό σου από τα ζωικά λιπαρά.

2. Βελτιώνεις τη λειτουργία του εντέρου σου. H αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της νηστείας βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

3. «Ξεκουράζεις» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ. Δύο όργανα που επιβαρύνονται πολύ από τοξίνες που προσλαμβάνεις από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, το junk food και το αλκοόλ.

4. Ελαττώνεις τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Το κρέας και τα ζωικά λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τα οποία ευθύνονται και για την αύξηση του σωματικού μας βάρους.

5. Μειώνεις την αρτηριακή πίεση. Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω.

6. Ισχυροποιείς το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Μέσω όλων εκείνων των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

7. Χάνεις κιλά. Με όλα αυτά τα φαγητά (όσπρια, λαχανικά, φρούτα) και την αποχή από το κρέας, έχεις καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού για να κάνει περισσότερες καύσεις.

8. Σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις περισσότερα λαχανικά που σου προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και άφθονη ενυδάτωση.

9. Καταναλώνεις περισσότερο θαλασσινά, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ζυμαρικά. Η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.

10. Αποκτάς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Φυσικά και η Σαρακοστή είναι η ιδανική περίοδος για να υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να κόψεις κάποιες που σε παχαίνουν, όπως το έτοιμο φαγητό και το αλκοόλ. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσεις πως δεν πρέπει να υπερκαταναλώνεις κρέας και πως μπορείς μέσα από πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές, να χορταίνεις και να χάνεις κιλά ταυτόχρονα.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ (ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ ΤΕΛΙΚΑ)
Ναι, η νηστεία κρύβει και παγίδες. Το ότι σου επιτρέπονται οι υδατάνθρακες είναι μία, που μπορεί να σε κάνει να καταλήξεις με περισσότερα κιλά από ότι πριν. Προσοχή λοιπόν ώστε να το κάνεις σωστά…

-Απόφυγε εντελώς το τηγάνισμα. Καλό είναι να αποφύγεις το τηγάνι και να είσαι συγκρατημένη στη χρήση ελαιόλαδου. Αν μαγειρεύεις πολλές μερίδες, μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα είναι αρκετή.

-Το ότι μπορείς να τρως πατάτες και ζυμαρικά μερικές φορές αποτελεί θερμιδική παγίδα που κοστίζει. Το θέμα είναι να αδυνατίσεις και όχι να παχύνεις. Οπότε δεν τρως μόνο υδατάνθρακες και δείχνεις προσοχή στην ποσότητά τους.

-Προτίμησε τρόφιμα που μπορούν να αναπληρώσουν την ανάγκη του οργανισμού σου για πρωτεϊνες μιας και η νηστεία βγάζει από τη διατροφή σου το κρέας.
Ποιες τροφές να προτιμήσεις: Τα όσπρια, το σουσάμι, το ταχίνι, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το κρέας. Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι έχουν τις ίδιες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

-Η νηστίσιμη διατροφή δυστυχώς θέτει σε κίνδυνο την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα στοιχεία έχει βρεθεί πως βοηθούν το μεταβολισμό και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να τα αναπληρώσεις. Το ασβέστιο θα το βρεις στα πράσινα λαχανικά και στο γάλα από αμύγδαλο ή φουντούκι. Τον σίδηρο θα τον προσλάβεις από όσπρια και αποξηραμένα φρούτα και θα τον ενισχύσεις με βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή. Τα ω-3 θα τα βρεις στο λιναρόσπορο, το ταχίνι και τα θαλασσινά.

 

READ more