Άννα: “Θέλουμε να κάνουμε παιδάκι! Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;”

Ερώτηση
Καλησπέρα σας, πριν απο λίγους μήνες παντρεύτηκα και κάνουμε κάποιοες προσπάθειες για παιδάκι. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια! Για παράδειγμα έχω ακούσει ότι τροφες όπως γάλα με δημητριακά βοηθάνε! Περιμένω καποιο ενδεικτικό πρόγραμμα! Ευχαριστω…
Άννα

AΠΑΝΤΗΣΗ

Το ζευγάρι που ενδιαφέρεται να αποκτήσει παιδί για να ενισχύσει τη γονιμότητά του θα πρέπει να αρχίσει ιδανικά τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη να συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του τα ακόλουθα:

-Αμινοξέα. Αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Είναι απαραίτητα για την παραγωγή ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Πηγές αμινοξέων είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι φακές, το μπιζέλι, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το καστανό ρύζι.

-Αντιοξειδωτικά. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που φαίνεται να είναι υπεύθυνες για βλάβες στο σπέρμα. Τροφές
πλούσιες σε αντιοξειδωτικά αποτελούν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι φράουλες, τα κεράσια, οι αγκινάρες, το σπανάκι, το μπρόκολο, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, η κανέλα, η πιπερόριζα (τζίντζερ), το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, ο χυμός από ρόδι, η μαύρη σοκολάτα.

-Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη). Η βιταμίνη Β6 μαζί με τον ψευδάργυρο είναι χρήσιμη για το σχηματισμό ορμονών του φύλου. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την απορρόφηση της βιταμίνης Β6. Κρέας, ψάρια, δημητριακά, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6.

-Βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ είναι απαραίτητα για τη σύνθεση των μορίων DNA και RNA, δηλαδή του γενετικού υλικού. Χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη παραγωγή και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Το ασβέστιο βοηθάει στην απορρόφησή της.

-Φολικό οξύ. Λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Β12 και με τη βιταμίνη C. Το φολικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση και βοηθάει στη ρύθμιση του σχηματισμού του νευρικού ιστού του εμβρύου. Βελτιώνει επίσης την παραγωγή γάλακτος καθώς επίσης την παραγωγή και κινητικότητα του σπέρματος. Φολικό οξύ συναντάμε σε τροφές όπως το σπανάκι, τα ζυμαρικά, το μπρόκολο, την πορτοκαλάδα, το αβοκάντο, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα αποξηραμένα σύκα, τη μαγιά μπύρας, το γάλα, το σολωμό, τα στρείδια.

-Σίδηρος. Είναι απαραίτητος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου, καθώς επίσης και για τη διατήρηση των επιπέδων της ίδιας της μητέρας. Ευτυχώς, η ικανότητα του σώματος να απορροφά σίδηρο αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η βιταμίνη C ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου. Διατροφικές πηγές σιδήρου αποτελούν το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα.

-Απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα Ωμέγα-3 και τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα αποτελούν σημαντικά δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, του σωματικού ιστού και της ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου. Τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, καθώς επίσης μια σειρά από φυτικά έλαια όπως το λινέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο αποτελούν διατροφικές πηγές πλούσιες στα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα. Ας σημειωθεί ότι η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή όταν παράλληλα ακολουθούμε αντιπηκτική αγωγή.

-Σελήνιο. Το συναντάμε στα καρύδια, στο κρέας, στα θαλασσινά, στα ψάρια, στο κρέας.

-Μαγγάνιο. Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα καρότα, στα μπρόκολα, στο τζίντζερ, στα αυγά, στη βρώμη, στη σίκαλη.

-Ψευδάργυρος. Πηγές αποτελούν τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα οστρακόδερμα, τα φασόλια, τα καρύδια, ορισμένα θαλασσινά, σιτηρά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More