Αδυνάτισμα μετά τις γιορτές: Στείλε τις ερωτήσεις σου και η ειδικός θα σου απαντήσει

Όλες μας τρώμε λίγο πιο πολύ στις γιορτές. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα παραδοσιακά εδέσματα, η γεμιστή γαλοπούλα, η βασιλόπιτα μας κλείνουν το μάτι. Μην αγχώνεσαι, όμως! Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις δίαιτες που μοιράζεστε μαζί μας κάθε εβδομάδα. Είμαι έφηβη, γύρω στα 14 και η ακμή μου έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ενοχλητική. Μπορείτε να μου προτείνετε μερικές τροφές ή διατροφικές συμβουλές, που θα κάνουν την ακμή μου να υποχωρήσει;

⇐ Απάντηση:

Η υγεία της επιδερμίδας επηρεάζεται πολύ από την ποιότητα της διατροφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισκεφθείς δερματολόγο που είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για την ακμή. Οι πιο σημαντικές διατροφικές συνήθειες για την καταπολέμηση της ακμής έχουν ως εξής:

Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως αρνί, κατσίκι, σφολιάτες, γλυκά, πρόχειρο φαγητό τύπου fast-food, τηγανητά τρόφιμα, συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και οι μαλακές μαργαρίνες, βελτιώνουν τα συμπτώματα της ακμής και πολλές φορές την αποτρέπουν να αναπτυχθεί.

Προς την ίδια κατεύθυνση, έχουν γίνει έρευνες πάνω σε τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, αν δηλαδή επιδεινώνουν την εμφάνιση της ακμής ή όχι. Αρχικά να αναφέρουμε ότι γλυκαιμικός δείκτης σε ένα τρόφιμο, είναι η ταχύτητα της γλυκόζης με την οποία μεταφέρεται στο αίμα αλλά και η ποσότητά της από το τρόφιμο που καταναλώνεται. Αποδείχθηκε λοιπόν σε μια συγκεκριμένη έρευνα ότι άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. άσπρο ψωμί, γλυκά), είχαν μεγαλύτερη εμφάνιση ακμής σε σύγκριση με τα άτομα που η διατροφή τους χαρακτηριζόταν από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψάρια, ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και φρούτα.

Τι πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε έτσι ώστε να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπισθεί η ακμή; Διαμορφώνοντας το καθημερινό μας μενού, καλό είναι να καταναλώνουμε άπαχα γαλακτοκομικά, να προτιμούμε την κατανάλωση άσπρου κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι και η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να περιοριστεί στη 1 φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, η διατροφή μας να εμπλουτιστεί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β, των οποίων πηγές αποτελούν τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα μανιτάρια, τα καρύδια, ο σολομός, το κοτόπουλο, η μπανάνα, το μοσχάρι, το ρύζι, το αυγό, το λάχανο, τα φιστικιά και τα φασόλια. Τέλος, πολύ ωφέλιμη είναι η βιταμίνη C στο μπρόκολο, στο πεπόνι, στο ακτινίδιο, στα πορτοκάλια, στις κόκκινες πιπεριές και στις φράουλες.

Τέλος, είναι πολύ σημαντική η αυξημένη πρόσληψη νερού και η αποφυγή αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι βασιλόπιτα; Ποια από όσες κυκλοφορούν είναι καλύτερο για να μην πάρω πολλά κιλά;

⇐ Απάντηση:

Όποια βασιλόπιτα και αν επιλέξεις είναι σημαντικό να καταναλώσεις μικρή ποσότητα. Ενδεικτικά εβδομαδιαία μπορείς να τρως 100-150 γραμμάρια γλυκού στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ενδεικτικά, οι θερμίδες της βασιλόπιτας έχουν ως εξής:

Βασιλόπιτα Τύπου κέικ

Σύσταση ανά 100gr
Ενέργεια: 350Kcal

Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι

Σύσταση ανά 100gr
Ενέργεια: 255 Kcal

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι κρασί.

⇐ Απάντηση:

Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε τις θερμίδες των πιο συνηθισμένων αλκοολούχων ποτών:

Ποτό (μέσα στην παρένθεση είναι το ποσοστό αλκοόλ)

Ποσότητα σερβιρίσματος (ml)

Θερμίδες

Μπίρα (4%)

250 (ml)

107

Οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ (τζιν,ρούμι,ουίσκι,βότκα)

45 (ml)

100

Ούζο

30 (ml)

150

Μπράντι, κονιάκ (38%)

30 (ml)

75

Κρασί λευκό, ξηρό (9%)

120 (ml)

80

Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%)

120 (ml)

85

Κρασί γλυκό (10%)

120 (ml)

105

Bloody Mary (10%)

150 (ml)

116

Daiquiri (25%)

60 (ml)

111

Manhattan (30%)

60 (ml)

178

Martini (31%)

75 (ml)

156

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Ποια είναι η καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα για να ζυγίζομαι;

⇐ Απάντηση:

Το πρωινό ζύγισμα είναι το καλύτερο δεδομένου ότι είστε νηστική και χωρίς κατανάλωση υγρών. Βασική παράμετρος είναι να διατηρείται σταθερή η ώρα του ζυγίσματος.

And More