Q&A: “Πώς θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης; Μπορώ να χάσω 6 κιλά σε 20 μέρες;”

Η διατροφή έχει μυστικά, tricks και συμβουλές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος! Τώρα πια άλλωστε το ξέρεις καλά… Εσύ στέλνεις τις ερωτήσεις σου στο TLIFE και ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε ό, τι σε απασχολεί.

Πώς θα χάσεις τα κιλά που σε ταλαιπωρούν τοπικά στο σημείο της κοιλιάς; Μπορώ να ακολουθήσω μια δίαιτα ενώ πάσχω από σπαστική κολίτιδα; Είναι καλή η διατροφή τύπου Dukan για να χάσεις κιλά; Βρες όλες τις απαντήσεις εδώ…

Ερώτηση
Γεια σας, εδώ και 4 μήνες έχω ξεκινήσει γυμναστική μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή. Το πρόβλημα μου είναι ότι ενώ είχα σταματήσει τη γυμναστική για 3-4 μήνες το καλοκαίρι και πήρα 4-5 κιλά, έχω χάσει μόνο τα δύο σε διάστημα 3 μηνών. Πράγμα που μου φαίνεται περίεργο γιατί γυμνάζομαι για δύο ώρες τουλάχιστον καθημερινά. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

Πηνελόπη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Πηνελόπη, δεν μου γράφεις τα σωματομετρικά δεδομένα σου (βάρος, ύψος) και την ηλικία για να μπορώ να κρίνω πόσο είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου και ποιος ο μεταβολισμός σου. Καμιά φορά η ζυγαριά τυγχάνει να κολλάει όταν είτε τα κιλά που έχουμε πλησιάζουν κατά πολύ το ιδανικό μας βάρος, είτε επειδή μπορεί να έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μας. Επίσης, επειδή γυμνάζεσαι εντατικά (τι είδους άσκηση κάνεις;) θα μπορούσε να έχει αλλάξει η σύσταση του σώματος σου, δηλαδή ενώ μπορεί να χάνεις λίπος, μπορεί επίσης να αυξάνεις και τη μυϊκή σου μάζα. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείς έναν ειδικό και να κάνεις μια λιπομέτρηση, όπου θα μπορούσες να δεις την σύσταση του σώματός σου και να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλη για σένα.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 1,60μ. και 52 κιλά. Έχω γεννήσει εδώ και ένα χρόνο και δεν μπορώ με τίποτα να χάσω την κοιλιά που απέμεινε από την εγκυμοσύνη. Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάνει κάποια δίαιτα, απλά προσέχω λίγο. Επίσης κάνω διάδρομο 30 λεπτά, σχεδόν κάθε μέρα. Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές έτσι ώστε να απαλλαγώ από το περιττό λίπος; Ευχαριστώ.
Τζένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Τζένη, σύμφωνα με το ύψος σας ο δείκτης μάζας σώματος είναι περίπου 20, επομένως δεν χρειάζεται να χάσετε και κιλά. Όταν θέλουμε να χάσουμε τοπικά βάρος, πρέπει η γυμναστική που κάνουμε να στοχεύει εκεί. Συνεχίστε να κάνετε διάδρομο καθημερινά, αλλά προσθέστε και μερικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να σφίξετε την κοιλιά όπως κοιλιακοί, ραχιαίοι κτλ. Επίσης προσπαθήστε να τρώτε σωστά γεύματα. Διαβάστε παρακάτω μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν.

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
Αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές)
Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών
Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα,
Να μειώσεις το αλάτι
Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι)
Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι.
Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη)
Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
Να πίνεις καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Smart Tip: Αν δεν ξέρεις ποιες ασκήσεις θα βοηθήσουν να μειώσεις το λίπος της κοιλιάς, κάνε κλικ εδώ και βρες το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει και μπορείς να ακολουθήσεις από την άνεση του σπιτιού σου!

Ερώτηση
Είχα δύο εγκυμοσύνες κοντά, με αποτέλεσμα να έχω αρκετά παραπάνω κιλά. Δεν ήμουν ποτέ αδύνατη, έχω ύψος 1,65μ. και ζύγιζα από 64 εως 68 κιλά. Τώρα όμως είμαι 98! Με δυσκολεύουν πολύ τα κιλά μου στην καθημερινότητα. Κάνω διάφορες προσπάθειες και γυμναστική, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Έχω κάνει αιματολογικές εξετάσεις και για θυρεοειδή και είναι φυσιολογικές. Θα ήθελεα να μου πείτε τη γνώμη σας για τη δίαιτα Dukan ή να μου προτείνετε κάτι.
Παναγιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Παναγιώτα,
Αρχικά πρέπει να σου πω ότι μια προσπάθεια απώλειας βάρους απαιτεί χρόνο και πολύ υπομονή. Ιδιαίτερα όταν θέλουμε να χάσουμε πολλά κιλά, χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια συστηματική διατροφή, σε συνδυασμό με γυμναστική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να καταφύγεις σε αυστηρές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, δεν είναι η καλύτερη λύση. Θα χάσεις βέβαια το βάρος που θέλεις, αλλά μετά δε θα είναι τόσο εύκολο να το διατηρήσεις.

Σου προτείνω λοιπόν να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όπως αυτό της δίαιτας ORAC [Βρες όλα τα διαιτολόγια της Orac και διάλεξε εκείνο που σου ταιριάζει εδώ], να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα και την κατανάλωση νερού και πράσινου τσαγιού με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες. Τέλος, καλό είναι να δώσεις χρόνο στον οργανισμό σου και θα δεις σιγά, σιγά τη ζυγαριά σου να πέφτει. Μη ξεχνάς ότι μια σωστή απώλεια βάρους είναι 2-4 κιλά το μήνα.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 21 χρόνων, έχω ύψος περίπου 1,64μ. ζυγιζω 59 κιλά και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχω πάρει 7 κιλά και δεν ξέρω τι να κάνω. Είχα ακολουθήσει μια δίαιτα δύο εβδομάδων που βρήκα στο διαδίκτυο και έχασα 1-2 κιλά, αλλά τα ξαναπήρα. Ο σωματότυπός μου είναι αχλάδι και όποτε παίρνω κιλά, τα παίρνω στην περιφέρεια. Σπάνια παίρνω στην κοιλιά. Κάνω γυμναστική στο σπίτι και παλιά πήγαινα 10 χρόνια κολυμβητήριο. Το σώμα μου είναι αρκετά σφιχτό, αλλά δεν μπορώ να χάσω κιλά. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Ευχαριστώ.
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη,
Για να πετύχεις το στόχο σου προσπάθησε να μην παραλείπεις γεύματα και κυρίως το πρωινό. Μην ξεχνάς να τρως καθημερινά γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φρούτα, χυμούς, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και να πίνεις άφθονο νερό. θα σε βοηθούσε, επίσης, το πράσινο τσάι λόγω των κατεχινών που περιέχει. Κάτι που πρέπει να προσέξεις, επίσης, είναι η ποσότητα των γευμάτων σου. Είναι πολύ σημαντικό το ότι έκανες άσκηση για τόσα χρόνια, αλλά και αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να κάνεις ήπια άσκηση καθημερινά. Θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τις καύσεις σου, αλλά και το μεταβολισμό σου.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 40 ετών, με ύψος 1,70μ. και ζυγίζω 73 κιλά. Γυμνάζομαι τέσσερις φορές την εβδομάδα. Θέλω να ακολουθήσω μια διατροφή για να χάσω 6 κιλά, αλλά υποφέρω από σπαστική κολίτιδα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τρώω σαλάτες και λαχανικά στα γεύματά μου, παρά δύο φορές το πολύ την εβδομάδα. Μπορείτε να μου προτείνετε ένα διαιτολόγιο;
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χριστίνα
Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε το καθημερινό σου μενού με μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών λόγω σπαστικής κολίτιδας, παρόλα αυτά δε σημαίνει ότι αυτό θα εμποδίσει την απώλεια βάρους σου. Οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν χρήσιμες:

– Μη μένεις ποτέ νηστική για περισσότερο από 3-4 ώρες. Αν πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρατηρείται υπερέκκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα ό,τι καταναλώνεις να αποθηκεύεται σε λίπος, καθώς και αύξηση βουλιμίας.
– Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που μας προκαλούν τον κορεσμό, όπως είναι το αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.
– Τα φρούτα και τα λαχανικά θα υπάρχουν στη διατροφή σου, αλλά με μέτρο. Τα φρούτα να μην είναι άγουρα και να αφαιρείται πάντα η φλούδα.
– Να πίνεις τουλάχιστον 1,5lt υγρών ημερησίως, αλλά πάντα με γεμάτο στομάχι έτσι ώστε να μην έχεις ενοχλήσεις στο στομάχι ή στο έντερο.
– Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. Μια αερόβια άσκηση 30 λεπτών θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα είμαι 23 χρονών και 56 κιλά. Ενώ πάντα τα κιλά τα έπαιρνα όλα στη περιοχή της κοιλιάς, τώρα άρχισαν να συσσωρεύονται και στην περιφέρεια. Προσπαθώ με υγιεινή διατροφή και λίγο γυμναστική, αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα. Δεν μπορώ με τίποτα να σταματήσω τα τσιμπολογήματα και ειδικά το βράδυ αργά πριν κοιμηθώ ή την ώρα της δουλειάς! Αφού φάω στεναχωριέμαι, αλλά δε μπορώ να κρατηθώ! Τι μου προτείνετε; ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ελπίδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελπίδα, το πρόβλημα σου είναι ότι ενώ προσπαθείς να διατηρήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής η μικρές ατασθαλίες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής σου προσθέτουν κιλά .Η καλύτερη λύση στην περίπτωση σου είναι να έχεις υγιεινά θρεπτικά σνακ όπως φρούτα, χυμούς, cream crackers σίκαλης, κριτσίνια ολικής αλέσεως, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, γιαούρτι με μέλι και κανέλα και τέλος ανάλατους ξηρούς καρπούς. Και να μην έχεις στα ντουλάπια σου ή μαζί σου πράγματα που μπορείς να υπέρ καταναλώνεις και να έχουν αυξημένες θερμίδες.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα και εγώ την συμβουλή σας, αλλα σχετικά με το πως μπορώ να πάρω κάποια κιλά. Είμαι 1,69μ. και 54 κιλά, αρκετά αδύνατη και αν και τρώω τα ίδια με πριν, πλέον χάνω βάρος. Τι πρόγραμμα διατροφής μπορείτε να μου προτείνετε ωστε να φτάσω στο ιδανικό βαρος και ποιό είναι το ιδανικό βάρος μου; Αν σας ενδιαφέρει, θα σας πω πως ο σωματότυπος μου είναι μήλο. Όλα φαίνονται στην κοιλιά!!!
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη,
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος σου είναι 18,9 kg/m2 και ανήκει στα φυσιολογικά όρια (18,5 – 24,9 kg/m2). Τείνεις προς το κατώτατο φυσιολογικό όριο και το ιδανικό σου βάρος υπολογίζεται 61,100 kg.

Εφόσον ο σωματότυπος σου είναι «μήλο» προκειμένου να φτάσεις το ιδανικό σου βάρος, θα σου προτείνω μια ισορροπημένη διατροφή με κάποιες συστάσεις για να μην αποθηκεύεις το επιπλέον βάρος στην κοιλιά.

Μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:
– Κατανάλωσε 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες την ημέρα. Ενισχύει τον μεταβολισμό και αποβάλλει σπλαχνικό λίπος.
– Καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και πολύσπορου ψωμιού.
– Αυξημένη κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων (3 μερίδες ημερησίως). Το ασβέστιο συντελεί στην μείωση αποθήκευσης λίπους.
– Κατανάλωση οσπρίων 2 φορές την εβδομάδα.
– Κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα.
– Πρόσθεσε ψωμί και ελιές με κάθε φαγητό και μετά το κυρίως γεύμα φάε 1 φρούτο.
– Το βράδυ φάε μία μικρή ποσότητα από το μεσημεριανό.
– Πίνε πολλούς χυμούς.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Γειά σας! Με λένε Σοφία και είμαι 19 ετών. Ξαναδίνω πανελλήνιες και γι’ αυτό δεν έχω χρόνο για γυμναστική. Είμαι 1.69μ. και 66 κιλά θα ήθελα όμως να χάσω 6 κιλά μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι όμως εφικτό; Τι μου προτείνετε να τρώω; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σοφία μου, ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει η απώλεια βάρους να μην ξεπερνάει τα 3-4 κιλά/μήνα. Μόνο έτσι ο οργανισμός μπορεί να χάσει κυρίως λίπος (που αυτό είναι και το ζητούμενο μας σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους) καθώς επίσης και να συντηρήσει το απολεσθέν βάρος. Ενόψει και των εξετάσεων σου θα σε συμβούλευα να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες τρώγοντας από όλες τις ομάδες των τροφίμων.

Σε γενικές γραμμές να προσέχεις τα εξής:
1. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό

2. Μην παραλείπεις γεύματα (φρόντισε να κάνεις 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα που θα αποτελούνται κυρίως από φρούτα)

3. Με κάθε γεύμα σου να έχεις πάντα και από 1 μεγάλη σαλάτα (όσα περισσότερα χρώματα έχει το πιάτο σου από λαχανικά τόσο περισσότερες βιταμίνες θα πάρεις)

4. Πιές πολλά υγρά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης)

5. Βάλε το πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες στην καθημερινότητα σου (2-3 φλυτζάνια την ημέρα είναι ιδανικά). Έρευνες έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμα μειώνει το κοιλιακό λίπος και ανεβάζει τον μεταβολισμό

6. Βάλε το ψάρι στην διατροφή σου (2-3 φ/βδομάδα) και συνόδευσε το με
ένα μεγάλο μπολ σαλάτα.

7. Απόφευγε τα τσιμπολογήματα καθόλη την διάρκεια της ημέρας και εστίασε μόνο στα γεύματα σου.

8. Το βράδυ φάε κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή αυγό, γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

/

And More