Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός με τα χρόνια; Πώς θα διώξω το φούσκωμα; Οι ειδικοί απαντούν…

Προσπαθείς να βρεις τρόπο να χάσεις 2-3 κιλά; Αναρρωτιέσαι πως μπορείς να αποκτήσεις και πάλι επίπεδη κοιλιά; Πως θα διώξεις το φούσκωμα και την δυσφορία; Οι ομάδα διαιτολόγων του Κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη σου δίνει τις απαντήσεις…

Ερώτηση
Γεια σας, γέννησα πριν περίπου ένα μήνα. Στην εγκυμοσύνη μου είχα πάρει 11 κιλά. Έχω ήδη χάσει τα περισσότερα και μου έχουν μείνει μόνο 2, ενώ παράλληλα θα ήθελα να χάσω άλλα 5-6 κιλά ακόμα από το βάρος που είχα πριν μείνω έγκυος. Θα ήθελα να μου πείτε τι διατροφή να ακολουθήσω, δεδομένου ότι θηλάζω και θα ήθελα να συνεχίσω να θηλάζω για αρκετό καιρό ακόμα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είναι ακόμη πολύ νωρίς να χάσετε τα πέντε – έξι επιπλέον κιλά που θέλετε. Μετά από για γέννα ο οργανισμός θέλει περίπου έξι μήνες για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να διατρέφεστε σωστά, έτσι ώστε να συνεχίσετε να θηλάζεται όπως επιθυμείτε και σύντομα θα χάσετε το βάρος που επιθυμείτε. Το διαιτολόγιο σας θα πρέπει να επαρκές σε ασβέστιο και σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, γι’ αυτό να καταναλώνετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών σίγουρα την ημέρα. Επίσης τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βρώμη, φασόλια, καρύδια κτλ. Πρέπει να τρώτε κάθε 3 ώρες για να μπορείτε να έχετε γάλα. Να καταναλώνεται τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) αλλά και δύο ενδιάμεσα. Αποφύγετε το αλκοόλ, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τις σάλτσες και τα λιπαρά φαγητά. Ακόμη να μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό.

Τέλος, θα πρέπει να παρακολουθείτε και το μωράκι σας να δείτε αν παρουσιάζει κάποια δυσαρέσκεια όταν το θηλάζετε και τότε πρέπει να σκεφτείτε τι φάγατε. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να την περιορίσετε αυτή την τροφή από το διαιτολόγιο σας.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Eρώτηση
Γεια σας! Είμαι 1,55μ. και γύρω στα 60 κιλά. Τώρα έχω εντάξει και τη γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα προκειμένου η απώλεια να γίνει ευκολότερη! Για να χάνω γύρω στο ένα κιλό την εβδομάδα, ενδείκνυται η πρόσληψη 1.200 θερμίδων ημερησίως… Το γνωρίζω ότι για να γίνουν περισσότερες καύσεις χρειάζονται και δύο ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό), όμως επειδή εγώ δουλεύω και δεν μπορώ να κάνω αυτά τα ενδιάμεσα σνακ. Μπορώ να κάνω 3 γεύματα (πλούσιο πρωινό, μεσημεριανό και πιο ελαφρύ βραδινό)!

Έχω διαβάσει πολλές έρευνες που συνηγορούν στο ότι επιτυγχάνεται απώλεια και με 3 βασικά γεύματα! Έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να χάσω κιλά. Τα χάνω και τα ξαναπαίρνω… Είμαι συνεχώς με το ρολόι στο χέρι! Πότε θα έρθει η ώρα να φάω το επόμενό μου γεύμα και έτσι έχω όλη την ώρα το μυαλό μου στο φαγητό. Αναπόφευκτα! Γι’ αυτό προτιμότερο δεν είναι να τρώω ένα πλούσιο πρωινό (υγιεινά πάντα), μετά από 4-5 ώρες το μεσημεριανό μου και μετά νωρίς το βράδυ, το βραδινό μου;
Γωγώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Γωγώ απ’ ότι διαβάζω στο μήνυμα σας το πρόβλημα σας δεν είναι να χάσετε κιλά, αλλά να τα διατηρήσετε, γιατί όπως αναφέρετε έχετε ξανά χάσει, αλλά τα έχετε ξαναπάρει. Αυτό που θα σας συνιστούσα είναι να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Να μην στερείτε από τον εαυτό σας τροφές που σας αρέσουν για να χάσετε πιο γρήγορα, αλλά να τις περιορίσετε. Αν σας είναι δύσκολο να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας ενδιάμεσα γεύματα, προσπαθήστε να πιείτε ένα ποτήρι χυμό ή ένα ποτήρι γάλα. Ακόμη και αυτό το σνακ θα σας δώσει ενέργεια και θα σας ενυδατώσει. Επίσης εντάξτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και την άσκηση. Η άσκηση εκτός του ότι θα σας τονώσει, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος που θα χάσετε. Καλή συνέχεια!!


Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Κάνω την δίαιτα Orac εδώ και 15 ημέρες και έχω χάσει μόνο ένα κιλό! Την ακολουθώ όπως ακριβώς λέει το πρόγραμμα. Μπορείτε να μου εξηγήσετε αν για μια γυναίκα που κοντεύει τα 30, είναι δύσκολο να αλλάξει ο μεταβολισμός της και να χάσει κιλά; Πριν ένα μόλις χρόνο ήμου 55 κιλά, με ύψος 1,62μ. και τώρα είμαι 60 κιλά.
Φωτεινή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Φωτεινή, σίγουρα όσο αυξάνεται η ηλικία μας, αλλάζει ο μεταβολισμός και γίνεται ίσως πιο αργός. Παρ’ όλα αυτά στην ηλικία των 30 που βρίσκεσαι μπορείς εύκολα να διαχειριστείς την κατάσταση. Αρχικά να σε ενημερώσω ότι ο μεταβολισμός ενεργοποιείται με συχνά και μικρά γεύματα, καθώς και με συστηματική άσκηση.

Αν πάλι, όπως αναφέρεις, κάνεις δίαιτα και δε μπορείς να χάσεις τα κιλά σου, θα σου συμβούλευα να επισκεφτείς έναν διαιτολόγο για να ελεγχθεί με ακρίβεια ο βασικός σου μεταβολισμός. Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση θα διαπιστώσεις αν είναι γρήγορος ο μεταβολισμός σου ή όχι. Με αυτό τον τρόπο θα μάθεις πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως για να μειωθούν τα κιλά που επιθυμείς.

Τέλος, ο ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό εβδομαδιαία. Έτσι, το ένα κιλό που έχεις χάσει δεν είναι λίγο.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση

Γεια σας! Είμαι 16,5 ετών με ύψος 1,60μ. και βάρος 45,5 κιλά, αλλά η διατροφή μου δεν είναι απόλυτα ισορροπημένη. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στη σοκολάτα, πράγμα το οποίο προσπαθώ διαρκώς να περιορίσω για να μην παχύνω. Παρόλα αυτά, τρώω λίγα γεύματα μέσα στην ημέρα και έτσι κατορθώνω να διατηρώ κάπως το σωματικό μου βάρος. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, έτσι ώστε και να μη νιώθω “φούσκωμα” στο στομάχι και να μπορέσω να χάσω και 2-3 κιλά που με ενδιαφέρουν άμεσα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Έλενα, πριν σου περιγράψω πως μπορείς να διορθώσεις το καθημερινό σου διαιτολόγιο πρέπει να σου αναφέρω πως δεν πρέπει να χάσεις άλλα κιλά. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος σου (ΔΜΣ= βάρος / ύψος * ύψος = 17,7) είναι ήδη πολύ χαμηλός. Δεν σου προτείνω να κάνεις καμιά προσπάθεια να χάσεις επιπλέον βάρος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βελτιώσεις τη διατροφή σου.

Προσπάθησε να καταναλώνεις 3-5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο ενδιάμεσα σνακ). Το πρωινό σου μπορεί να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα χυμό, φρυγανιές/ψωμί σίκαλης, μέλι, μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και μαλακή μαργαρίνη. Το μεσημεριανό σου να αποτελείται από μία μερίδα οποιοδήποτε φαγητό αρκεί να μην είναι τηγανιτό ή να περιέχει πολλά λιπαρά, με μία φέτα ψωμί, μία μερίδα τυρί και οπωσδήποτε σαλάτα και ελιές. Για το βράδυ μπορείς να καταναλώνεις ότι και το μεσημέρι σε μικρότερη ποσότητα ή μία σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή μία σαλάτα με ένα φιλέτο κοτόπουλο ή τόνο ή ένα φλιτζάνι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως. Τέλος για ενδιάμεσα σνακ μπορείς να επιλέξεις κάποιο φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό. Μέσα στην εβδομάδα μπορείς να καταναλώνεις για γλυκό 50-100γρ σοκολάτα.


Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Έχω ύψος 1,58μ. και ζυγίζω 52,5 κιλά! Έχω σωματότυπο αχλάδι και είμαι στα 18! Θεωρούμαι φυσιολογική; Δεν αισθάνομαι άνετα με το σώμα μου! Ευχαριστώ!
Τούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Δείκτης μάζας σώματος σας βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Αν όμως εσάς σας ενοχλεί κάτι στο σώμα σας μπορείτε ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και εντάσσοντας την γυμναστική στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα να βελτιώσετε το σωματότυπό σας.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Ερώτηση

Γεια σας! Το Δεκέμβριο που μας πέρασε έκανα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Ήταν δύσκολο χειρουργείο. Οι γιατροί είπαν ότι ήταν οξεία σκωληκοειδίτιτδα με ρήξη, γαγκρενώδης, με τοπική περιτονίτιδα κτλ. Το θέμα μου είναι πως πριν το χειρουργείο η κοιλιά μου ήταν επίπεδη, χωρίς κοιλιακούς βέβαια, αλλά επίπεδη! Έχει ξεπρηστεί, αλλά δεν έχει επανέλθει.

Το έψαξα και έχω κύλη στο σημείο που είναι η τομή από το χειρουργείο. Βέβαια, παρόλα αυτά έχω αποκτήσει γενικότερα κοιλιά, ενώ δεν είχα ποτέ στη ζωή μου χωρίς να έχω αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Στους επόμενους μήνες θα κάνω χειρουργείο για την κύλη, αλλά μέχρι τότε τι να κάνω και τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου για να επανέλθει η κοιλιά μου; Είμαι 24 ετών. Δεν έχω άλλα προβλήματα υγείας. Να προσθέσω ότι το βάρος μου είναι σταθερό πριν και μετά το χειρουργείο. Ίσως κατά περιόδους να παίζει μια αυξομείωση των 3 κιλών. Ευχαριστώ πολύ!
Μαριάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεσποινίς Μαριάννα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε να διατρέφεστε με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Αφού κάνετε το δεύτερο σας χειρουργείο και αναρρώσετε, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με κοιλιακούς έτσι ώστε να σφίξει η περιοχή της κοιλιάς, η οποία τώρα παρουσιάζει χαλάρωση. Επιπλέον, μετά την ανάρρωση από το χειρουργείο δώστε έμφαση στα εξής.

Ενισχύστε την απώλεια λίπους από την κοιλιά εφαρμόζοντας τις ακόλουθες συμβουλές:

– Μικρά & συχνά γεύματα.

– Αυξημένη πρόσληψη υγρών – 10 ποτήρια καθημερινά (νερό, χυμοί, γάλα, τσάι)

– Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως

– 2 μερίδες γιαούρτι & 1 χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί καθημερινά.

– 3 ποτήρια πράσινο τσάι καθημερινά.

– 30-40 λεπτά περπάτημα καθημερινά.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 22 ετών με ύψος 1,64μ. Είμαι αρκετά αδύνατη (από 48-51 κιλά) αλλά όταν παίρνω κιλά τα παίρνω στην κοιλιά. Το πρόβλημά μου είναι πως πάντα έπαιρνα κιλά πολύ δύσκολα και τα έχανα πάρα πολύ εύκολα! Θέλω απλά να πάρω μερικά κιλά, αλλά χωρίς να αυτά να γίνονται λίπος στην κοιλιά…Τρώω αρκετά υγιεινά (μέχρι και 6 γεύματα την ημέρα), χάνω από την κοιλιά, αλλά χάνω και πόντους-κιλά και από το υπόλοιπο σώμα. Τι κάνω λάθος; Ευχαριστώ πολύ…
Χρυσάνθη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσάνθη, εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγεία το οποίο σε εμποδίζει να βάλεις βάρος τότε πρέπει να διαφοροποιήσεις την διατροφή σου.

Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένες οδηγίες που ελπίζω να σε βοηθήσουν.

1) Να τρως 5-6 γεύματα την ημέρα, ώστε να προσλαμβάνεις όλες τις θερμίδες που χρειάζεσαι.

2) Να πίνεις πολλά υγρά! Προτίμησε νερό, χυμούς, γάλα, πράσινο τσάι.

3) Τα γαλακτοκομικά να είναι με χαμηλά λιπαρά.

4) Να τρως σε κάθε σου γεύμα ψωμί.

5) Να τρως καθημερινά κομπόστα, ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα, κριτσίνια, παστέλι, μπισκότα, σπιτικές πίτες, κρουασάν κτλ

6) Να τρως περισσότερο φαγητό και λιγότερη σαλάτα. Να αποφεύγεις λαχανικά που φουσκώνουν όπως κουνουπίδι, λάχανο κτλ.

7) Να ξεκουράζεσαι αρκετά και να μην κάνεις αερόβια άσκηση. Για να μην αποθηκεύεις όμως λίπος στην κοιλιά μπορείς να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής με κοιλιακούς έτσι ώστε να σφίξει η περιοχή αυτή.

8) Και μην ξεχνάς όμως για να βάλεις βάρους δεν πρέπει να τρως τροφές πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More