Πώς θα αντιμετωπίσεις τις βραδινές ατασθαλείες; Πώς θα κόψεις τα γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να χάσεις τα κιλά ύστερα από μια εγκυμοσύνη; Γιατί σου είναι δραματικά δύσκολο να κόψεις τα παχυντικά σνακ και τις “κακές” διατροφικές συνήθειες; Πώς θα καταφέρεις να περιορίσεις ή να αντικαταστήσεις τα γλυκά που “λιγουρεύεσαι” καθημερινά;

Η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη, αναλαμβάνει να δώσει απάντηση σε κάθε σου ερώτηση.

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση: πώς να αδυνατίσω; Λατρεύω τα γλυκά, τρώω κάθε μέρα τρία-τέσσερα και κάθε φορά που λέω σήμερα θα φάω ένα ή κανένα γλυκό, δεν μπορώ να συγκρατηθώ και καταλήγω να έχω φάει τρία-τέσσερα…. Aυτό είναι το μόνο μου πρόβλημα γιατί ούτε σουβλάκια, ούτε χάμπουργκερ τρώω (μπορεί μία-δύο φορές τον μήνα). Τι να κάνω για να αδυνατίσω; Υπάρχει τρόπος να μου κοπεί η όρεξη για τα γλυκά; (Eίμαι 14 χρόνων οπότε δεν μπορώ να πάρω χάπια ή κάτι παρόμοιο)
Κυριακή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κυριακή,
Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα ημερησίως, έτσι ώστε να διατηρείς τα επίπεδα γλυκόζης σου σταθερά. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η όρεξή σου να τρως συνεχώς γλυκά. Επίσης να γνωρίζεις ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μια πολύ καλή λύση να καταναλώνεις γλυκό και ταυτόχρονα με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει να σε βοηθούν στη βελτίωση της υγείας σου αλλά και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. 30 γρ σοκολάτα υγείας ημερησίως θα σε καλύπτει και θα μειώσει τη βουλιμία που έχεις προς τα γλυκά.

Επιπλέον μερικές πρακτικές συμβουλές που θα μειώσεις αυτού του είδους τα τσιμπολογήματα:
– Μια καλή συμβουλή είναι να αποφεύγεις να έχεις στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας σου πολλά λιπαρά τρόφιμα και γλυκά.
– Επίσης προμηθεύσου με μαστίχα Χίου. Είναι τόσο αρωματική και παράλληλα η πιο υγιεινή επιλογή. Θα έχεις το στόμα σου απασχολημένο και δεν θα ζητάς πολλά γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Τέλος να βουρτσίσεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα. Είναι ένας δροσερός και αποτελεσματικός τρόπος για 3 λόγους:
α. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ευχάριστη γεύση μετά το βούρτσισμα!
β. Θα σκέφτεσαι ότι αν φας κάτι, θα πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία!
γ. Δεν θα θέλεις να χαλάσεις την αίσθηση της φρεσκάδας που έχεις!

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Κύριε Γρηγοράκη, έχω ξεκινήσει τς εβδομαδιαίες δίαιτες ORAC που προτείνετε μέσα από το TLIFE και έχω μια απορία. Οταν αναγκαστικά θα φάω έξω (π.χ. σε βάφτιση Κυριακή μεσημέρι) τι είναι καλύτερο να φάω πέρα από τα σαλατικά που όλοι ξέρουμε; Και επίσης, αυτή την ημέρα θα θεωρηθεί ότι έχω καλύψει την ημέρα που πρέπει να φάω κόκκινο κρέας;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Aγαπητή Άννα ,φυσικά μπορείς να καταναλώσεις την 1 μερίδα μπριζόλα ή μπιφτέκια ή κοτόπουλο ή ψάρι + Σαλάτα εποχής σε μεγάλη ποσότητα. Το άλλο γεύμα της ημέρας να είναι κάτι ελαφρύ (π.χ. γιαούρτι με φρούτα ή 1 τόνο με σαλάτα) και την επόμενη μέρα επιστρέφουμε κανονικά στη διατροφή μας.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Εδώ και πέντε μήνες έχω ξεκινήσει διατροφή με το πρόγραμμα αντιοξειδωτικής δίαιτας και με μικρά σκαμπανεβάσματα έχω χάσει 7 1/2 κιλά. Θέλω να πω ότι είμαι 18 χρόνων, έχω ύψος 1,70μ. και ήμουν 86 κιλά. Τώρα είμαι 79 κιλά και ο στόχος μου είναι τα 55 κιλά που ήμουν μέχρι πριν δύο χρόνια. Θέλω επιτέλους ένα σταθερό πρόγραμμα για να χάσω όλα τα κιλά που θέλω. Βοηθήστε με…
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη Ιωάννα,
Καταρχήν συγχαρητήρια για την επιτυχημένη σου μέχρι τώρα προσπάθεια! Να ξέρεις, όμως, ότι το ιδανικό σου βάρος σύμφωνα με τα ανθρωπομετρικά σου χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος) είναι τα 65 κιλά, 10 κιλά δηλαδή παραπάνω από το στόχο που εσύ η ίδια έχεις βάλει!!! Ζυγίζοντας 55 κιλά και σύμφωνα με το Δείκτης μάζας σώματος (= 19 kg / m2), θα κατατάσσεσαι στα κατώτερα φυσιολογικά όρια και πολύ πιθανόν να μην μπορέσεις να διατηρήσεις αυτό το βάρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σε αξιολογήσει, θα αναθεωρήσετε από κοινού το στόχο που έχεις βάλει και θα σε καθοδηγήσει σωστά, έως ότου να τον πετύχεις.

Έλενα Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι μαθήτρια Γ’ λυκείου κι όπως καταλαβαίνετε δεν έχω σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Μέχρι πρότινος ασχολούμουν με το βόλεϊ και είχα προπονήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Ανά διαστήματα πήγαινα και γυμναστήριο σε κάποια προγράμματα αεροβικής. Γενικότερα ήμουν πολύ δραστήρια και έφτανα να γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά. Εδώ και τέσσερις μήνες δυστυχώς, λόγω διαβάσματος αλλά και του προγράμματός μου, δεν έχω χρόνο να πηγαίνω στις προπονήσεις και τρώω υπερβολικά πολύ καθημερινά, με αποτέλεσμα να έχω πάρει τρία- τέσσερα κιλά. Το σώμα μου έχει αλλάξει, διότι ποτέ δεν είχα τόσο μεγάλη αποχή από τον αθλητισμό, καθώς τον αγαπώ. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι όσο γυμναζόμουν διατηρούσα ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και κατανάλωνα μεγάλη ποσότητα νερού. Το τελευταίο διάστημα μπήκαν οι “κακίες” συνήθειες στη καθημερινότητα μου. Πέρα από τη σοκολάτα που είμαι εξαρτημένη, έχω αποκτήσει κυριολεκτικά εθισμό με το ταχίνι και το μέλι. Πώς κάποιοι τρώνε την πραλίνα με το κουτάλι; Έτσι κι εγώ με το μέλι και το ταχίνι. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ!! Μήπως θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και μερικές εναλλακτικές λύσεις γυμναστικής με μικρή διάρκεια; Σας ευχαριστώ πολύ έκ των προτέρων!
Εσμεράλδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Εσμεράλδα,
Κατανοώ το δύσκολο πρόγραμμα που έχεις στη καθημερινότητά σου. Σου προτείνω απλές και πρακτικές λύσεις έτσι ώστε να διατηρείς τη φόρμα σου και ταυτόχρονα να μη χάνεις χρόνο από το διάβασμά σου.

1. Μη παραλείπεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. Οπωσδήποτε η μέρα σου να ξεκινάει με πρωινό. Έτσι θα κάνει καύσεις από το πρωί ο οργανισμός σου και θα συμβάλλει στη καλύτερη απόδοση στο διάβασμά σου.

2. Ενδιάμεσα για δεκατιανό και απογευματινό οι επιλογές σου να είναι φρούτα, χυμοί, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, ανάλατοι ξηροί καρποί, γιαούρτι, γάλα, cream crackers σίκαλης, ρυζογκοφρέτες, μπισκότα πολυδημητριακών .

3. Μισή ώρα καθημερινά μπορείς να βγεις έξω για περπάτημα. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρείσαι σε φόρμα αλλά και στην απόδοσή σου στο σχολείο.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Είμαι μητέρα δύο παιδιών ηλικίας δύο ετών και τριών μηνών (πρόσφατα δηλαδή γέννησα) και κάνω διατροφή. Και δεν χάνω… Έχω κάνει εξετάσεις και δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Δεν θήλασα! Τι μπορώ να κάνω να ξεμπλοκάρει ο οργανισμός μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ευαγγελία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευαγγέλια, λάβε υπόψιν σας πως το σώμα θέλει το χρόνο του να επανέλθει και πως δεν μπορείς να μειώσεις πολύ τις ποσότητες (ειδικά της πρωτεΐνης). Χρειάζεστε μια ισορροπημένη διατροφή με 4-5 γεύματα ημερησίως, συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, επαρκής πρόσληψη υγρών, αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών. Καταναλώνετε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες και μην τσιμπολογάς.

Η άσκηση θα σε βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους αν το κάνεις συστηματικά (4 φορές/εβδμάδα).

Συνέχισε την προσπάθειά σου, και έχε υπομονή. Είναι νωρίς για να δεις θαύματα. Στόχος σου είναι να χάνεις 1-1,5 κιλό το μήνα.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Kαλησπέρα. Είμαι 25 ετών, έχω αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με το βάρος μου από μικρότερη ηλικία και έχω μπει πολλές φορές στη διαδικασία διατροφής χωρίς πάντα να έχω θετικό αποτέλεσμα. Συνολικά έχω καταφέρει να χάσω 30 περίπου κιλά με πολλά σκαμπανεβάσματα στη ζυγαριά, φτάνοντας αυτή τη στιγμή να ζυγίζω 81 κιλά με ύψος 1,75. Το πρόβλημα μου είναι πως νιώθω ότι ο οργανισμός μου κουράζεται να ζει συνέχεια με το άγχος της διατροφής, παίρνοντας και χάνοντας συνεχώς κιλά, συν του ότι αντιμετωπίζω πρόβλημα δυσκοιλιότητας απο μικρή και με συνεχόμενες δίαιτες νιώθω ότι ταλαιπωρούμαι συνέχεια. Στόχος μου είναι να φτάσω τουλάχιστον τα 75 κιλά και δεν ξέρω αν ψυχικά και σωματικά μπορώ να το καταφέρω. Τι μου προτείνετε εσείς; Θεωρείτε ότι τα 75 κιλά είναι ένας φυσιολογικός στόχος ή όχι; Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μαρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη Μαρίνα, αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την απελπισία σου από αυτά που γράφεις. Είναι γεγονός ότι οι πολλές αυξομειώσεις του σωματικού μας βάρους κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στον οργανισμό μας, καθώς τον ταλαιπωρούν τόσο σωματικά (για πχ δυσκοιλιότητα) όσο και ψυχολογικά. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να χάσεις τα παραπανίσια κιλά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη στερηθείς άλλα θρεπτικά συστατικά και γευστική απόλαυση και να μάθεις να τρως ισορροπημένα, ώστε να διατηρήσεις την απώλεια αυτή μακροπρόθεσμα! Να ξέρεις ότι το ιδανικό σου βάρος είναι περίπου τα 70 κιλά!

Έλενα Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό μετά τη γέννα επανέρχεσαι στο βάρος σου; Δυσκολεύομαι να χάσω όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης μου. Έχω γεννήσει εδώ και οκτώ μήνες και έχω να χάσω άλλα οκτώ κιλά από τα 20 που είχα πάρει. Τι μου προτείνετε να κάνω;
Κική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κική,
Να γνωρίζεις γενικά ότι το πότε θα ξαναβρεί μια γυναίκα τη σιλουέτα της εξαρτάται κυρίως από το πόσα κιλά πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν 12-17 κιλά, από τα οποία 6-7 χάνονται πριν ακόμα πάρουν εξιτήριο από το μαιευτήριο. Άρα, μένουν 6 έως 10 κιλά, τα οποία μειώνονται σταδιακά τους επόμενους έξι έως οχτώ μήνες. Εσύ λοιπόν αναλογικά έχεις ξεπεράσει αυτό το όριο, αφού έχεις 8 μήνες που γέννησες. Ακολούθησε τα παρακάτω και θα δεις σταδιακά να βελτιώνεται το σώμα σου:

– Μη μένεις νηστική για πάνω από 3 ώρες: τα τακτικά γεύματα βοηθούν στη ομαλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
– Κατανάλωσε τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου και προκαλείται πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού.
– Κατανάλωσε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης.
– Περιόρισε την κατανάλωση της ζάχαρης και των γλυκών που περιέχουν λίπος (πάστες, τούρτες, παγωτό κ.λ.π).
– Επίλεξε επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, ενώ και στα ροφήματά σας απόφυγε τη ζάχαρη και πρόσθεσε στέβια ή σουκραλόζη.
– Περιόρισε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως κόκκινο κρέας, βούτυρο, γλυκίσματα (γλυκά ζαχαροπλαστείου, κρουασάν κ.ά.), έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα (γαριδάκια, τυρόπιτα, κασερόπιτα, κ.ά.), πλήρη γαλακτοκομικά, κίτρινα τυριά κ.ά. Στην αγορά κυκλοφορούν επιδόρπια νέας γενιάς χωρίς ζάχαρη που συνδυάζουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο, χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, φυτικές ίνες και λίγα λιπαρά, κατάλληλα για διαβητικούς.
– Κατανάλωσε καθημερινά 2 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
– Να δαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων: έλεγξε την περιεκτικότητα του τροφίμου σε κορεσμένο (κακό) λίπος, στην ποσότητα του νατρίου (αλατιού) και των σακχάρων που περιέχουν. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές!
– Ακολούθησε μισάωρη καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 33 ετών και έχω μια κακή συνήθεια: το βράδυ κάθομαι στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και τρώω πατατάκια. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες να τα κόψω αλλά δεν μπορώ. Τι να κάνω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, εφόσον η διακοπή σου είναι δύσκολη λόγω του ότι είναι τρόπος χαλάρωσης για σένα, μπορείς να βελτιώσεις τις διατροφικές σου επιλογές. Τα πατατάκια μπορείς να τα φτιάξεις μονή σου στο φούρνο, με αγνό ελαιόλαδο και ρίγανη. Επιπλέν ένα μπολάκι δημητριακών ή ποπ κόρν στην ιδία ποσότητα ή πέντε μικρά κριτσίνακια ή τρία crackers σικάλεως με 2 φέτες τυρί κομμένα σε φέτες ή 1 χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους με 1 φρούτο είναι παραδείγματα που μπορείς να τα καταναλώσεις χωρίς να χαλάσεις την διατροφή σου.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc
/

And More