Πρακτικές συμβουλές για να απολαύσεις το Πάσχα χωρίς να πάρεις κιλά!

Για να είμαστε και ρεαλίστριες. Γιορτές είναι. Χαρές έχουμε. Δεν γίνεται να ζήσουμε στην καταπίεση. Μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό του Πάσχα και να γλεντήσουμε χωρίς ενοχές. Έτσι πρέπει κι έτσι άλλωστε θα γίνει. Το ζητούμενο δεν είναι να αδυνατίσουμε, αλλά να μην παχύνουμε. Και σε αυτό ακριβώς μας βοηθάει σήμερα με τις απαραίτητες συμβουλές η Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονική διευθύντρια Λόγω… διατροφής Κατερίνη. Ο λόγος σε εκείνη…

Η περίοδος του Πάσχα είναι μια χαλαρωτική περίοδος και μια καλή αφορμή συνάντησης με τους αγαπημένους μας φίλους και συγγενείς για να απολαύσουμε και να φάμε τα ιδιαίτερα Πασχαλινά εδέσματα.

Προηγείται βέβαια μια περίοδος πλήρης νηστείας (40 μέρες ή 1 βδομάδα), αλλά έρχονται το βράδυ του Μ. Σαββάτου και η Κυριακή του Πάσχα όπου είμαστε αντιμέτωπες με πολλούς νόστιμους πειρασμούς όπως είναι το αρνί, το κατσίκι, τα αυγά, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλοράκια και πολλά άλλα.

Αυτές τις 2 μέρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικές στον τρόπο κατανάλωσής τους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η δυσπεψία που θα ακολουθήσει αν καταναλώσουμε τα παραπάνω τρόφιμα λαίμαργα και σε μεγάλη ποσότητα και ο δεύτερος λόγος είναι η συντήρηση του βάρους μας. Δεν είναι ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τη γιορτή του Πάσχα καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφίμων γιατί έτσι θα σημειωθεί αύξηση του βάρους που με τόσο κόπο προσπαθούμε όλο το χρόνο να μειωθεί ή να συντηρηθεί.

Για τους παραπάνω δύο λόγους ας αναφέρουμε τρόπους με τους οποίους θα αποφύγουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΥΝΕΙΣ
-Να έχεις πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσεις το βάρος σου, ούτε να βάλεις κιλά, αλλά ούτε και να χάσεις.

-Κράτησε, διατήρησε όσο περισσότερο μπορείς τις διατροφικές σου συνήθειες. Το γεγονός ότι πλησιάζει η μέρα του Πάσχα, δεν σημαίνει ότι και τις υπόλοιπες μέρες θα ξεχάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

-Μην ξεχνάς και μην παραλείπεις τα ενδιάμεσα σνακ της ημέρας. Το ότι γνωρίζεις ότι το βραδινό σου θα είναι “ενισχυμένο” δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι νηστική όλη μέρα. Δεν λειτουργεί έτσι ο μεταβολισμός.

-Μην πηγαίνεις ποτέ πεινασμένη στο γιορτινό τραπέζι. Τήρησε τα 4-5 γεύματα ημερησίως. Έτσι, θα αποφύγεις την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας φαγητού.

-1-2 γλυκά ημερησίως δεν θα αποτρέψει την συντήρηση του βάρους σου.

-Να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως

 

Τις ημέρες του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα
-Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι ξεκινήσεις με ένα πιάτο μαγειρίτσα και μια σαλάτα. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.

-Αρχικά κοίτα όλα τα φαγητά που μας προσφέρουν στο τραπέζι.

-Κάνε μια πρώτη σκέψη: τι σου αρέσει πολύ από όλα αυτά και τι λιγότερο. Οπότε θα προτιμήσεις τα πιο αγαπημένα σου.

-Στη συνέχεια, αφού αποφασίσεις τι θα διαλέξεις, άρχισε να γεμίζεις το πιάτο σου με τις σαλάτες που σου αρέσουν και έπειτα με το κυρίως φαγητό.

-Ένα καλό κόλπο είναι να γεμίσουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά. Έτσι θα αποφύγουμε αρκετό κορεσμένο λίπος από τα ζωικά τρόφιμα.

-Καλό είναι να ξεκινήσεις να τρως πρώτα τα λαχανικά και έπειτα το κυρίως γεύμα, έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός.

-Προσπάθησε να μην τρως γρήγορα. Το γεύμα σου να διαρκεί 20 λεπτά, ώστε να μπορέσεις, να έχεις το χρόνο να καταλάβεις ότι χόρτασες χωρίς να καταναλώνεις παραπάνω ποσότητες.

-Προτίμησε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Αν παρόλα αυτά δεν καταφέρεις να συγκρατηθείς σε όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορείς την επόμενη μέρα να είσαι πιο προσεκτική για να έρθεις σε μια ισορροπία.

Read More

And More