Ελένη: “Θέλω να χάσω 4 κιλά. Τι να κάνω;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 22 χρόνων, έχω ύψος 1,50μ. και πάντα ήμουν 41-42 κιλά. Τους τελευταίους 6 μήνες πήρα 5 κιλά και τώρα είμαι 46. Παλιά έκανα καλή διατροφή όμως τελευταία άρχισα να τρώω ανεξέλεγκτα fast food και γενικά έχω ένα θέμα με τα γλυκά και το φαΐ! Θέλω να χάσω 4 κιλά!

Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο γιατί ακούγομαι πολύ αδύνατη όμως δεν είμαι γιατί είμαι κοντή! Παίρνω όλο το λίπος στους γοφούς και στα μπούτια. Εδώ και δύο εβδομάδες κάνω σωστή διατροφή λίγο υποθερμιδική αλλά τίποτα! Δεν χάνω! Δυστυχώς δεν έχω προλάβει ακόμα να πάω γυμναστήριο, αλλά περπατάω και κάνω γυμναστική! Γιατί δεν χάνω; Μήπως χάνω μύες; Ευχαριστώ!
Ελένη

AΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη,

Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή αποφεύγοντας τα λιπαρά τρόφιμα, αλλαντικά, αναψυκτικά, ζυμαρικά, ψωμί, γλυκά και πίτες. Να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα (4-5 γεύματα ημερησίως), 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, τρόφιμα ολικής αλέσεως και 2 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά. Προσπάθησε με άλλα λόγια να ακολουθήσεις συστηματικά ένα διατροφικό πρόγραμμα τύπου orac. Μην βιάζεσαι να δεις αποτέλεσμα μιας και ο μεταβολισμός χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να ενεργοποιηθεί.

Τέλος, η περιοχή των γλουτών χρειάζεται πολύ γυμναστική (περπάτημα ή τρέξιμο) και με την κατάλληλη διατροφή θα έχεις σίγουρα αποτελέσματα. Όσο αφορά στην αύξηση της όρεξης σου για φαγητό, εάν τηρήσεις τα μικρά και συχνά γεύματα δε θα έχεις τόσο έντονη την αίσθηση της πείνας. Τέλος για τις υπόλοιπες λιχουδιές της ημέρας, θα επιλέγεις μια φυσιολογική ποσότητα κάτι που σου αρέσει περισσότερο, θα το καταναλώνεις σε ήρεμη κατάσταση για να το απολαύσεις, γνωρίζοντας ότι αυτή είναι η ποσότητα του γλυκού για αυτή τη μέρα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More