Ο Δ. Γρηγοράκης και η επιστημονική του ομάδα δίνουν συμβουλές για δίαιτα. Στείλε την ερώτησή σου

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω 1.66 ύψος και 62 κιλά και θα επιθυμούσα να χάσω 10 κιλά σε τρεις μήνες. Πώς μπορώ να το πετύχω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την εξίσωση hamwi το ιδανικό σας βάρος είναι 59 κιλά, που είναι απόλυτα φυσιολογικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 21,4kg/m2). Συνεπώς δεν συστήνεται η περαιτέρω μείωση βάρους. Η ασφαλής μείωση κιλών επιτυγχάνεται με την τήρηση των βασικών αρχών της ισορροπημένης διατροφής:

  • Να μην παραλείπετε το πρωινό σας καθώς είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας.
  • Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα για να κάνει συνεχώς καύσεις ο οργανισμός σας (τουλάχιστον 6 ημερησίως).
  • Να καταναλώνετε καθημερινά 5-6 μερίδες φρούτα και λαχανικά εποχής.
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και σε συγκεκριμένη ποσότητα και εβδομαδιαία συχνότητα.
  • Προσπαθήστε το φαγητό σας να συνοδεύεται από άφθονη σαλάτα και να φροντίζετε να την καταναλώνετε πριν το φαγητό σας ώστε να καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα από αυτό.
  • Να προτιμάτε την κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως όπως δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και πολύσπορο ή ολικής αλέσεως ψωμί.
  • Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών και γενικότερα την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.
  • Να καταναλώνετε καθημερινά 30 γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Να καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα 1,5%, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1,5% και σε 30 γρ. τυρί.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό, ώστε να ενυδατώνεται και να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σας και γενικότερα υγρά όπως οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, το ημιάπαχο γάλα καθώς και ροφήματα Κρόκου Κοζάνης. Το νερό μειώνει την πείνα, σας κάνει να αισθάνεστε πλήρης και αποβάλει τους μεταβολίτες από το σώμα σας.
  • Να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και συγκεκριμένα λιπαρά ψάρια.
  • Να καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια.
  • Να καταναλώνετε 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και 2-3 φορές λευκό κρέας.
  • Να περιορίσετε το αλάτι καθώς προκαλεί κατακρατήσεις και να το αντικαταστήσετε με μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας, ενισχύοντας έτσι την γεύση.
  • Να πίνετε 3-4 φλιτζάνια/ημέρα πράσινο τσάι καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, το οποίο συντελεί στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών και στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί, που θα σας προσφέρει αντιοξειδωτικά.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά.
  • Εντάξτε την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Κάντε καθημερινά 30-40 λεπτά αερόβια άσκηση όπως ποδηλασία, τρέξιμο για να πετύχετε την μέγιστη καύση λίπους και για να τονώσετε το σώμα σας.

Καλό θα ήταν πέρα από αυτές τις διατροφικές συμβουλές να επισκεφτείτε κάποιον Κλινικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο, ο οποίος θα σας προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Παίρνω αντισυλληπτικά κι έχω αδυναμία στο αλάτι. Πως θα καταλάβω αν έχω κατακράτηση υγρών;
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μετρήστε την κατακράτηση των υγρών στους γλουτούς: Ασκήστε μικρή και σταθερή πίεση σε 4-5 σημεία στους γλουτούς ή γύρω από τους αστραγάλους σας. Στην περίπτωση που η περιοχή στην οποία ασκήσατε την πίεση, παραμείνει σχεδόν λευκή για μερικά δευτερόλεπτα πριν πάρει και πάλι το φυσικό χρώμα του δέρματος ή μείνει κάποιο βαθούλωμα για δευτερόλεπτα, τότε είναι πιθανό να έχετε κατακράτηση υγρών.

Διατροφικά για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τα εξής:

  • Αντί για αλάτι χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά για να νοστιμίσετε το φαγητό.
  • Επίσης αποφύγετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως είναι: τα καπνιστά κρέατα, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το μπέικον, οι ξηροί καρποί, τα τουρσιά, η κέτσαπ, η μουστάρδα, οι σάλτσες, ο τόνος, οι κύβοι, οι διάφοροι έτοιμοι ζωμοί και τα σνακ όπως τα πατατάκια και το ποπ-κορν.
  • Γενικά τα τρόφιμα με συντηρητικά, συσκευασμένα ή επεξεργασμένα είναι κατά κανόνα πλούσια σε αλάτι ή σε νάτριο. Π
  • ροτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο και σε μαγνήσιο, όπως: μπανάνες, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Μάλιστα, μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν φυσική διουρητική δράση ή είναι πλούσια σε νερό με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών (καρπούζι, αγγούρι, φράουλες και σέλινο).
  • Μια σημαντική πηγή από την οποία παίρνουμε αλάτι είναι και το ψωμί. Για το λόγο αυτό καταναλώστε το με μέτρο.
  • Τέλος, θα πρέπει να αυξήσετε και την πρόσληψη νερού. Η αντίληψη ότι η περιορισμένη πρόσληψη νερού είναι τρόπος για να μην κάνει ένας οργανισμός κατακράτηση υγρών είναι λανθασμένη. Εάν η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη ο οργανισμός αντιδρά με την κατακράτηση περισσότερου νερού από αυτό που έχει ήδη. Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ενάμιση με δύο λίτρα νερό την ημέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Παρόλο που το βάρος μου είναι φυσιολογικό, συσσωρεύεται πολύ λίπος και κυτταρίτιδα στα πόδια. Τρέφομαι υγιεινά και επιτρέπω στον εαυτό μου μια παρασπονδία την εβδομάδα. Που οφείλεται λοιπόν αυτό; Μήπως είναι “γονιδιακό”;
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συγκεκριμένα, η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού, που απλώνεται κάτω από το δέρμα και οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και στη διόγκωση των λιποκυψελών, λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η απώλεια της ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού, η οποία προκαλεί την εμφάνιση του δέρματος που είναι γνωστή σαν όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Η δημιουργία της κυτταρίτιδας είναι ανεξάρτητη από την παχυσαρκία, δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα άτομα. Αντίθετα με το σωματικό βάρος, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από το φύλο μιας και μόνος ένας στους εκατό άντρες εμφανίζει κυτταρίτιδα σε αντιδιαστολή με τις γυναίκες όπου μία στις δυο μπορεί να εμφανίσει κυτταρίτιδα. Αυτό εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα είναι σχηματισμένο με στρώματα λίπους σε στρατηγικά σημεία.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες. Επιπλέον, ανάλογα με το αν οφείλεται στην κατακράτηση λίπους ή νερού ή και των δύο διακρίνεται σε τρία είδη: σκληρή, μαλακή και συσχετισμένη αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη της κυτταρίτιδας οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με αυξομειώσεις των οιστρογόνων όπως συμβαίνει σε καταστάσεις όπως η ήβη, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και η κλιμακτήριος πο έχουν ως αποτέλεσμα την ανακατανομή λίπους στο σώμα. Ωστόσο στις μέρες μας η εμφάνιση της κυτταρίτιδας οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παραγόντες, με κύριο αντιπρόσωπο τις άσχημες διατροφικές σύνηθειες όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αλάτι, η καφεΐνη καθώς επίσης και η μειωμένη πρόσληψη νερού.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού.

Συγκεκριμένα συστήνεται:

  • Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fastfood μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
  • Προσεκτική εως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).
  • Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, γλυκά). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη. Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους, και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
  • Άφθονη χρήση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Οι φυτικές ίνες αφενός μεν λόγω της ικανότητά τους να δεσμεύουν τα χολικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους, αφετέρου δε λόγω του ότι διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό αναπληρώνουν τα υγρά του οργανισμού και κατ’ επέκταση και των λιποκυττάρων και έτσι τελικά βελτιώνουν την όψη «φλούδας πορτοκαλιού» της επιδερμίδας.
  • Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη, ροφήματα κρόκου κοζάνης), συστήνεται επιπλέον στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους και να εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
  • Τέλος, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και  απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Καλό θα ήταν πέρα από αυτές τις διατροφικές συμβουλές να επισκεφτείτε κάποιον Κλινικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο, ο οποίος θα σας προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω υπέρθυρεοειδισμο κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να χάνω κιλά. Παρόλα αυτά, ενώ έχω κάνει διατροφές με διατροφολόγους, αντί να χάνω βάρος εγώ βάζω. Αθλούμαι κιόλας καθημερινά. Τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια βάρους είναι μία δύσκολη υπόθεση, ιδίως όταν ο δείκτης της ζυγαριάς δεν ξεκολλάει. Ωστόσο, προτού απογοητευτείτε και παρατήσετε την προσπάθειά σας ελέγξτε τον παρακάτω δεκάλογο:

  • Είστε συστηματική με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών; Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επίσης, το αυξημένο περιεχόμενο των φρούτων και λαχανικών σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ενισχύει το μεταβολισμό σας. Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία σας βοηθάνε να μειώσετε την πρόσληψη γλυκών. Συνεπώς, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.
  • Μήπως χρησιμοποιείται πολύ αλάτι; Είναι γνωστό ότι το αλάτι αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της δίψας αλλά και της πείνας συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής θερμιδικής μας πρόσληψης. Επιπλέον, η μεγάλη πρόσληψη αλατιού ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακράτηση περιττών υγρών στο σώμα (κατακράτηση). Πρόσφατες έρευνες φέρνουν στο φως και άλλη μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα του αλατιού που μέχρι πρότινος γνώριζαν λίγοι. Φαίνεται λοιπόν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με την σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Πέρα από την επίδραση που έχει όλη αυτή η διαδικασία στο βάρος μας, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη ινσουλινοαντίστασης σε περιπτώσεις μεγάλης ευαισθησίας στο αλάτι. Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν πρόσληψη 2300mg Νατρίου την ημέρα, που πρακτικά σημαίνει 1 ¼ κ. γλυκού αλατιού συνολικά. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχετε και το κρυφό αλάτι που έχουν τα τρόφιμα (π.χ. κονσέρβες, πατατάκια).
  • Νερό πίνετε; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Καθημερινά συστήνεται πρόσληψη 8-10  ποτήρια υγρών. Επιπλέον, κάποιες μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
  • Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών; Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση). Η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι), προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και το μεταβολισμό των λιπών.
  • Μήπως ακολουθείτε εντατικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας: Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση με βάρη πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει έως και 1-2 κιλά παραπάνω στη ζυγαριά.
  • Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους; Κάποια από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά.
  • Αντιμετωπίζετε ορμονικές διαταραχές όπως η ινσουλινοαντίσταση; Τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να τη μετατραπεί σε λίπος.
  • Έχετε δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (κολίτιδα); Όταν κάποιος δεν ενεργείται φυσιολογικά, τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού (τοξίνες) δεν αποβάλλονται, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να δείχνει μέχρι και μισό κιλό παραπάνω. Επιπλέον το πρήξιμο στο έντερο (τυμπανισμός) λόγω ευαισθησίας σε κάποια τρόφιμα, μπορεί να δυσχεραίνει την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.
  • Είστε συστηματική στην τήρηση διαιτολογίου; Το να μένετε νηστική δεν είναι λύση για να μειώσετε το σωματικό σας βάρος. Επιπλέον, το να παραλείπεται βασικές ομάδες τροφίμων, στερεί από τον οργανισμό σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν το μεταβολισμό σας!

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

 

And More