Έχεις απορίες γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή; Η ειδικός σού απαντά

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να καταναλώνω δύο ποτηράκι κρασί την εβδομάδα το βράδυ, χωρίς να παχύνω; Υπάρχει κάποιος τρόπος;

⇐ Απάντηση:

1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά και το περίφημο «γαλλικό παράδοξο» συνηγορεί υπέρ της ευεργετικής δράσης του κρασιού: oι Γάλλοι, παρότι τρέφονται με πολλά ζωικά λιπαρά τελικώς παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άλλους λαούς, π.χ. τους Aμερικανούς, γεγονός που αποδίδεται στη μεγάλη κατανάλωση κρασιού. Tι σημαίνει όμως αυτό; «Πιείτε κρασί, κάνει καλό»; Όχι ακριβώς. Mε άλλα λόγια, εάν δεν πίνετε αλκοόλ, δεν χρειάζεται να αρχίσετε με τη λογική ότι είναι ωφέλιμο. Aλλά, αν σας αρέσει το κρασάκι, τότε -τηρώντας το μέτρο- έχετε ορισμένα οφέλη για την υγεία σας.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Είμαι 39 ετών με 1.69 ύψος και 70 κιλά. Προσπαθώ εδώ και ένα μήνα να χάσω 5 κιλά και δεν γίνεται τίποτα παραμένω στα ίδια. Κάνω διατροφή, προσπαθώ να τρώω όλα τα γεύματα, αλλά οι προσπάθειες μου πέφτουν στο κενό. Τι μπορεί να φταίει;

⇐ Απάντηση:

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία η οποία χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί. Προτού σας πιάσει απογοήτευση ελέγξτε τους ακόλουθους παράγοντες και αν εντοπίσετε ότι σας αντιπροσωπεύει κάποια από τα αναφερόμενα, τότε πιθανότατα να καταλάβετε γιατί δεν έχετε χάσει ακόμη κιλά.

1. Δυσκοιλιότητα
2. Αναμονή Περιόδου / Βρίσκεστε στο Μέσο του κύκλου σας (Αν είστε γυναίκα)
3. Βιταμινική Ανεπάρκεια / χαμηλός σίδηρος
4. Η ζυγαριά σας έχει αποσυντονιστεί (μπλοκάρει / χαλάσει) και δεν μπορεί να αποδώσει τις πραγματικές μικρές μειώσεις του βάρους σας. Το ίδιο συμβαίνει όταν δεν ζυγίζεστε σε σταθερή πρωινή ώρα (μετά την τουαλέτα) ή με τα ίδια ελαφριά ρούχα
5. Τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που προτείνει η δίαιτά σας
6. Κάνετε αντικαταστάσεις τροφίμων που δεν προβλέπονται
7. Τσιμπολογάτε στις ενδιάμεσες ώρες των γευμάτων χωρίς να έχετε συναίσθηση της πραγματικής ποσότητας που καταναλώνετε
8. Παραλείπετε γεύματα νομίζοντας ότι έτσι θα χάσετε περισσότερο
9. Λαμβάνετε ακανόνιστα γεύματα (τρώτε σε μη σταθερές ώρες), οπότε και αποδιοργανώνετε το μεταβολισμό σας. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει εάν καταναλώνετε κάποιο γεύμα πολύ κοντά στον ύπνο (είτε στο μεσημβρινό, είτε στο βραδινό)
10. Δεν πίνετε αρκετή ποσότητα νερού (είστε αφυδατωμένος/η)
11. Λαμβάνετε αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
12. Έχετε κατακράτηση υγρών λόγω πιθανής γαστρεντερικής διαταραχής («φούσκωμα – πρήξιμο»): Δυσπεψία, ευερέθιστο έντερο κλπ.
13. Έχετε χάσει βάρος πρόσφατα οπότε και το σώμα βρίσκεται στη φάση προσαρμογής (αφομοίωσης) των νέων επιπέδων του βάρους σας.
14. Γυμνάζεστε οπότε και επισυμβαίνει τροποποίηση της σύστασης του σώματός σας (αύξηση μυϊκού ιστού).

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας. Έχω 15 παραπάνω κιλά τα οποία φαίνονται ιδιαίτερα στην κοιλιά, στην περιφέρεια και στα μπράτσα! Θέλω να χάσω αυτά τα κιλά αλλά θα ήθελα να τα χάσω κάπως γρήγορα! Δυσκολεύομαι ιδιαίτερα στο τι να φάω το βράδυ και το μεσημέρι! Τρώω καθημερινά φρούτα αλλά δεν βλέπω καμιά διαφορά… Αντιθέτως! Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:

Ο ασφαλής ρυθμός μείωσης σωματικού βάρους είναι 2-4 κιλά ανά μήνα, προκειμένου να χάνεις λίπος και να διατηρείς τη μυϊκή σου μάζα, που αποτελεί το μεταβολικά ενεργό ιστό. Η απότομη και γρήγορη απώλεια κιλών συνδέεται με απώλεια υγρών και τις περισσότερες φορές με την υιοθέτηση ακραίων διατροφικών συνηθειών, που στερούν βασικά θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά στα μεσημεριανά είναι σημαντικό να τρως φαγητά από όλες τις κατηγορίες (όσπρια, λαδερά, κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι) σε μικρές ποσότητες και να τα συνοδεύεις πάντα με σαλάτα.

Εύκολες εναλλακτικές για το βραδινό αποτελούν τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • 1 Τοστ/πίτα αραβική και σαλάτα εποχής
  • Ομελέτα ή 2 αυγά βραστά, σαλάτα επιλογής, τυρί, 1 φέτα ψωμί, 4 ελιές
  • Χωριάτικη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί
  • Ντάκος κρητικός (ντομάτα, παξιμάδι, τυρί, 5-6 ελιές)
  • Γιαούρτι, κανέλα και 2 κ.σ. δημητριακά
  • Γιαούρτι, κανέλα, 1 κ.γ. μέλι ή 1 φρούτο ή 5-7 ανάλατοι ξηροί καρποί

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η ιδανική στιγμή μέσα στην ημέρα, για να ζυγίζομαι. Θέλω να έχω μία πιο ρεαλιστική εικόνα της πορείας μου όσο κάνω δίαιτα και δεν θέλω το αποτέλεσμα να διαφέρει κάθε φορά. 

⇐ Απάντηση:

Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί μόλις ξυπνήσεις, όπου είσαι αρκετές ώρες νηστική και χωρίς πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, πολλές φορές το πρωινό ζύγισμα μπορεί να μην είναι το πιο αντιπροσωπευτικό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Όταν κάποιος έχει δυσκοιλιότητα, το καλύτερο ζύγισμα είναι μετά την κένωση.
  • Σε περιπτώσεις λήψης διουρητικών φαρμάκων είναι προτιμότερο να ζυγίζεστε το μεσημέρι που ο οργανισμός έχει διώξει την περίσσεια υγρών.
  • Αν το προηγούμενο βράδυ έχετε κάνει ατασθαλίες, τότε το πρωινό ζύγισμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

And More