“Πάσχω από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Τι συμπληρώματα χρειάζομαι και τι τύπο άσκησης;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 33 ετών, 1,68 ύψος και βάρος 63 κιλά. Πάσχω από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα hashimoto την οποία και ελέγχω με λήψη Τ4.Τι σκευάσματα συμπληρωμάτων χρειάζομαι, καθώς και τι τύπο άσκησης πρέπει να κάνω και σε ποια συχνότητα; Ευχαριστώ!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ενδείκνυται στις περιπτώσεις που έχει εντοπιστεί έλλειψη μέσω των αντίστοιχων αιματολογικών εξετάσεων και πάντα υπό την καθοδήγης του ενδοκρινολόγου, που σας παρακολουθεί.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά στην αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα έχουν ως εξής:

  • Σελήνιο. Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα τα οποία περιέχουν σελήνιο συμμετέχουν στην «αποτοξίνωση» του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα. Πηγές: ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
  • Ψευδάργυρος. Η νόσος του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια του ψευδαργύρου. Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
  • Τυροσίνη. Βρίσκεται στα ψάρια, στο κοτόπουλο, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά), στα γαλακτοκομικά, στις μπανάνες, στα φασόλια και στους ξηροί καρπούς. Είναι ένα βασικό αμινοξύ που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών.
  • Βιταμίνες. Το β-καροτένιο το βρίσκουμε στα πορτοκαλί-κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και τη πιπεριά. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στους φυσικούς χυμούς. Η βιταμίνη Ε κυρίως στο ελαιόλαδο καθώς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικά παράγοντα που προστατεύει τον θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμμετέχουν στη διαδικασία της σύνθεσης της Τ4. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 απαντάται συχνότερα στα άτομα με Hashimoto.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι το 92% των ασθενών του Hashimoto έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D. Μια άλλη μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, συνδέονται με υψηλότερα αντισώματα θυρεοειδούς και χειρότερη πρόγνωση. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αντισωμάτων του θυρεοειδούς.

Η συνιστώμενη συχνότητα φυσικής δραστηριότητας καθημερινά ορίζεται στα 30 λεπτά.

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More