Οι 8 θρεπτικές ιδιότητες του αγγουριού

Ένα ποτήρι μερό με μια φέτα αγγούρι μέσα, είναι ότι πιο δροσιστικό για τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από δροσιστικό όμως, το αγγούρι έχει και πάρα πολλές θρεπτικές ιδιότητες, όπως και τα περισσότερα λαχανικά.

Σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζεις ήδη, αυτά είναι όλα τα πλεονεκτήματα του αγουριού και γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να το έχεις στη διατροφή σου.

1. Είναι πολύ θρεπτικά

Ένα αγγούρι έχει:

  • Θερμίδες: 16
  • Πρωτεϊνη: 1 γραμμάριο
  • Ίνες: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 2 γραμμάρια
  • Νάτριο: 2 γραμμάρια

2. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά

Οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν μέχρι να καταρρίψουν τον μύθο ότι τα αγγούρια είναι μόνο συνοδευτικά για τις σαλάτες. Σύμφωνα με έρευνα τα αγγούρια περιέχουν μια ομάδα πολυφαινολών που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση καρκίνων σχετιζόμενων με οιστρογόνα. Περιέχουν επίσης και άλλα είδη αντιοξειδωτικών όπως το βήτα καροτένιο και τα φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από χρόνιες ασθένειες.

3. Τα αγγούρια μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την πίεση του αίματος υπό έλεγχο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση μπορεί να κρύβει κίνδυνο ανευρύσματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή χειρότερα. Επειδή τα αγγούρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες κάλιου ηλεκτρολύτη, μπορεί να μειώσουν την κατακράτηση νερού που προκαλείται από το νάτριο και έτσι να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την American Heart Association.

Αλλά, φυσικά, τα αγγούρια από μόνα τους δεν θα μετριάσουν τη ζημιά που μπορεί να σου κάνει ένα σακουλάκι πατατάκια την ημέρα, οπότε αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, βεβαιώσου ότι πορσπαθείς επίσης να μειώσεις τις κακές συνήθεις, όπως το κάπνισμα, την καθιστική ζωή, καθώς και την κατανάλωση υπερβολικά κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης.

4. Βοηθούν στην πέψη

Βασικά όλες οι θερμίδες στα αγγούρια προέρχονται από ίνες. Οι ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και της κανονικότητας της κίνησης του εντέρου, είναι ευεργετικές στη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη και θα σε χοσρτάσουν, ώστε να σε αποτρεψούν από την υπερκατανάλωση τροφής.

5. Βοηθούν στο να μένεις ενυδατωμένη

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και την εξάτμιση των βακτηρίων. Τρώγοντας αγγούρια μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών. Η ποσότητα νερού που πραγματικά καταναλώνεις από τα αγγούρια εξαρτάται από το μέγεθος του λαχανικού, αλλά δεδομένου ότι αποτελείται από 95% νερό, μπορείς να είσαι βέβαιη ότι ένα φλιτζάνι φέτες αγγουριού θα συβάλει σημαντικά στις ανάγκες σου σε νερό.

6. Βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου

Τα αγγούρια διαθέτουν πολλές ίνες, κάτι που είναι εξαιρετικό για την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου. Αλλά όταν τα τρως σε μορφή τουρσί, είναι πραγματικά superstars σε αυτή την κατηγορία.

7. Μπορεί να βοηθήσουν στην διατήρηση ενός υγειούς βάρους

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμέη τροφή ή άσκηση που να είναι υπεύθυνη για την απώλεια βάρους ή τη συντήρησή του, αλλά τα αγγούρια είναι σίγουρα μια μεγάλη προσθήκη σε έναν κατά τα άλλα υγιή τρόπο ζωής που είναι πλούσιος σε δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και άπαχη πρωτεΐνη.

8. Τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του διαβήτη

Τα αγγούρια είναι συμπλέκτης για τη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο, επειδή είναι πλούσια σε νερό, επεκτείνονται στο στομάχι σου και μειώνουν έτσι τον θέληση για ζαχαρώδη σνακ, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος ρύθμισης των επιπέδων ινσουλίνης.

 

 

 

Read More

And More