Κατερίνα:”Τελικά το γάλα είναι βλαβερό ή θρεπτικό;”

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για το γάλα. Έχω ακούσει πως είναι βλαβερό και δεν χρειάζεται στη διατροφή των ενήλικων ανθρώπων, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα θηλαστικά ζώα. Επίσης, προκαλεί φούσκωμα στην κοιλιά και καλό είναι να το αντικαθιστούμε με γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού. Τι γνώμη έχετε για αυτά τα προϊόντα, είναι ωφέλιμα και θρεπτικά;
Κατερίνα Δήμου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Το γάλα είναι απαραίτητο στον οργανισμό και αυτό το διαπιστώνουμε μιας και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου ζει αποκλειστικά με αυτό. Είναι πλούσιο σε τόσα θρεπτικά συστατικά που αποτελεί από μόνο του πλήρες γεύμα για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους. Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία οστών και δοντιών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.
Όταν το γάλα σας προκαλεί φούσκωμα το πιο πιθανό είναι ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο γάλα με λιγότερη λακτόζη από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, το γάλα ρυζιού, αμυγδάλου και βρώμης δεν περιέχει καθόλου λακτόζη και είναι εξίσου θρεπτικά.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

/

And More