Λίλιαν: “Τι μπορεί να φταίει και δεν χάνω όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης;”

Ερώτηση
Είμαι 35 χρόνων, 55 κιλά με 1,58μ. ύψος! Γέννησα με καισαρική πριν 1 χρόνο. Πριν την εγκυμοσύνη ήμουν 48 κιλά και θέλω να επιστρέψω σε αυτό το βάρος αλλά δεν τα καταφέρνω. Τι μπορεί να φταίει; Ότι πήρα 18 κιλά στην εγκυμοσύνη; Ότι έπαιρνα utrogestan μέχρι τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης; Ή μήπως η καισαρική; Να προσθέσω ότι πάντα είχα σταθερό βάρος (48-49 κιλά) και ότι δεν έχω αλλάξει τη διατροφή μου σε σχέση με παλιά. Τι να κάνω; Ευχαριστώ!
Λίλιαν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Λίλιαν,
Έχεις ήδη χάσει αρκετά κιλά της εγκυμοσύνης, οπότε λογικό είναι ο οργανισμός σου να αντιδρά και η διαδικασία απώλειας βάρους γίνεται πλέον πιο αργά. Εφάρμοσε τα παρακάτω και θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις στα συνηθισμένα σου επίπεδα.

– Ακολούθησε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνεις συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού.

– Μην ξεχνάς το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες (καλό είναι να εντάξεις στο πρωινό σου δημητριακά ολικής αλέσεως).

– Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

– Κατανάλωσε τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

– Κατανάλωσε καθημερινά 2 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

– Μην τρώς αργά το βράδυ.

– Αύξησε την κατανάλωση υγρών (10-12 ποτήρια την ημέρα), όπως νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πράσινο τσάι, ώστε να μειώσεις τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι.

– Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

– Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

– Να αποφεύγεις τρόφιμα: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

And More