“Όταν δεν είμαι καλά ψυχολογικά τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο. Πως θα το ξεπεράσω;”

“Όταν δεν είμαι καλά ψυχολογικά τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο. Πως θα το ξεπεράσω;” | tlife.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 40 χρονών και τα τελευταία 3 χρόνια έχασα 40 κιλά με σωστή διατροφή. Γυμνάζομαι 5 φορές την βδομάδα (κάνω 3 φορές πολεμικές τέχνες και 2 γιόγκα), έχω 1.65 ύψος και 61 κιλά. Θέλω να γίνω 55 κιλά. Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ είμαι αποφασισμένη να φτάσω στο στόχο μου, όταν δεν είμαι καλά ψυχολογικά τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο. Τρώω πίτσες γλυκά, αλμυρά και ξανά γλυκά, με αποτέλεσμα μετά να γίνομαι χάλια ψυχολογικά και να μετανιώνω. Τις επόμενες μέρες δυσκολεύομαι να μπω σε πρόγραμμα και μου γίνεται εμμονή. Πως θα το ξεπεράσω; Δεν το αντέχω.
Γεωργία

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, το ιδανικό σου βάρος προσδιορίζεται στα 59 κιλά. Προκειμένου να καταπολεμήσεις τη συναισθηματική υπερφαγία θα ήταν καλό να ακολουθήσεις τις εξής οδηγίες:

  • Ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα: με αυτόν τον τρόπο, διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και μειώνετε το αίσθημα πείνας. Συνεπώς, ακόμα και όταν αντιμετωπίσετε κάποια κατάσταση συναισθηματικής υπερφαγίας, η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε θα είναι μικρή.
  • Έχετε πάντα μαζί σας κάποιο υγιεινό σνακ (φρυγανιές, φρούτα, χυμό): το να έχετε άμεσα διαθέσιμο κάποιο τρόφιμο, σας προφυλάσσει από το να καταναλώσετε κάτι πλούσιο σε θερμίδες και λίπος, γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά την προσπάθειά σας να χάσετε ή να διατηρήσετε τα κιλά σας.
  • Ξεκινήστε κάποιο σπορ: Είναι πλέον γνωστά οι θετικές επιδράσεις της άσκησης στην καλή συναισθηματική κατάσταση. Οι ορμόνες αδρεναλίνης που εκκρίνονται κατά την άσκηση, όχι μόνο βελτιώνουν την ψυχολογία μας αλλά και μειώνουν την όρεξή μας.
  • Διατηρήστε ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων και συναισθημάτων: είναι ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχετε το πόσο τρώτε και το γιατί τρώτε. Σύμφωνα με τον Andrian Brown, ψυχοθεραπευτή σε ιδιωτική κλινική στην Washington, «Το ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων και συναισθημάτων, είναι ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίζουμε ποια συναισθήματα τελικά μας οδηγούν στην υπερφαγία». Συνεπώς, από την στιγμή που καταλαβαίνετε, σε ποιες στιγμές είστε επιρρεπείς στο φαγητό, μπορείτε να βρείτε ευκολότερα τρόπο για να το ξεπεράσετε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε όταν νιώθετε μοναξιά, κανονίστε συχνές εξόδους με αγαπημένα σας πρόσωπα, προκειμένου να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σα μέσο για να καλύψετε το συναισθηματικό κενό, που σας δημιουργεί η μοναξιά σας.
  • Κάντε εσωτερικό μονόλογο: Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι μία άσχημη κατάσταση σας οδηγεί στο φαγητό, συγκρίνετε τα συναισθήματά σας όταν θα υποκύψετε στον γευστικό πειρασμό και όταν θα αντισταθείτε. Συγκεκριμένα, πείτε «Αν φάω αυτή τη σακούλα με τα πατατάκια θα νιώσω πρόσκαιρα ανακούφιση, αλλά μετά από λίγο θα καταβληθώ από τύψεις. Αντίθετα, αν καταφέρω να αντισταθώ, στη συνέχεια θα νιώθω χαρά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση». Είναι πολύ πιο εύκολο να πείτε όχι σε γευστικούς πειρασμούς, όταν έχετε βιώσει το αίσθημα της επιτυχίας.
  • Καταγράψτε τους λόγους που θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος: Αυτή τη λίστα να την έχετε πάντα μαζί σας και σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση διαβάστε την. Θα σας δώσει άμεσα κουράγιο και δύναμη να ξεπεράσετε την κρίση συναισθηματικής υπερφαγίας που σας κατέκλυσε στιγμιαία.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα καταφέρετε να μην αφήνετε τη συναισθηματική υπερφαγία να καταστρέφει την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

READ more