Μαρία: “Πόσες θερμίδες να παίρνω την ημέρα, ώστε να χάσω βάρος;”

Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνω την ημέρα, έτσι ώστε να καταφέρω να χάσω βάρος. Είμαι 17 χρόνων, 1,76μ. και 75 κιλά. Ευχαριστώ.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Το θέμα των θερμίδων δεν αποτελεί τη μόνη λύση για να χάσεις βάρος. Το βάρος σου τείνει να είναι προς το υπέρβαρο, αλλά επειδή βρίσκεσαι σε ηλικία ανάπτυξης, πρέπει να δώσεις προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστείς το βάρος σου.

Το μυστικό βρίσκεται στην μεσογειακή διατροφή, χωρίς να κάνεις ακρότητες πάνω στη διατροφή σου και να χάσεις φυσιολογικά το επιπρόσθετο βάρος.

Η ενδεδειγμένη απώλεια είναι 0,5 kg/μήνα και ο λόγος είναι, όπως αναφέρω και πιο πάνω, ότι βρίσκεσαι στην ανάπτυξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το σώμα.

Αν ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές θα βρεις τη λύση στο να μειώσεις σωστά το βάρος σου.

· Εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού στα κυρίως γεύματα και να επιταχύνεις τη λειτουργία του Βασικού Μεταβολισμού.

· Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό γεύμα. Σε εφοδιάζει με το 25% των Ημερήσιων Ενεργειακών σου Απαιτήσεων και έχεις πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση στα μαθήματά σου. Μία καλή πρόταση για πρωινό είναι 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή 2 φρυγανιές σίκαλης με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και μαλακή μαργαρίνη.

· Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους

· Κατανάλωσε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

· Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

· Να μασάς καλά την τροφή σου και να μην τρως αργά το βράδυ και κοιμάσαι.

· Να ενυδατώνεις καθημερινά επαρκώς τον οργανισμό σου με 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, καφές, γάλα).

· Να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα ώστε να τονώσεις τον Βασικό σου Μεταβολισμό και να ξεκινήσει τη διαδικασία της λιπόλυσης.

· Σε ώρες διαβάσματος, λαιμαργίας και βουλιμίας καλό είναι να καταναλώνεις ξηρούς καρπούς ανάλατους με μέλι και κανέλα, 1 γιαούρτι 2%, φρουτοσαλάτα, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και σοκολάτα υγείας με ξηρούς καρπούς.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, (ΒSc)
/

And More