Έχεις fitness απορίες; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Γιατί δεν καταφέρνεις να χάσεις κιλά, ακόμη και αν ακολουθείς σωστή διατροφή; Μπορεί ένας super fit τρόπος διατροφής να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου; Είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες εμπόδιο στην προσπάθειά σου να χάσεις τα περιττά κιλά;

Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του, αναλαμβάνουν να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις σου. Αν θέλεις να λάβεις κι εσύ μέρος στο πιο FIT Q&A άφησε την ερώτησή σου στο τέλος του άρθρο με ένα “κλικ”.

Ερώτηση
Γεια! Ονομάζομαι Τόνια και είμαι 28 χρόνων! Έχω ύψος 1,75μ. και βάρος 66 κιλά. Πάντα ήμουν 60 κιλά, αλλά λόγω χρήσης κορτιζόνης το καλοκαίρι πήρα αυτά τα κιλά και δεν μπορώ να τα χάσω!!

Επίσης έχω ελκώδη κολίτιτδα και δεν μπορώ να φάω αρκετές τροφές (λαχανικά και φρούτα). Πώς θα μπορούσα να κάνω μια διατροφή για να τα χάσω αυτά τα επιπλέον κιλά; Ευχαριστώ!!
Tόνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Τόνια, όσον αφορά στην κορτιζόνη για να μειώσεις τις επιβλαβής συνέπειές της (πρήξιμο), αφαίρεσε από τη διατροφή σου το αλάτι και τη ζάχαρη.

Στην περίπτωση της ελκώδης κολίτιδας περιόρισε την κατανάλωση όσπριων και λαδερών και φάε περισσότερο κοτόπουλο, ψάρι, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πατάτες. Από σαλάτες προτίμησε τις βραστές (π.χ. καρότα, κολοκύθια), στα φρούτα να αφαιρείς τη φλούδα και να είναι καλά γινωμένα. Απόφυγε τα ξινά και τα πικρά. Άλλες βασικές οδηγίες για την ελκώδη κολίτιδα έχουν ως εξής:

· Να μην τρως παραπάνω από 1 σαλάτα καθημερινά

· Να μην τρως σαλάτα τις μέρες που έχετε όσπριο ή λαδερό.

· Να βγάζεις τη φλούδα από τη ντομάτα.

· Να πίνεις εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό.

· Να μην τρως συνεχόμενες μέρες πράσινα λαχανικά

· Να βάζεις μπαλσάμικο με ελαιόλαδο σε κάθε σαλάτα

· Οποιοδήποτε χορταρικό – λαχανικό πρέπει να τρώγεται μαζί με: κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια, αυγό, τυρί κίτρινο, ψωμί, φρυγανιές: ποτέ σκέτη σαλάτα ή μαζί με όσπρια ή λαδερά.

· Να μην τρως συνεχόμενες μέρες λαχανικά που σε πρήζουν: μαρούλι, χόρτα, κρεμμύδι, λάχανο.

· Να μην τρως συνεχόμενες μέρες όσπρια & λαδερά.

· Να μασάς πολύ καλά και να τρως σιγά.

· Πρώτα τρως το κυρίως γεύμα και μετά τα λαχανικά

· Από λαχανικά να τρως ότι ανέχεσαι αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα, σε κάθε σαλάτα θα βάζεις 2 κ.σ. λάδι.

· Να μην τρως άγουρα φρούτα και να αφαιρείς πάντα τη φλούδα.

– Πρώτα θα τρως το φαγητό και μετά θα πίνεις υγρά.

– Ποτέ υγρά με άδειο στομάχι και όχι απότομη λήψη.

– Τα γαλακτοκομικά και τους χυμούς να τα συνοδεύεις πάντα με κάποιο αμυλούχο (ψωμί ή φρυγανιές ή κράκερ).

– Να αποφεύγεις ξηρούς καρπούς ή να τους καταναλώνεις τριμμένους.

– Να προτιμάς το γάλα χωρίς λακτόζη.

– Να προσέχεις τα ξινά και το λεμόνι.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τι είναι η τροφική δυσανεξία; Σε ποια τρόφιμα μπορεί να την παρουσιάσεις και τι μπορείς να κάνεις; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι από Κύπρο. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ρωτήσω για πολυκιστικές. Γνωρίζω ότι το στρες τις ξυπνά κάπως. Βασικά από τον Αύγουστο είμαι πολύ αγχωμένη και πήρα και 3 κιλά τα οποία δεν μπορώ να χάσω.

Βασικά δεν προσπαθώ και πολύ, όμως νιώθω συνεχώς φουσκωμένη. Τι μπορώ να κάνω; Παίρνω τώρα τρεις μήνες τα inofolic. Δεν ξέρω κατά πόσο θα με βοηθήσουν και στο ξεφούσκωμα!
Χρυσταλλένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το Inofolic είναι συνδυασμός της μυοινοσιτόλης και του φυλλικού οξέος, το οποίο βελτιώνει τις μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές, ρυθμίζει την περίοδο και βελτιώνει τη γονιμότητα.

Με δεδομένη την παρουσία των πολυκυστικών ωοθηκών είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να ξεπρηστείς:
– Μείωσε το αλάτι, τα λιπαρά και τα γλυκά (ζάχαρη)

– Δώσε έμφαση στην πρόσληψη υγρών, 2-3 λίτρα καθημερινά (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης)

– Προτίμησε τρόφιμα ολικής αλέσεως

– Μη μένεις παραπάνω από 3 ώρες νηστική

– Προσπάθησε καθημερινά να εντάξεις 30-40′ λεπτά φυσική δραστηριότητα

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Ποια είναι τα συμπτώματα που θα σε βάλουν σε υποψίες για πολυκυστικές ωοθήκες; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 16 χρόνων, 1.65μ. και 70 κιλά. Θέλω να χάσω 7 με 8 κιλά. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να τρώω δεκατιανό γιατί είμαι στο σχολείο.

Επίσης, γυρνάω από το φροντιστήριο στις 10 το βράδυ και μόνο τότε μπορώ να έχω το βραδινό μου, τι να τρώω; Ευχαριστώ!
Μαρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπημένη Μαρία, πρέπει να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό που θα τρως στο σπίτι και το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και 1 φρούτο ή ένα γάλα με ψωμί και μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη & μαλακή μαργαρίνη.

Το γεγονός ότι είσαι στο σχολείο δεν σε εμποδίζει να πάρεις να φας ένα κουλούρι ή ένα τοστ ή σταφιδόψωμο ή ένα φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα/χυμούς ή μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ή cream crackers σίκαλης.

Το γεγονός όμως ότι δεν μπορείς να καταναλώσεις μεσημεριανό σπιτικό φαγητό είναι αρκετά δύσκολο να το αντικαταστήσεις με φαγητό απ’ έξω, παρόλα αυτά μπορείς μέχρι να πας στο φροντιστήριο σου είτε να έχεις ετοιμάσει από το σπίτι ή να αγοράσεις από έξω ένα σάντουιτς ή πίτα αραβική ή τορτίγια ολικής αλέσεως με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα, ελιές και μανιτάρια ή ένα σάντουιτς με ένα ψητό σουβλάκι, είτε χοιρινό χωρίς λίπος, είτε κοτόπουλο. Επίσης μπορείς να καταναλώσεις μια πολυσαλάτα με τόνο ή κοτόπουλο ή μανιτάρια ή αυγό.

Στη συνέχεια το απόγευμα να έχεις εφοδιαστεί από το σπίτι, στη τσάντα σου, με ένα φρούτο ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους και το βράδυ που θα γυρίσεις να φας μια σαλάτα εποχής με ένα αυγό και μία φέτα ψωμί ή γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή μια σούπα με σαλάτα εποχής ή μία πολυσαλάτα με όσπρια πχ κόκκινα φασόλια ή βραστές φακές ή ακόμη και μια μικρή μερίδα φαγητού.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Συνήθως κοιμάσαι αργά; Χάσε 4 κιλά βάζοντας το κυρίως γεύμα το βράδυ [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 33 χρόνων, 1.62μ. και 70 κιλά. Το πρόβλημά μου είναι που δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά και δεν πίνω πολύ νερό.

Τι μπορώ να κάνω για να χάσω κάποια κιλά; Ευχαριστώ.
Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Στέλλα, ο καλύτερος τρόπος για απώλεια κιλών είναι να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα με 5 μικρά γεύματα. Όσον αφορά στην επιθυμία σου για γλυκό μπορείς να την καταπολεμήσεις καθημερινά με το να τρως κάτι γλυκό όπως μπισκότα πολυδημητριακών, ζελέ φρούτου, γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή μέλι, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και κομπόστα φρούτων. Συμπληρωματικά με το νερό μπορείς να πίνεις τσάι, ημίπαχο γάλα, ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, χυμούς φρούτων, ανθρακούχο νερό, ροφήματα (π.χ. κρόκος Κοζάνης).

Δέδε Ευθυμία
Κλινική Διατροφολόγος & Διαιτολόγος


ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Το νερό αδυνατίζει! Smart Tips για να πίνεις περισσότερο καθημερινά… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι 34 χρονών και σχεδόν 120 κιλά. Έχω κάνει άπειρες δίαιτες στην ζωή μου με θετικά αποτελέσματα αλλά πάντα τα έπαιρνα. Τώρα είμαι στα περισσότερα κιλά μου.

Πλέον και με βοήθεια ψυχολόγου κατάφερα να μην τυφλώνομαι όπως έκανα μέχρι τώρα και έπεφτα με τα μούτρα. Αλλά και πάλι τον τελευταίο χρόνο που η διατροφή μου είναι προσεγμένη, δεν μπορώ να ξεκολλήσω με τίποτα την ζυγαριά. Τι μπορώ να κάνω να ξυπνήσω τον μεταβολισμό μου;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, να σας συγχαρώ πρώτα απ’ όλα για την ολοκληρωμένη προσπάθεια που έχετε ξεκινήσει για να διαχειριστείτε το βάρος σας. Όταν ένας οργανισμός έχει ταλαιπωρηθεί με πολλές και ανορθόδοξες δίαιτες, σίγουρα μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, δυσκολεύεται να χάσει βάρος. Θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας και τη φυσική δραστηριότητα, έτσι ώστε να βοηθήσετε ακόμη περισσότερο τον οργανισμό σας να κάνει καλύτερες καύσεις.

Μας αναφέρετε ότι κάνετε προσεγμένη διατροφή αλλά δεν μας την περιγράφετε. Μερικές βασικές οδηγίες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμός σας είναι:
– Να τρώτε καθημερινά πρωινό.

– Να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα.

– Να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού (8-10 ποτήρια την ημέρα).

– Να προτιμάτε τρόφιμα ολικής αλέσεως και να μην ξεχνάτε τη σαλάτα στο γεύμα σας.

– Μειώστε το αλάτι και τη ζάχαρη από τη διατροφή σας.

– Πίνετε καθημερινά 2 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

– Επιλέξτε τα γαλακτοκομικά σας να είναι χαμηλά σε λιπαρά και με λιγότερο αλάτι.

– Αυξήστε την κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά.

– Χρησιμοποιείστε για την παρασκευή των φαγητών σου μπαχαρικά και βότανα εάν δεν έχει κάποιο πρόβλημα στο στομάχι σου.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Πώς θα κάνεις τη ζυγαριά να ξεκολλήσει και να συνεχίσεις να χάνεις κιλά; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Είμαι 33 χρονών και μου έχουν μείνει 7 κιλά από πρόσφατη εγκυμοσύνη. Ξεκίνησα 65 κιλά την εγκυμοσύνη, δεν θηλάζω και έχω ύψος 1,59μ.

Δεν έχω ιδιαίτερη φυσική δραστηριότητα (γυμναστική), ασχολούμαι με δουλειά γραφείου, απλά θα ήθελα κάποιες συμβουλές διατροφής π.χ. σωστοί συνδυασμοί τροφών για να ξυπνήσω τον μεταβολισμό μου. Η διατροφή που κάνω δεν είναι και η ιδανική λόγω του παιδιού. Σας ευχαριστώ!!!!
Κυριακή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για σωστή απώλεια βάρους καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
– Ξεκινήστε πάντα τη μέρα σας με πρωινό (π.χ. γάλα & δημητριακά ολικής αλέσεως).

– Αποφύγετε τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

– Μη μένετε παραπάνω από 3 ώρες νηστική.

– Καταναλώστε καθημερινά 2-3 φρούτα & 1-2 σαλάτες.

– Εβδομαδιαία να τρώτε 2 φορές ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο, τα οποία θα συνδυάζετε με άφθονη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως

– Εβδομαδιαία να τρώτε 2-3 φορές/όσπριο/λαδερό/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία θα συνδυάζετε με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 5-6 ελιές.

– Για βραδινό προτιμάτε τονοσαλάτα ή γάλα/γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή σαλάτα με αυγό βραστό & τυρί ή τοστ & σαλάτα.

– Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης).

– Να καταναλώνετε καθημερινά 30γρ. ανάλατων ξηρών καρπών

– Να πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διατροφολόγος & Διαιτολόγος Bsc
ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ: Smart tips για σωστή διατροφή στο γραφείο [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλημέρα. Είμαι 37 χρονών, έχω ύψος 1,72μ. και ζυγίζω 65 κιλά. Τα τελευταία 4 χρόνια γυμνάζομαι εντατικά σε γυμναστήριο κάνοντας κυρίως αερόβια και τρέχω ή ανεβαίνω ανηφόρα γύρω στα 6 χιλιόμετρα. Αυτό γίνεται 5 φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.


Η διατροφή μου αποτελείται κυρίως από άπαχα φαγητά, τρώω πολλά λαχανικά αλάδωτα, γιαούρτι 2%, ξηρούς καρπούς, ελάχιστο κρέας και επιδιώκω όλα να είναι ολικής. Περισσότερο τρώω σαλάτες και λιγότερο φαγητό.

Η ερώτησή μου είναι αν αυτό που κάνω μειώνει το λίπος στον οργανισμό μου και αν αυτό επηρεάζει τον κύκλο μου (έμμηνος ρύση). Επίσης αν έτσι μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χάσω 2-3 κιλά που θέλω. Ευχαριστώ
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Αθηνά, θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε ένα διαιτολόγο και να κάνετε μέτρηση σύστασης σώματος, λιπομέτρηση, έτσι ώστε να παρακολουθείτε αν τα κιλά που χάνετε είναι λίπος ή όχι. Έτσι όπως μου περιγράφετε την διατροφή σας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα έτσι ώστε να σας δημιουργηθεί κάποια ανωμαλία στο κύκλο της περιόδου σας. Αν όμως έχετε κάποιες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε ένα ειδικό γιατί μόνο με τις πληροφορίες που μας δίνετε δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ
: BURN FAT! Ο απόλυτος οδηγός για να κάψεις λίπος με τη γυμναστική! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

And More