Οι 7 φθινοπωρινές τροφές που πρέπει να καταναλώσεις, αν θες να αδυνατίσεις!

Το φθινόπωρο έρχεται. Μπορεί, φέτος, να καθυστέρησε, όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, από την άλλη εβδομάδα, η θερμοκρασία θα πέσει, θυμίζοντας μας τι εποχή έχουμε. Για σένα, λοιπόν, που θες να αδυνατίσεις ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα με φρούτα και λαχανικά εποχής, σου έχουμε τη λύση. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc. Γεωργία Καπώλη, έχει συγκεντρώσει 7 φθινοπωρινές τροφές που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά, ενώ ταυτόχρονα θα σε χορτάσουν. Παρακάτω θα βρεις εύκολα και γρήγορα σνακ που μπορείς να πάρεις μαζί σου σε μια μονοήμερη εκδρομούλα το ΣΚ ή στη δουλειά, χωρίς πολλές θερμίδες αλλά με πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Παντζάρια

Είναι πολύ γευστικά και γλυκά τα παντζάρια και περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται βεταλαΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη φυσική διαδικασία της αποτοξίνωσης του σώματος σας. Όταν το σώμα απομακρύνει σωστά τις τοξίνες μπορεί να μεταβολίσει το φαγητό σας πιο αποτελεσματικά.

  • Βράστε μερικά παντζάρια, καθαρίστε τα και προσθέστε ελαιόλαδο, λίγο ξίδι, ανακατέψτε και συνοδεύστε με αυτό τον τρόπο κάποιο κρεατικό ή ψάρι
  • Σως με γιαούρτι, ελαιόλαδο, παντζάρι ιδανική για κάθε σαλάτα ή σνακ με κριτσίνια ολικής ή συνοδευτικό με κρέας/κοτόπουλο/ψάρι

Μπρόκολο

Το μπρόκολο στο μεγαλύτερο ποσοστό του (91%) αποτελείται από νερό. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού είναι τα πιο κατάλληλα για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας, αφού σας κρατούν χορτάτους για πολύ ώρα και παράλληλα ενυδατωμένους. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Tennessee διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μπορεί επίσης να  σας βοηθήσει να διατηρήσετε την απώλεια βάρους.

  • Οι ρίζες από το μπρόκολο είναι ένα τέλειο σνακ μαζί με ένα ωμό καρότο, αν δε σας αρέσουν σκέτα προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σκόρδο ή λεμόνι και αλάτι
  • Τώρα που κρυώνει ο καιρός απόλαυσε μπροκολόσουπα με καρότο, πράσο, πατάτα συνοδευτικά με τυρί κρέμα ή γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αχλάδι

Τα αχλάδια είναι πλούσια πηγή πηκτίνης (διαλυτή ίνα που προσελκύει το νερό για να σχηματίσει μια γέλη). Η πηκτίνη μπορεί να βοηθήσει, ώστε να επιβραδύνεται η εκκένωση του στομάχου σας και να σας κάνει να αισθάνεστε για περισσότερη ώρα χορτάτοι.

  • Smoothies με αχλάδι:  1 αχλάδι, 1 μήλο, 3 κ. σ. γιαούρτι, πάγο, 1κ.γ.μέλι, κανέλα και είστε έτοιμοι με ένα σνακ χαμηλών θερμίδων ή μπορείτε να κόψετε ένα αχλάδι σε κυβάκια να το βάλετε σε μια πράσινη σαλάτα

Ρόδι

Το αγαπημένο μου αν με ρωτάτε γιατί είναι πολύ γευστικό φρούτο, άσε που ανήκει και στα SuperFoods. Περιέχει βιταμίνη C, όπου όπως δείχνουν οι έρευνες βοηθάει πολύ στην καύση του λίπους.

  • Ρόδι με γιαούρτι και κανέλα
  • Smoothies με μισή κούπα ρόδι, χυμό από 1 πορτοκάλι, 1/2  μήλο, γάλα ή γιαούρτι και κανέλα
  • Πράσινη σαλάτα με ρόδι, καρύδι, τυρί cottage

Σπόροι κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι must αυτή την εποχή, καθώς είναι στην καλύτερη φάση της, αλλά ας μην ξεχνάμε τους σπόρους κολοκύθας (ο κολοκυθόσπορος που λέμε!!) . Οι σπόροι περιέχουν μονοακόεραστα λίπη, τα οποία είναι το είδος του λίπους που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

  • Μπορείτε να βάλετε κολοκυθόσπορο σε γιαούρτι με καρύδια και μέλι ή σε μπάρες δημητριακών που μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα στο σπίτι,

Μπάρες δημητριακών (υλικά για 4-6 μερίδες)

2 μπανάνες, 3κ.σ ταχίνι, 2κ.σ  μέλι, 3κ.σ κακάο, ¾ της κούπας βρώμη, 1κ.σ. σπόρους chia και 2κ.σ. κολοκυθόσπορο

Γλυκοπατάτες

Πολλοί άνθρωποι επιμένουν να αποφεύγουν την κατανάλωση πάρα πολλών υδατανθράκων, αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι το είδος του αμύλου («ανθεκτικό άμυλο») που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες, είναι εκείνο που μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος. Επιπλέον οι γλυκοπατάτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για κάτι πιο γλυκό χωρίς να πάρετε κιλά.

  • Μπορείτε να ψήσετε 1 γλυκοπατάτα μεγάλη και να βάλετε κανέλα ή να τις κάνετε σαν τσιπς στο φούρνο φυσικά και να βάλετε από πάνω πάπρικα.

 

Read More

And More