Πέγκυ Σαρόγλου: Γιατί η Πλαστική Χειρουργική είναι γένους θηλυκού…

Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες μεταξύ μας νιώθουμε μεγαλύτερη άνεση και μια ομολογουμένως “αισθητική συνωμοσία” θα την πω. Κατανοούμε καλύτερα τις ανασφάλειές μας και μιλάμε με τους ίδιους κώδικες. Αυτό ακριβώς με εντυπωσίασε και στην Πέγκυ Σαρόγλου.

Είναι Πλαστικός Χειρουργός, η αισθητική μας σύμπνοια φαίνεται αμέσως από τον τρόπο που είναι ντυμένη και μιλώντας μαζί της, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα, ότι πρώτον λατρεύει τη δουλειά της, δεύτερον την κάνει με μεγάλη συνέπεια και επιτυχία και τρίτον, η κατάρτισή της είναι τέτοια που μπορείς να την εμπιστευθείς. Γιατί θα σου βάλει όρια, θα σε προστατεύσει από τις υπερβολές και θα σου ανεβάσει την ψυχολογία διορθώνοντας τις ατέλειες που σε ρίχνουν.

Τι σε οδήγησε στην πλαστική χειρουργική; Θυμάσαι τη στιγμή που αποφάσισες να γίνεις πλαστικός χειρουργός;
Η πλαστική χειρουργική ήταν ένα παιδικό όνειρο. Όταν κάποτε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο είχε υποβληθεί σε επέμβαση Πλαστικής θυμάμαι πόσο με είχε εντυπωσιάσει το αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στην Ιατρική, επιβεβαίωσα την επιλογή μου. Η χειρουργική πάντα μου άρεσε. Η πλαστική χειρουργική είναι ένας κόσμος μαγικός για εμένα.

 

Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που σε γοητεύει στο επάγγελμά σου;
Ο όρος «πλαστική» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη πλάθω, η οποία σημαίνει δίδω μορφή. Η Πλαστική χειρουργική είναι δηλαδή η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση ή τη βελτίωση της λειτουργίας μιας σειράς ιατρικών προβλημάτων, τα οποία είτε δημιουργούνται εκ γενετής ή είναι επίκτητα και έχει ως σκοπό τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργική αρμονία. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα γοητευτική ως επάγγελμα.

 

Ποια επέμβαση είναι η πιο συνηθισμένη; Ποια σύμφωνα με την εμπειρία σου ζητάνε περισσότερο οι πελάτες σου;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ετήσιας έρευνας της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε σημαντική αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων αισθητικής πλαστικής χειρουργικής καθώς η ζήτηση για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής είναι μεγαλύτερη από πότε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε διαφορετικές χώρες αρχίζουν να «αποδέχονται» τις αισθητικές επεμβάσεις, να μιλούν ανοιχτά για αυτές και να συνειδητοποιούν ότι είναι περισσότερο συχνές από όσο νομίζουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε το ενδιαφέρον του κόσμου για τις νέες τεχνικές και για ό,τι νεότερο υπάρχει στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής ώστε ο καθένας να φαίνεται και να νιώθει καλύτερα. Αυτό κάνει όλο και περισσότερο κόσμο να επισκέπτεται το ιατρείο μας, επιθυμώντας να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του και να απαλλαγεί από ατέλειες στο πρόσωπο και στο σώμα.
Οι περισσότεροι που έρχονται στο ιατρείο μου θέλουν να διορθώσουν κάτι στο πρόσωπο. Τα ενέσιμα είναι πιο δημοφιλή από ποτέ στις μέρες μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την χειρουργική επέμβαση. Άλλωστε για τη χρονιά που πέρασε παρατηρήθηκε μια αύξηση 21,9 % του facelift. Η χειρουργική παραμένει λοιπόν το gold standard. Ο Πλαστικός Χειρουργός οφείλει να κατανοήσει και να κατευθύνει σωστά τον ασθενή του σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Τι κάνει έναν πλαστικό χειρουργό επιτυχημένο;
Αυτό ακριβώς που είπα πριν ότι ο Πλαστικός Χειρουργός οφείλει να κατανοήσει και να κατευθύνει σωστά τον ασθενή του σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Να τον ακούσει με προσοχή και να του παρέχει εξατομικευμένη πρόταση ανάλογα με τις ανάγκες του. Η τεχνική του, η αισθητική του και η κριτική του ικανότητα είναι σημαντικά.

 

Μπότοξ, υαλουρονικό… Γενικά μη επεμβατικές θεραπείες με τις οποίες όλοι πια είμαστε πολύ εξοικειωμένοι. Τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Η βοτουλινική τοξίνη (ΒΟΤΟΧ) είναι ένα επεξεργασμένο πρωτεινικό σύμπλοκο το οποίο εγχύεται στην υπό θεραπεία περιοχή. Δρά στον μυ αναστέλλοντας τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και έτσι ο μύς αδρανοποιείται και σταματά να συσπάται έντονα για περίπου 4-6 μήνες. Είναι μια ενέσιμη θεραπεία για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του μετώπου, του μεσόφρυου και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Άλλες περιοχές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρές δόσεις είναι ο λαιμός και το άνω χείλος για τις ρυτίδες του καπνιστή. Από την άλλη μεριά τα Filler (εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος) αναπληρώνουν χαμένο όγκο. Όσομεγαλώνουμε τα κύτταρά μας παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, και το δέρμα μας γίνεται πιο ξερό και λεπτό. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπαίνουν στο δέρμα και προσθέτουν όγκο σε περιοχές που το χρειαζόμαστε. Χρησιμοποιείται δηλαδή για τη διόρθωση των ρινοπαρειακών ρυτίδων, των ρυτίδων της γωνίας του στόματος, των ρυτίδων του μεσόφρυου και του μετώπου. Επίσης χρησιμοποιείται στα χείλη δίνοντας όγκο ή τονίζοντας το περίγραμμα των χειλιών καθώς και στο περίγραμμα του προσώπου. Το αποτέλεσμα διαρκεί 9-12μήνες.
Οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν από τα 25-30 με μικροδιορθώσεις και όσο περνά ο καιρός επιτρέπουν στο πρόσωπο να ωριμάσει δείχνοντας όμορφα σε κάθε ηλικία. Δεν υπάρχει σαφής κανόνας για το ποια είναι η ηλικία που μπορεί να αρχίσει κανείς αλλά προφανώς όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να διατηρήσει με την πάροδο του χρόνου. Στόχος δεν είναι να αλλάξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά να διατηρηθεί μια ξεκούραστη συμβατή με την ηλικία μας εικόνα. Για αυτό και δεν χρειάζεται υπερβολές, αντίθετα ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να βάζει όρια.

 

Υπάρχουν παγίδες στο μπότοξ και στο υαλουρονικό που πρέπει να προσέξουμε;
Χρειάζεται προσοχή διότι χρησιμοποιούνται υλικά άγνωστης προέλευσης με χαμηλό κόστος. Ο ενδιαφερόμενος δεν θα πρέπει να δελεάζεται από αυτό. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να ανοίγονται μπροστά στον ασθενή και να είναι εγκεκριμένα από τον FDA (Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων).
Μπορεί με τα ενέσιμα να είναι ο κόσμος εξοικειωμένος όπως αναφέρατε προηγουμένως δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις που εάν δεν γίνουν από τον κατάλληλα εκπαιδευμένο άνθρωπο μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες επιπλοκές και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να γίνονται από εμάς τους Πλαστικούς Χειρουργούς.

 

Πώς επιλέγουμε τον πλαστικό που θα εμπιστευθούμε για την επέμβαση που θέλουμε να κάνουμε;
Η Πλαστική Χειρουργική είναι η δημοφιλέστερη και περισσότερο προβεβλημένη ειδικότητα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις και ότι είναι μια χειρουργική ειδικότητα. Για αυτόν το λόγο δεν πρέπει ποτέ να χάνει τον ιατρικό της χαρακτήρα. Μια ασφαλής και προσιτή πράξη στα χέρια κάποιου μη εξειδικευμένου ιατρού μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα. Η επιτυχία των ιατρικών πράξεων εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την επιλογή του σωστού Πλαστικού Χειρουργού.
Αφού βρείτε κάποια ονόματα πλαστικών χειρουργών και για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα πέσετε θύμα κάποιου ανειδίκευτου ή κάποιου που παριστάνει τον Πλαστικό Χειρουργό επιβεβαιώστε με την Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ. αν είναι μέλος της Εταιρίας. Η Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ. διασφαλίζει ότι τα καταγεγραμμένα μέλη της έχουν την ειδικότητα του Πλαστικού Χειρουργού.
Ο σωστός πλαστικός χειρουργός που ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τον ασθενή του, εξασφαλίζει ότι έχει απαντήσει σε όλους τους προβληματισμούς και απορίες του «ασθενή» του, πριν πραγματοποιηθεί η επέμβαση, όπως:
-Είμαι ο κατάλληλος «ασθενής» για αυτή την επέμβαση;
-Πόσο συχνά κάνετε αυτή την επέμβαση;
-Θα κάνετε ο ίδιος την επέμβαση;
-Έχω ιατρικά προβλήματα που θα δημιουργήσουν κινδύνους; Κι αν ναι ποιοι είναι αυτοί;
-Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημά μου;
-Υπάρχουν άλλες συμπληρωματικές επεμβάσεις που θα χρειασθούν;
-Ποια είναι η χρονική διάρκεια του αποτελέσματος;
-Ποιο το είδος της αναισθησίας;
-Ποια είναι η προετοιμασία για την επέμβαση;
-Ποια είναι η μετεγχειρητική διαδικασία της επέμβασης;
-Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές και πώς αντιμετωπίζονται;
-Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;
-Εάν χρειαστούν άλλες επεμβάσεις ή θεραπείες για την αντιμετώπιση επιπλοκών, ποιος θα πληρώσει γι’ αυτές και πόσο στοιχίζουν;

 

Είσαι μια γυναίκα δυναμική και έχεις επιλέξει έναν χώρο κατά βάση “ανδροκρατούμενο”. Γιατί πιστεύεις ισχύει αυτό; Πώς σε αντιμετωπίζει το επαγγελματικό σου περιβάλλον;
Σαν άνθρωπος είμαι φύσει αισιόδοξος οπότε ακόμα και αν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο θα το αγνοούσα γιατί αυτό που πάντοτε με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει είναι να αξιολογούμαι με βάση την δουλειά μου και την απόδοσή μου και όχι με βάση το φύλο. Προσωπικά όμως δεν είχα πρόβλημα συνεργασίας με τους άντρες συναδέλφους μου. Δεν ένιωσα να «αμφισβητούμαι» επειδή είμαι γυναίκα. Περισσότερο θετικά το έχω βιώσει παρά αρνητικά.

Διορθώνεις ατέλειες, διορθώνεις στοιχεία που κάποιον ενδεχομένως τον στεναχωρούν. Επαναφέρεις τη χαμένη αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο στους ανθρώπους. Πώς νιώθεις για αυτό;
Η ανάγκη για τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης πηγάζει από την εσωτερική ανάγκη του ατόμου να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του ομορφαίνοντάς την, να προκαλέσει θετικά συναισθήματα στον ίδιο αλλά και στους γύρω του. Η ομορφιά είναι ένας συνδυασμός σχήματος και αναλογίας που προκαλεί ευχαρίστηση και θαυμασμό σε αυτόν που το βλέπει. Μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα δίνει προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση κρατώντας σε ισορροπία τον ψυχικό κόσμο με την εξωτερική εικόνα. Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από το Πλαστικό Χειρουργό αφού η επιστήμη μας βοηθά τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα, περισσότερο ελκυστικοί και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό είναι καλό. Οπότε η λύση που θα δοθεί είναι πάντα εξατομικευμένη.
Η απόφαση κάποιου να υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση μπορεί σίγουρα να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του κάνοντάς τον να φαίνεται και να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του. Και αυτό νομίζω είναι πολύ ωραίο!

 

Είμαστε σαφώς πιο εξοικειωμένοι με τους πλαστικούς χειρουργούς σε σχέση με παλιότερα. Ένα μελανό σημείο είναι όμως οι υπερβολές που βλέπουμε γύρω μας. Τι έχεις να μας πεις για αυτό;
Όπως προανέφερα ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να βάζει όρια. Υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται για να έχουμε ένα όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα. Ο Πλαστικός οφείλει να εξηγήσει και να καθοδηγήσει σωστά τον ασθενή του. Η επιτυχία των ιατρικών πράξεων εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και για εμένα προσωπικά προτεραιότητα έχει η ασφάλεια του ασθενή.
Κατά την διάρκεια μετεκπαίδευσής μου στις ΗΠΑ σε αυτό που εστίαζαν περισσότερο οι τεχνικές ήταν στο έχουμε ένα πιο ξεκούραστο ανανεωμένο πρόσωπο χωρίς να υπάρχει αλλοίωση των χαρακτηριστικών.

Read More

And More