Αδυνάτισμα και σωστή διατροφή: Εσύ ρωτάς και η ειδικός σού απαντά

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Επειδή δεν μου αρέσει και τόσο το νερό, με αποτέλεσμα να ξεχνάω να το καταναλώσω συχνά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποια άλλα ροφήματα μπορώ να καταναλώνω μέσα στην ημέρα, προκειμένου να είμαι ενυδατωμένη.

⇐ Απάντηση:

Όλα τα ροφήματα, μεταξύ των οποίων το νερό, Ο καφές, τα αφεψήματα (τσάι, φασκόμηλο, μέντα κτλ), το γάλα, οι χυμοί, καθώς και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως οι σούπες, τα φρούτα και τα λαχανικά, γιαούρτι, συμβάλλουν στην κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Κατά μέσο όρο, περίπου το 80% των συνολικών αναγκών ενός ατόμου σε νερό καλύπτεται από την κατανάλωση ροφημάτων ενώ περίπου το 20% προέρχεται από τις τροφές.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το λεγόμενο “ιδανικό” βάρος. Είμαι 37 ετών, ύψος 1,74 και τώρα ζυγίζω 73. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος το εύρος του ιδανικού βάρους , αναλογικά με το ύψος σου είναι 61-75 κιλά. Ωστόσο, το ιδανικό βάρος έχει να κάνει τόσο με το σωματότυπό του κάθε ανθρώπου, όσο και τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας, που επηρεάζουν την κατανομή λίπους. Τέλος, υπάρχουν πολλές εξισώσεις εκτίμησης σωματικού βάρους. Λαμβάνοντας υπόψιν την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σου βάρος είναι τα 65 κιλά.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας! Θα ήθελα να μάθω τη διαφορά όταν διαβάζω γάλα ή γιαούρτι και επιδόρπιο γιαουρτιού ή γάλακτος. Τι σημαίνει επιδόρπιο; Περισσότερη ζάχαρη και λιγότερα θρεπτικά συστατικά;

⇐ Απάντηση:

Ως επιδόρπιο γιαουρτιού χαρακτηρίζεται το γιαούρτι στο οποίο έχουν προστεθεί κι άλλα συστατικά εκτός από γάλα και μαγιά όπως είναι: γλυκαντικές ουσίες, ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης, φρούτα, ζελατίνη ή και διάφορες χρωστικές ουσίες που το καθιστούν γευστικότερο και πιο ελκυστικό. Η θρεπτική του αξία είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με το “ζωντανό” γιαούρτι. Είναι πάντα καλύτερο να αγοράσετε ένα απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να προσθέσετε φρέσκα φρούτα, μέλι, δημητριακά ολικής άλεσης ή ξηρούς καρπούς, ούτως ώστε να σιγουρευτείτε πως λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω και καθημερινά τρώω σαλάτα με τόνο ή αβγό. Τα βαρέθηκα όμως! Τι μπορώ να παραγγείλω απ’ έξω με λίγες θερμίδες;

⇐ Απάντηση:

Καλές εναλλακτικές για φαγητό από έξω είναι:

  • Κοτόπουλο φιλέτο ή μπριζόλα ή μπιφτέκια & σαλάτα επιλογής  ή ceasars χωρίς σος
  • 1 καλαμάκι κοτόπουλο & πίτα αλάδωτη & σαλάτα επιλογής
  • Σαλάτα με κινόα ή όσπρια, αβοκάντο, μανιτάρια
  • Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα & σαλάτα επιλογής & τυρί
  • Σε μαγειρεία μπορείτε να βρείτε ποικιλία οσπρίων ή λαδερών
  • Σαλάτα ντάκος με παξιμάδι, τυρί, ντομάτα, ελιές
  • Τορτίγια ή πίτα αραβική ή μπαγκέτα με τυρί, γαλοπούλα, λαχανικά, αβοκάντο, ελιές

And More