Q&A: Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Είναι φυσιολογικό να διακοπεί η περίοδος κατά τη διάρκειας μια δίαιτας; Πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνεις για να μπορέσεις να ρυθμίσεις το βάρος σου ενώ θηλάζεις; Τι μπορεί να φταίει και δεν χάνεις κιλά ενώ ακολουθείς πιστά ένα διαιτολόγιο; Εσύ στέλνεις τις ανησυχίες, τις απορίες, τις ερωτήσεις σου και ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης με την ομάδα του σου δίνουν τις απαντήσεις.

Οι ερωτήσεις σου για τη δίαιτα και τη διατροφή καταφθάνουν κατά δεκάδες στο TLIFE. Τις λαμβάνουμε και φροντίζουμε να απαντήσουμε σε όλες με σειρά προτεραιότητας.

Ερώτηση
Καλήμερα! Έχω γαστρολαρυγγική παλινδρόμηση και ήπιας μορφής γαστρίτιδα. Κάνω φαρμακευτική και διατροφική θεραπεία (κάπως αυστηρή). Μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα τι γλυκά μπορώ να τρώω και τι να πίνω όταν βγαίνω έξω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μαρία

AΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Είναι σημαντικό να αποφεύγεις τα γλυκά με σιρόπι, όπως γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, γλυκά με σοκολάτα, το μέλι και τις μαρμελάδες. Επίσης και το ρόφημα σοκολάτας. Από οινοπνευματώδη ποτά απόφυγε το κόκκινο κρασί και προτίμησε το αρετσίνωτο λευκό κρασί, αλλά πάντα με μέτρο. Ωστόσο, προσπάθησε να μην πίνες αλκοόλ με άδειο στομάχι.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας για μια απορία μου. Επειδή γυμνάζομαι μεσημέρι ή απόγευμα, πόση ώρα μετά το μεσημεριανό φαγητό μπορώ να γυμναστώ; Αν γυμναστώ απόγευμα, πόση ώρα μετά μπορώ να φάω και τι θα ήταν καλό να επιλέξω; Κάποιο μήλο ίσως ή κάποιο γιαούρτι; Σας ευχαριστώ πολύ!!
Υ.Γ.: Αν έχει σημασία, η άσκηση που ακολουθώ είναι bootcamp με πολεμικές τέχνες. Είμαι 61 κιλά με ύψος 1,65μ.. Συνήθως γυμνάζομαι 30 με 40 λεπτά.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Απαραίτητο είναι ένα μικρό σνακ πριν την άσκησή σου στο γυμναστήριο (μέχρι και 30΄ πριν), ειδικότερα αν αυτό περιέχει υδατάνθρακες (γιαούρτι με μέλι/ γάλα με δημητριακά/ φρούτα/ ψωμί με μέλι κλπ) και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (τυρί/ αυγό/ γαλοπούλα). Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν την άσκηση βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ώστε να αποφύγεις την υπογλυκαιμία με την έντονη άσκηση. Ακόμη, μην ξεχνάς να φροντίζεις να ενυδατώνεσαι επαρκώς κατά την άσκηση! Μετά την άσκηση δοκίμασε να καταναλώσεις 2 αύγα βραστά μαζί με 3 φρυγανιές, 1 τοστ με 2 φέτες γαλοπούλα βραστή και 1 φέτα τυρί ή 1 ρόφημα μπανάνα-γάλα-12 αμύγδαλα(στο μπλέντερ)!

Ελένη Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι μαθητής Β’ Λυκείου και έχοντας το ύψος των 1,73 μέτρων, ζυγίζω 78 κιλά. Έχω αρκετό λίπος στην κοιλιά μου και επίσης, λίγο παραπάνω λίπος στο στήθος. Γι’ αυτό και χρειάζομαι την εμπειρία σας. Πώς μπορώ να χάσω όλο το λίπος από το σώμα μου, αλλά να δημιουργήσω και τους κοιλιακούς μου και γιατί όχι και ένα γυμνασμένο στήθος σε μικρό χρονικό διάστημα (λόγω καλοκαιριού);
Λευτέρης

Αγαπητέ Λευτέρη,
Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το κοιλιακό λίπος και να πετύχεις την απώλεια των κιλών που θες είναι:

· Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους

· Κατανάλωνε καθημερινά δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ψωμί πολύσπορο, μιας και υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς.

· Κατανάλωνε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά

· Κατανάλωνε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)

· Μικρά και συχνά γεύματα

· Καθημερινή πρόσληψη πρωινού

· Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες

· Αυξημένη πρόσληψη υγρών

· Συστηματική φυσική δραστηριότητα

Γιούλη Φραγιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον το Τlife και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις υπέροχες συμβουλές σας. Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την σχέση έμμηνου ρήσης και δίαιτας. Πόσο σημαντικό είναι αν κατά την διάρκεια δίαιτας σταματήσει η περίοδος; Σας ευχαριστώ και περιμένω απάντησή σας. Είμαι μητέρα 2 παιδιών και 41 ετών.
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη,
Εννοείται πως οι αλλαγές στη διατροφή σου επηρεάζουν τον εμμηνορυσιακό κύκλο σου. Αν κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή θα διαπιστώσεις κάποιες αλλαγές, αλλά σίγουρα θα είναι τόσο μικρές που δε χρειάζεται να ανησυχείς. Αν όμως εφαρμόζεις τις λεγόμενες δίαιτες ’’αστραπή’’, τότε το σώμα σου μπαίνει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τα οιστρογόνα πέφτουν και είναι πιθανό να σταματήσει και η ωορρηξία.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα με λένε Bela και είμαι 25 χρόνων. Πριν ένα μήνα γέννησα και μου έχουν μείνει μόνο 3 κιλά, αλλά εγώ θέλω να χάσω 5 και να πάω στα 55 κιλά. Έχω ύψος 1,50μ. Τι μπορώ να κάνω σας παρακαλώ, για να τα χάσω μέχρι το καλοκαίρι;
Bela

Αγαπητή Μπέλα,
Να σου ζήσει το μωράκι σου! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, όπως αυτό της Δίαιτας Orac, το οποίο περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Βασικοί κανόνες είναι:
· Πίνεις αρκετό νεράκι

· 1-2 φλιτζάνια πράσινο τσάι με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες καθημερινά

· Τηρείς μικρά και συχνά γεύματα

· Δεν ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά, 5 μερίδες ημερησίως

· Καταναλώνεις καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλά σε λιπαρά

· Επιλέγεις τρόφιμα ολικής αλέσεως (Δημητριακά, Ζυμαρικά), χωμί πολύσπορο

· Αυξάνεις τη φυσική σου δραστηριότητα
Καλή επιτυχία!

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα. Ειμαι 31 ετών και γέννησα πριν 9 μήνες. Επειδή μου εχουν μείνει 4 κιλά (Eiμαι 55 κιλά και έχω ύψος 1.62μ.). Θέλω να ξεκινήσω κάποια διατροφή, αλλά επειδή θηλάζω ακόμα δεν ξέρω τι να ακολουθήσω ακριβώς. Πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνω ημερησίως; Σας ευχαριστώ πολύ.
Διονυσία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Διονυσία,
Έχε υπόψιν σου ότι λόγω θηλασμού οι θερμιδικές σου ανάγκες είναι αυξημένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έγραψες ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (= οι καύσεις δηλ. του οργανισμού σου σε κατάσταση ηρεμίας το 24ωρο) σου ανέρχεται περίπου στις 1254 kcal. Λόγω θηλασμού οι καύσεις σου αυξάνονται κατά 700 περίπου kcal, οι μισές από τις οποίες θα καλυφθούν διατροφικά. Συνεπώς, υπολόγισε να δαπανάς καθημερινά περίπου 1800 kcal – 2000 kcal.

Προκειμένου να χάσεις με ασφάλεια τα 4 κιλά που επιθυμείς – αν και το σωματικό σου βάρος βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια – καλό θα ήταν να επισκεφτείς από κοντά ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο. Λόγω του θηλασμού, τον οποίο και συνεχίζεις μετά από 9 μήνες, επιβάλλεται να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που να σου εξασφαλίσει την απώλεια των 4 τελευταίων κιλών με τρόπο υγιεινό.

Ελένη Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Θα ήθελα να ρωτήσω! Κάνω δίαιτα με διαιτολόγο και σε 2 εβδομάδες έχασα 2 κιλά. Την τρίτη εβδομάδα δεν έχασα τίποτα… πήρα κιόλας 1 κιλό. Τη δίαιτα την τηρώ κατά γράμμα, νιώθω όμως ότι έχω κατακρατήσεις. Έκοψα και το αλάτι. Την τέταρτη εβδομάδα τίποτα. Κοντεύω να τρελαθώ. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας παρακαλώ απαντήστε μου. Είμαι 35 χρόνων, 68 κιλά, 1.63μ. Δεν το βάζω κάτω, όμως δεν νιώθω καλά.
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αθηνά,
Είναι πολύ πιθανό να έχεις κατακράτηση και αυτό φυσικά αντιμετωπίζεται με τον περιορισμό του αλατιού, αλλά και των συσκευασμένων τροφίμων τα οποία είναι συνήθως πλούσια σε αλάτι. Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη νερού είναι αναγκαία. Αυτό όμως μπορείς να το διαπιστώσεις με μια λιπομέτρηση, η οποία δείχνει το ποσοστό των υγρών στο σώμα. Άλλη μια περίπτωση είναι να έχει μειωθεί μεν το λίπος σου, αλλά να έχει αυξηθεί η μυϊκή σου μάζα. Όπως και να έχει μια λιπομέτρηση θα σε βοηθήσει να δεις τι μπορεί να ευθύνεται.

Γιούλη Φραγιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Κατά τη διάρκεια της τρίτης μου εγκυμοσύνης έβαλα 15 κιλά. Τους δύο πρώτους μήνες έχασα τα 10 χωρίς καμιά προσπάθεια και έτσι τώρα είμαι 60 κιλά με ύψος 1,56μ. Μπορώ ενώ θηλάζω να κάνω τη Δίαιτα Οrac; Θα ήθελα ακόμα να ρωτήσω αν μπορώ να πίνω πράσινο τσάι και αν υπάρχουν τροφές που βοηθούν στη σύσφιξη του δέρματος. Ευχαριστώ!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Η δίαιτα orac είναι μια ισορροπημένη διατροφή που βοηθάει στην μείωση βάρους και ταυτόχρονα ενισχύει τον οργανισμό με πλούσια θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Οπότε είναι ιδανική για θηλασμό. Να δίνεις όμως προσοχή στα όσπρια και ίσως στα λαχανικά, γιατί υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν κολικούς στο μωρό.

Όσο αφορά στο πράσινο τσάι, λόγω της καφεϊνης που περιέχει είναι καλό να αποφεύγεται στη περίοδο θηλασμού.

Τέλος, υπάρχουν τροφές για ενυδάτωση και πιο σφριγηλό δέρμα. Αναλυτικότερα, φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα έχουν υψηλή συγκέντρωση σε συστατικά που τείνουν να συσφίγγουν και να θεραπεύουν την επιδερμίδα. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά ανανεώνουν την επιδερμίδα ώστε να δείχνει, αλλά και να την αισθάνεσε πιο σφιχτή. Επίσης, τα όσπρια μπορούν να εμποδίσουν την καταστροφή της επιδερμίδας. Τέλος, κατανάλωσε λιπαρά ψάρια ώστε να βελτιώσεις την κατάσταση των κυτταρικών μεμβρανών, που αποτελούν τη θεμέλιο λίθο μιας υγιούς επιδερμίδας.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

/

And More