Αδυνάτισμα και σωστή διατροφή: Στείλε τις απορίες σου και η ειδικός θα σού απαντήσει

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Είμαι 37 ετών, ύψος 1,69 και 52 κιλά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εμένα, καθώς και αν θεωρείται ότι ίσως πρέπει να πάρω ένα – δύο κιλάκια. Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:

Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (18,2kg/m2) το σωματικό σου βάρος είναι κάτω από τα φυσιολογικά όρια και χρειάζεται να είσαι τουλάχιστον 57-62 κιλά. Ενδεικτικές οδηγίες αύξησης σωματικού βάρους είναι οι ακόλουθες:

  • Μικρά και συχνά γεύματα ανά 3 ώρες.
  • Εύκολα σνακ: ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρώμη, φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), ανάλατοι ξηροί καρποί, cream crackers σίκαλης, γάλα, γιαούρτι, μπισκότα digestive/πτι-μπερ/μιράντα, πολυδημητριακά
  • Καθημερινά να τρως 1 αυγό/20 ανάλατους ξηρούς καρπούς/μισό αβοκάντο/1 μπανάνα/10 ελιές/1 κουταλιά σούπας φυστικοκοβούτυρο & 1κ.γ. ταχίνι με μέλι/2-3 μερίδες γαλακτοκομικά
  • Κάθε φαγητό να το συνοδεύεις με ψωμί ή πατάτες ή ρύζι ή μακαρόνια
  • Να πίνεις 1 ποτήρι φυσικό χυμό καθημερινά
  • Προ ύπνου να πίνεις 1 ποτήρι γάλα.

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Είμαι 55 ετών, σε λίγους μήνες θα γνωρίζω αν είμαι οριστικά στην εμμηνόπαυση, ύψος 1,60 και βάρος 61 κιλά. Συνήθιζα να κρατάω το βάρος μου σταθερό στα 57 κιλά. Η τηλεργασία και κάποια ορθοπεδικά προβλήματα, με ανάγκασαν να σταματήσω τη γυμναστική και να πάρω κιλά. Προσέχω τη διατροφή μου η οποία περιέχει καφέ φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς, κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα ( κεφίρ,τυρί,γιαούρτι), μειωμένες μερίδες μεσημεριανού, σαλάτες, και πολύ λίγο και προσεγμένο βραδινό. Τρώω σε τακτά χρονικά διαστήματα και απ’ όλες τις ομάδες . Έχω κόψει το αλάτι,πίνω νερό και αφεψήματα, δεν τρώω ζάχαρη, αναψυκτικά επεξεργασμένα κλπ. Ένα γλυκό ή ένα κακάο με σοκολάτα υγείας, μόνο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Ωστόσο, είναι αδύνατον να κατέβω απ’ τα 61. Δεν υποκύπτω σε πειρασμούς, έχω φοβερή αυτοπειθαρχία αλλά έχω απογοητευτεί. Θα ήθελα να μάθω τι μπορεί να φταίει. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

⇐ Απάντηση:

Η εμμηνόπαυση είναι οργανική κατάσταση, η οποία συνδέεται με δυσκολία απώλειας βάρους, δεδομένων των κατακρατήσεων που συμβαίνουν από τις ορμονικές διαταραχές.

Επιπλέον, το γεγονός ότι το σωματικό σας βάρος είναι ήδη σε φυσιολογικά επίπεδα (Δείκτης μάζας σώματος = 23.8kg/m2), αιτιολογεί την δυσκολία απώλειας βάρους. Θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο, προκειμένου να ελέγξετε το θυρεοειδή σας, η λειτουργία του οποίου μπορεί να διαταραχθεί στην εμμηνόπαυση.

Ενδεικτικές οδηγίες που χρειάζεται να έχετε υπόψιν σας είναι οι ακόλουθες:

  • Συχνότητα γευμάτων ανά 3-4 ώρες.
  • Να αποφεύγετε αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη.
  • Να τρώτε νωρίς βραδινό.
  • Ελέγξτε την ποσότητα του φαγητού σας.

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Είμαι 22 χρόνων ύψος 1,69 εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχω διαγνωστεί με θυρεοειδίτιδα χασιμότο (αυτοάνοσο). Δεν είμαι στην φάση που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή απλά κάθε έξι μήνες κάνω επαναληπτικές εξετάσεις. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή που μπορώ να κάνω για το νόσημα αυτό; Έχω παρατηρήσει ότι δεν χάνω εύκολα κιλά ούτως ή άλλως,έχω συνέχεια το αίσθημα πείνας. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Οι παθήσεις του θυρεοειδή χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Σελήνιο: βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθάει στη μείωση των αντισωμάτων της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης που είναι αυξημένα σε άτομα με θυρεοειδίτιδα hashimoto. Πηγές: εντόσθια, δημητριακά, οστρακοειδή, ψάρια, φυστίκια βραζιλίας.
  • Βιταμίνη D: έχει φανεί ότι η έλλειψη βιταμίνη D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto, ενώ η συμπληρωματική χορήγησή της βοηθά στην βελτίωση της θυρεοειδίτιδας, μιας και ρίχνει τα αντισώματα της θυρεοσφαιρίνης και της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Πηγές: μανιτάρια, κρόκος αυγού, ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, συκώτι.
  • Βιταμίνη Β12 & σίδηρος: έχει φανεί ότι τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό έχουν αυξημένη πιθανότητα έλλειψης Β12 & σιδήρου:
  • Πηγές Β12: μοσχάρι, χοιρινό, αυγά, κοτόπουλο, οστρακοειδή
  • Πηγές Σιδήρου: όσπρια, μοσχάρι, χοιρινό, αυγά, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, σπόροι σουσαμιού, μανιτάρια, σπόροι chia, βρώμη, σπανάκι, κολοκυθόσποροι, αποξηραμένα δαμάσκηνα και σταφίδες.
  • Βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ
    Στα άτομα που εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό είναι συχνό φαινόμενοτα επίπεδα ομοκυστεΐνης να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, παραπέμποντας σε μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος. Επομένως, τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που πάσχουν και από υποθυρεοειδισμό είναι καλό να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 αποτελούν τα κρέατα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, οι μπανάνες και τα καρύδια. Φυλλικό οξύ ανευρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, τα φιστίκια, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή και το συκώτι.

     

  • Επίσης, οι διαταραχές θυρεοειδή συχνά προκαλούν πρήξιμο/κατακράτηση, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πίνετε καθημερινά επαρκής πρόσληψη υγρών και αν είστε προσεκτική με την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης.

    Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Μετά από τέσσερις φορές που έχω φτάσει τα 100 κιλά και επιτυχώς κατέβει στα 65, κάνω μια προσπάθεια να κατέβω και πάλι. Με περπάτημα έχασα 10 κιλά και είμαι στα 90. Κάνω μεσογειακή διατροφή αλλά τρώω πολλά σνακ ενδιάμεσα, έχοντας απογοητευθεί ή και συμβιβαστεί με τη παρούσα κατάσταση. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ πολύ

⇐ Απάντηση:

Η πιο βασική οδηγία για την απώλεια και τη συντήρηση των κιλών είναι η εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων ανά 3-4 ώρες, προκειμένου να κρατάτε σε εγρήγορση το μεταβολισμό, να ελέγχετε την ποσότητα φαγητού που τρώτε και να μειώνετε η επιθυμία σας για γλυκά, αλμυρά, λιπαρά τρόφιμα.

  • Επιπλέον, η εφαρμογή των βασικών οδηγιών διατροφής συνδυαστικά με άσκηση θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά. Δώσε έμφαση στα ακόλουθα:
  • Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό.
  • Πιες τουλάχιστον 1 1/2 λίτρο νερό.
  • Έλεγξε την ποσότητα του φαγητού σου.
  • Συχνότητα γευμάτων ανά 3ωρο.
  • Απέφυγε τα γλυκά, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα τύπου fast food.
  • Να τρως νωρίς βραδινό, τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

And More