Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις απορίες σου!

Το TLIFE σου δίνει τη δυνατότητα να λύσεις όλες σου τις απορίες σχετικά με τη διατροφή και το αδυνάτισμα. Στείλε ένα email και ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του σου δίνουν την απάντηση που αναζητάς και λύνουν κάθε προβληματισμό σου!

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Eίμαι 14 ετών, 72 κιλά και 1,75 ύψος! Σχεδόν κάθε μέρα πάω γυμναστήριο και κάνω ασκήσεις και τρέξιμο. Τι διατροφή να κάνω; Δεν μπορώ να πάω σε διατροφολόγο! Για πρωινό τι να τρώω; Ισχύει αυτό που λένε για την ομάδα αίματος και τις τροφές που απαγορεύονται; Πόσο τρέξιμο να κάνω καθημερινά;
Ανθή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άνθη,
Μάθε να τρως σωστά και ισορροπημένα.

Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή 1-2 φρυγανιές σίκαλης με μέλι και μαλακή μαργαρίνη. Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.

Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα τη σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες: 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά. Απόφυγε να τηγανίζεις τις τροφές σου. Προτίμησε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.

Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή κατανάλωσε 2-3 cream crackers σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως.

Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.

Να πίνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρκετό νερό, να αποφεύγεις τη ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).

Τέλος, αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη, τρέξιμο).

Όσον αφορά στην ομάδα αίματος… Η δίαιτα του Peter D’ Adamo και του πατέρα του James, που βασίζεται σε μια ανατρεπτική προσέγγιση της διατροφής, υποστηρίζει ότι μια τροφή μπορεί να παχαίνει ή να αδυνατίζει ανάλογα με την ομάδα αίματος. Πρόκειται για θεωρία που βασίζεται στην ύπαρξη των λεκτινών, ουσίες που εμφανίζουν ειδική δράση όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα μιας συγκεκριμένης ομάδας. Όταν φάτε μια τροφή που περιέχει λεκτίνες ασύμβατες με το αντιγόνο της ομάδας αίματός σας, μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό των τροφών, με αποτέλεσμα να μην καίγονται αποτελεσματικά οι θερμίδες.

Επίσης οι λεκτίνες μπορεί να επεμβαίνουν στην πεπτική διαδικασία, να διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και να προκαλούν διαταραχές του θυρεοειδούς ή ποικίλα άλλα προβλήματα.
Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχουν οι διαιτολόγοι που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια διατροφή δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είναι πολύ περιοριστική και δεν περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά εφόσον αποκλείονται ορισμένα τρόφιμα. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή ισορροπημένη σε θρεπτικές ουσίες και προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες, ώστε να παραμείνουμε υγιείς, να χάσουμε το περιττό λίπος και κυρίως να αποκτήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες προκειμένου να διατηρήσουμε το βάρος μας και μετά την απώλεια των περιττών κιλών.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Είμαι 16 χρόνων και ζυγίζω 65 κιλά, με ύψος 1,53. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρέπεται στην ηλικία μου να κάνω δίαιτα. Αν ναι, ποια δίαιτα του TLIFE μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ!
Πανάρετη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Πανάρετη,
Απέφευγε τα ακραία διατροφικά σχήματα, που βασίζονται στη μονοφαγία και στην περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων, μιας και στην ηλικία σου υπάρχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες. Όσον αφορά τη διατροφή σου προσπάθησε να:

  • Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα.
  • Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα.
  • Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα.
  • Καταναλώνεις 2 φορές κοτόπουλο την εβδομάδα.
  • Καταναλώνεις 1 φορά ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα.
  • Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, πατάτες.
  • Να καταναλώνεις μέχρι 4-5 φρούτα την ημέρα.
  • Να καταναλώνεις 1,5 lt υγρών ημερησίως για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.
  • Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 25 χρονών, 1.78 ύψος, 64.5 κιλά και γυμνάζομαι εδώ και 8 χρόνια 3 φορές την εβδομάδα. Αισθάνομαι βαριά σε αυτά τα κιλά και ενώ τα πόδια μου είναι καλλίγραμμα παρατηρώ τελευταία κάποια “λιπάκια” χαμηλά και γύρω γύρω στην κοιλιά. Τι θα πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου ώστε να χάσω τα 2 κιλά που με ταλαιπωρούν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αθανασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αθανασία,
Μην τρως ζάχαρη και απόφυγε σακχαρούχα ποτά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο μεταβολισμό. Η ζάχαρη είναι δισακχαρίτης που αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και μπορεί να μεταβολιστεί μόνο από το ήπαρ. Όταν τρως μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, το ήπαρ πλημμυρίζει με φρουκτόζη και αναγκάζεται να τα μετατρέψει όλα σε λίπος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η περίσσεια της ζάχαρης, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, στο ήπαρ, γεγονός που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε μια σειρά από μεταβολικά προβλήματα. Η υγρή ζάχαρη είναι ακόμη χειρότερη από αυτή την άποψη. Οι υγρές θερμίδες δεν καταχωρούνται από τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο όπως οι στερεές θερμίδες, έτσι ώστε όταν πίνεις σακχαρούχα ποτά, θα καταλήξεις να προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες. Παρεμπιπτόντως, αν θέλεις να περικόψεις την επεξεργασμένη ζάχαρη, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να διαβάζεις τις ετικέτες. Ακόμη και τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά ως υγιεινές τροφές μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά.

Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη. Μπορεί να είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό, όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πείνα κατά 60% και ενισχύει καθημερινά τον μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες. Αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σου, τότε η προσθήκη πρωτεϊνών στη διατροφή σου είναι ίσως η πιο αποτελεσματική αλλαγή που μπορείς να κάνεις. Όχι μόνο θα σε βοηθήσει να χάσεις, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποφύγεις την επανάκτηση βάρους, αν ποτέ αποφασίσεις να εγκαταλείψεις τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Υπάρχει επίσης κάποια απόδειξη ότι η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική έναντι του λίπους της κοιλιάς. Έτσι, κάνε μια προσπάθεια για να αυξήσεις την πρόσληψη των αυγών, των ψαριών, των θαλασσινών, του μοσχαριού, των πουλερικών και των ημίπαχων γαλακτοκομικών. Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή.

Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Συχνά υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Μπορεί να επιβραδύνουν την κίνηση της τροφής από το στομάχι σας και το λεπτό έντερο, και να επιβραδύνουν την πέψη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια παρατεταμένη αίσθηση της πληρότητας και μειωμένη όρεξη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επιπλέον 14 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, ήταν συνδεδεμένο με μια μείωση κατά 10% της πρόσληψης θερμίδων και την απώλεια βάρους των 2 κιλών σε διάστημα 4 μηνών. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις περισσότερες φυτικές ίνες είναι να τρως πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Όλα τα όσπρια είναι γεμάτα από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες – δύο γνωστών θραυστήρων της όρεξης. Και χάρη στο σκούρο χρώμα τους, τα μαύρα φασόλια είναι επίσης ένα από τα υψηλότερα σε φλαβονοειδή, από όλα τα φασόλια. Και η έρευνα δείχνει ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να σταματήσουν την αποθήκευση της περίσσειας λίπους στην κοιλιά.

Κατανάλωσε ψάρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς: η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς . Κατανάλωσε το ψάρι για μεσημεριανό ή βραδινό. Κατανάλωσε τους ξηρούς καρπούς για σνακ. Πρόσθεσέ τα σε σούπες και σαλάτες, ανακάτεψέ τα με γιαούρτι, ή πασπάλισε πάνω από το σάντουιτς.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 33 χρόνων με ύψος 1,60 και 44 κιλά. Αν και είμαι αδύνατη έχω λίγο λίπος στην κοιλιά! Μπορείτε να μου δώσετε ένα πρόγραμμα που να μείνω στα κιλά μου αλλά να χάσω την κοιλιά. Να αναφέρω ότι δεν μου αρέσει το πράσινο τσάι. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω επειδή δεν μου αρέσει το γάλα σκέτο μπορώ να το αντικαταστήσω με το κεφίρ με γεύση φράουλα το πρωί ή το βράδυ; Είναι παχυντικό; Θα με βοηθήσει στο έντερο γιατί έχω πρόβλημα δυσκοιλιότητας; Ευχαριστώ πολύ!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το κοιλιακό λίπος είναι:

  • Να πίνεις καθημερινά 2 ποτήρια λουΐζα και σημύδα ή κρόκο Κοζάνης. Ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους και δεν προβάλλουν δυσκοιλιότητα.
  • Να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς).
  • Να καταναλώνεις καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Μπορείς να συμπεριλάβεις και το κεφίρ, το οποίο λόγω υψηλής περιεκτικότητα σε προβιοτικούς μικροοργανισμούς μειώνει τη δυσκοιλιότητα.
  • Να καταναλώνεις 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς).
  • Μικρά και συχνά γεύματα.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες.
  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών.
  • Συστηματική φυσική δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 40 ετών και έχω ύψος 1.65. Από το καλοκαίρι λόγω στρες και ψυχοσωματικών από 51.7 έφτασα στα 56.7. Έχω κάνει απίστευτες προσπάθειες να τα χάσω (σε σημείο να μην τρώω καθόλου) αλλά δεν μπορώ. Επειδή έχει κάποια χρόνια που έχασα συνολικά 45 κιλά μου έχει γίνει εμμονή και από φόβο μην βάλω κιλά με πιάνει κάποιες φορές βουλιμία. Στη τελευταία εξέταση μου είπαν ότι έχω δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη. Είμαι πιο πολύ χορτοφάγος αλλά και τα λαχανικά πλέον δεν μπορώ να τα φάω άνετα γιατί με ενοχλούν στο έντερο. Δεν ξέρω τι διαιτολόγιο να ακολουθήσω για την απώλεια των 5 κιλών. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Καταλαβαίνω την ανυπομονησία σου, απλά πρέπει να καταλάβεις ότι το σωματικό βάρος είναι κάτι πολύ απλό αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα “ξαναέρχονται” γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου “γιο-γιο”). Άρα θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά και έτσι θα δεις πάνω στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη. Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:

  • Να μην μένεις πολλές ώρες νηστική.
  • Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών χωρίς λακτόζη.
  • Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών.
  • Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα.
  • Να μειώσεις το αλάτι.
  • Να προτιμάς τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
  • Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι.
  • Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη).
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες .

Άμα και πάλι δεν μπορείς να τα καταφέρεις θα σου πρότεινα να συμβουλευθείς κάποιον ειδικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι μία μητέρα από τις πολλές, που το παιδί τους βρίσκεται στην περίοδο διαβάσματος, άγχους και στρες, για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Εκτός από το άγχος που έχει για το αποτέλεσμα των εξετάσεων την απασχολεί έντονα και το να μην παχύνει και καλύτερα να “έχανε και κανένα κιλό” όπως λέει. Από διάφορα άρθρα που διαβάζω, υπάρχουν τροφές που βοηθούν τον άνθρωπο στην καλύτερη μνήμη και στο να μην στρεσάρεται και αγχώνεται πολύ. Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω αν είναι εύκολο να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα διατροφής για την κόρη μου, για την περίοδο αυτή που βρίσκεται. Σημειωτέων είναι αθλήτρια βόλεϊ, λόγω όμως του διαβάσματος αυτό το διάστημα οι προπονήσεις της θα σταματήσουν, έχει ύψος 1,78 και βάρος 75 κιλά. Σας ευχαριστώ πολύ!
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γάλα: Δυναμώνει (και) το μυαλό! Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει τη συμβολή του γάλακτος τόσο στην ισορροπία του νευρικού συστήματος, όσο και στην εγκεφαλική λειτουργία.

Δημητριακά: Χαρίζουν ενέργεια.

Γάλα και δημητριακά: Αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να ξεκινήσουν τα μικρά σας την ημέρα τους, αφού το συγκεκριμένο πρωινό τους χαρίζει την ενέργεια που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν το μάθημα, να τρέξουν στο προαύλιο, να γυμναστούν.

Σολομός: Εξυψώνει το πνεύμα! Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που κρύβονται στον σολομό (αλλά και σε διάφορα άλλα ψάρια όπως τη σαρδέλα και τον φρέσκο τόνο) συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν την πνευματική λειτουργία, δυναμώνουν τη μνήμη και κατ’ επέκταση κάνουν ακόμα πιο αποδοτική τη μελέτη.

Αβγά: Για ξεκάθαρη σκέψη. Στα αβγουλάκια συναντάμε τη βιταμίνη Β12 η οποία βοηθάει τη μνήμη και τη μάθηση, αλλά και σημαντική ποσότητα βιταμίνης D, η οποία συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης, τα αβγά περιέχουν πρωτεΐνες οι οποίες από τη μία ενισχύουν τη “δουλειά” των νευροδιαβιβαστών κάνοντάς τους να μεταφέρουν ακόμα πιο γρήγορα τα μηνύματα στον εγκέφαλο, ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία της σκέψης, κι από την άλλη είναι πλούσιες σε αμινοξέα, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.

Ξηροί καρποί: Φουλ στη… μνήμη! Ο σίδηρος και το μαγνήσιο, τα οποία επίσης συμβάλλουν στην τόνωση της μνήμης, κάνοντας τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις σταφίδες πρώτης τάξης λιχουδιές ειδικά σε περίοδο έντονης μελέτης κι εξετάσεων.

Φρούτα: Τα βοηθούν να μην ξεχνάνε! Εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες και τις φυτικές ίνες, τα φρούτα περιέχουν επίσης και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης.

Κρέας: Για ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Το κρέας και ειδικά το κόκκινο θεωρείται μια από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου, στοιχείο το οποίο ενισχύει τη μνήμη των μικρών μαθητών. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, οι οποίες εκτός από την απαραίτητη ενέργεια, χαρίζουν στα μικρά μας ακόμα καλύτερη μνήμη. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις!

Κακάο: Βελτιώνει τη διάθεση. Πλούσιο σε πολυφαινόλες, το κακάο προστατεύει την καρδιά, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και χάρη στις ενδορφίνες, οι οποίες απελευθερώνονται στον οργανισμό με την κατανάλωσή του, βελτιώνει τη διάθεση. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η κατανάλωσή του (σε υγρή ή… στέρεα μορφή) ενδείκνυται ειδικά κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Βασική προϋπόθεση; Να καταναλώνεται με μέτρο…

Βασιλικός: Δρα συνδυαστικά! Κρυμμένος στις σάλτσες, τα κεφτεδάκια και σε άλλα φαγητά, ο βασιλικός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Κανέλα: Για έξτρα ενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κανέλα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου μετριάζοντας την πρωινή αδυναμία που μπορεί κάποιες φορές να νιώθουν τα μικρά μας.

Γιαούρτι: «Θωρακίζει» τον οργανισμό. Χάρη στα υγιή βακτήρια που περιέχει, το γιαούρτι έχει τη δύναμη να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας, ενώ προσφέροντάς το με λίγο μέλι, σιρόπι, φρούτα ή δημητριακά στα παιδιά, αποτελεί ένα υπέροχο σνακ που τους χαρίζει ενέργεια στο λεπτό!

Ευθυμία Δέδε
Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More