“Προσπαθώ να χάσω κιλά που έχουν αποθηκευτεί στην κοιλιά. Πως να μειώσω το κοιλιακό λίπος;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Έχω 1,66 ύψος, 59 κιλά και είμαι 41 ετών. Παρόλο που έχω υποθυρεοειδισμό ήμουν πάντα 56 κιλά. Προσπαθώ να χάσω 2 κιλά άλλα μου είναι αδύνατο. Να σημειώσω ότι τα 2 κιλά έχουν αποθηκευτεί στην κοιλιά μου. Πως μπορώ να μειώσω το κοιλιακό μου λίπος δεδομένου ότι ξυπνάω στις 6.30 και γυρνάω σπίτι στις 16.30, και δε μπορώ να καταναλώσω το κύριο γεύμα μου στην εργασία μου;
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε trans- λιπαρά οξέα, σε ζάχαρη, το αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η παρουσία συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και η προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, είναι οι συνηθέστεροι παράγοντες που εξηγούν γιατί παρατηρείται αυξημένη αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

Για την μείωση του κοιλιακού λίπους ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι. Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
  • Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως): η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
  • Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους.
  • Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
  • Πίνετε τουλάχιστον 1 ½ λίτρο υγρών καθημερινά.

 

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

 

And More