“Τελικά πως ξυπνάμε το μεταβολισμό;”, “Πώς μπορώ να χάσω 10 κιλά;” Οι ειδικοί απαντούν

Πως λειτουργεί τελικά ο μεταβολισμός; Και τι είναι αυτό που μπορεί να τον μπλοκάρει ή αντίστοιχα να τον βοηθήσει να λειτουργήσει σωστά; Τελικά πόσο χρόνο χρειάζεται μια γυναίκα για να επανέλθει στο φυσιολογικό της βάρος ύστερα από μια εγκυμοσύνη; Τι πρέπει να κάνεις αν πάσχεις από θυρεοειδή και θέλεις να χάσεις κιλά; Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη παίρνει τις ερωτήσεις σου και φροντίζει να απαντήσει σε κάθε μία από αυτές προσωπικά!

Θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου; Κάνε κλικ στο ειδικό box στο τέλος του άρθρου και ρώτησε ό, τι σε απασχολεί σχετικά με τη διατροφή τους ειδικούς του TLIFE!

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 24 ετών και είμαι 73 κιλά με ύψος 1,70μ.! Σε διάστημα δύο χρόνων έχω χάσει 26 κιλά, αλλά πρέπει να έχει κολλήσει ο μεταβολισμός μου, γιατί κάνω διατροφή και είμαι σταθερή στα κιλά. Παράλληλα έχω ξεκινήσει γυμναστήριο, αλλά διαφορά στη ζυγαριά πάλι δεν βλέπω! Νερό πίνω άφθονο! Τελικά πως ξυπνάμε το μεταβολισμό μας; Τι πρέπει να προσέχω;
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Δήμητρα,
Για την αποτοξίνωση του μεταβολισμού αλλά και για την ενεργοποίησή του, απαιτούνται κάποια βασικά βήματα και αυτά είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση και πιο συγκεκριμένα η αερόβια άσκηση και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό και αφεψήματα που «ξυπνούν» τον Βασικό Μεταβολισμό και ξεκινάει τη διαδικασία της λιπόλυσης από τα λιποκύτταρα.

Από διατροφικής πλευράς, η ενίσχυση του μεταβολισμού μπορεί να επιτευχθεί με τον εμπλουτισμό της διατροφής με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης (αναποφλοίωτο ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης, πλιγούρι, ψωμί πολύσπορο), ξηρούς καρπούς και σπόρους και βέβαια το ελαιόλαδο. Η επιλογή μιας τέτοιας διατροφής μας αποδίδει υψηλές προσλήψεις αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, άρα ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού καθώς αποτελεί την τονωτική «ένεση» του μεταβολισμού.

Η αερόβια άσκηση αποτελεί την ιδανική άσκηση για μυϊκή τόνωση του οργανισμού και συστήνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα περπάτημα 45′ λεπτών για ένα μήνα και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει εναλλακτική μορφή άσκησης σε συνδυασμό με την αερόβια.

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως μέσα από το νερό, αυξάνει τον μεταβολισμό αφού και αυτό με τη σειρά του συμμετέχει στην μυϊκή τόνωση, αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μεταφορέας διαφόρων ουσιών, ορμονών και ενζύμων του οργανισμού. Επίσης, τα αφεψήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού καθώς αυξάνουν τις καύσεις εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Τέλος, ακολουθούμε κάποιες βασικές οδηγίες που θα συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια για ενεργοποίηση του μεταβολισμού και είναι οι εξής:

· Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πλούσιο πρωινό.
· Εφαρμόζουμε μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ½ – 3 ώρες περίπου) ώστε να μένει σε εγρήγορση ο μεταβολικός ρυθμός και να μη αδρανεί.
· Μασάμε καλά και αργά τη τροφή μας.
· Ξεκινάμε το γεύμα μας από τη σαλάτα και στη συνέχεια περνάμε στο κυρίως γεύμα.
· Πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών/ημέρα.
· Σε ώρες τσιμπολογήματος επιλέγουμε ελαφριά και υγιεινά σνακ όπως για παράδειγμα 1 φρουτοσαλάτα, 1 γιαούρτι ημίπαχο, μπαστουνάκια από καρότα και αγγούρια, 1 ζελέ φρούτων.
· Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με διάφορα μπαχαρικά και βότανα και περιορίζουμε το αλάτι.
· Κρατάμε ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων ώστε να βλέπουμε στο σύνολο της ημέρας τις ποσότητες που έχουμε καταναλώσει. Αυτή η προσπάθεια βοηθάει σημαντικά στο να διατηρήσουμε το βάρος μας σε βάθος χρόνου.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 17 χρόνων και ζυγίζω 60 κιλά! Το ύψος μου είναι 1,65μ. Θέλω να χάσω 10 κιλά αλλά δεν μπορώ! Θέλω να μου πείτε τι πρέπει να τρώω και σε πόση ποσότητα!
Μαρία

AΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Μαρία μου,
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 22,0 kg/m2 και ανήκει στα φυσιολογικά επίπεδα βάρους. Επειδή βρίσκεσαι ακόμα στην ανάπτυξη, θα σύστηνα να ακολουθήσεις μια διατροφή με ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά, από όλες τις ομάδες τροφίμων με μέτρο και ισορροπία.

Κάποιες διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν είναι:

· Καθημερινή κατανάλωση ενός σωστού και θρεπτικού πρωινού. Ιδανικές επιλογές αποτελούν γάλα ημίπαχο με δημητριακά, 1 αυγό βραστό μαζί με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό, 2-3 φρυγανιές/κράκερ/κριτσίνια/παξιμάδια σίκαλης με λίγο τυρί και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή 1 γιαούρτι ημίπαχο με μούσλι, αποξηραμένα φρούτα, μέλι και κανέλα.
· Μικρά και συχνά γεύματα.
· Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες/ημέρα).
· Κατανάλωση από ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τουλάχιστον 3 μερίδες ημερησίως.
· Κατανάλωση τροφίμων και δημητριακών ολικής άλεσης (ψωμί πολύσπορο, μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, τραχανάς).
· Κατανάλωση 8-10 ποτήριών υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, γάλα, τσάι χωρίς ζάχαρη, κρόκο Κοζάνης).
· Ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
· Αποφυγή τηγανιτών και λιπαρών τροφών.
· Κατανάλωση άπαχου κρέατος, πουλερικών και ψαριού.
· Να τρως αργά! Το γεύμα σου πρέπει να διαρκεί πάνω από 20′ λεπτά.
· Ελεύθερα μπορείς να χρησιμοποιείσεις: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, χορταρικά, αναψυκτικά light, τσάι, σόδα.
· Φρούτο επιλογής: οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμός φρούτων
· Σαλάτα εποχής: οποιοδήποτε λαχανικό ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα (περιορισμένες οι πατάτες, ο αρακάς και το καλαμπόκι ).
· Λάδι: ελαιόλαδο, συνολικά τρία εως πέντε κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. (2-3 κουταλιές της σούπας)
· Ποσότητες: 1 μεριδα εστιατορίου { βαρους 120 γρ.(κρεατικά), 200 γρ. (αμυλώδη), 40-60 γρ. (τυρί)}.
· Σε ώρες πείνας, ανίας, βουλιμίας, λαιμαργίας προτίμησε:
α. Σαλάτα εποχής: απεριόριστη
β. Φρούτα (2-3 επιπλέον)
γ. Φρυγανιές
· Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε 2-3 φορές την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα 30’ λεπτά και ποδήλατο 2 φορές την εβδομάδα 20’ λεπτά.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Έχω αποκτήσει πέντε παιδάκια μέσα σε πέντε χρόνια. Τα τελευταία είναι διδυμάκια. Καταλαβαίνετε ότι το σώμα μου έχει υποστεί διάφορες αλλαγές. Πριν τα παιδιά ήμουν 57 κιλά, με ύψος 1,70μ. πολύ γυμνασμένη. Επαγγελματικός αθλητισμός. Μετά τα πέντε παιδιά χρόνια, απείχα από την άσκηση λόγω επιπλοκών στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Τώρα είμαι 70 κιλά και έχω επτά μήνες που γέννησα. Έχω χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης, αλλά κουβαλάω τα κιλά από τις προγηγούμενες εγκυμοσύνες. Επειδή δεν έχω βοήθεια στο σπίτι με τα παιδιά, δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο να γυμναστώ. Όσο για το φαγητό επειδή είμαι συνέχεια σπίτι, παρασύρομαι λόγω της πίεσης. Λόγω του αθλητισμούξέρω να τρέφομαι σωστά, απλά η θέληση μου λείπει. Βοηθήστε με με κάποιες συμβουλές
Φλώρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Φλώρα,
Να σου ζήσουν όλα παιδάκια σου, να είναι γερά, καλότυχα και δυνατά.

Το σώμα και γενικότερα ο οργανισμός, χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά από μια κύηση. Τα κιλά της εγκυμοσύνης αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσα σε 4-6 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ οι ορμόνες για να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα χρειάζονται 1 χρόνο. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, απαιτείται χρόνος για να επανέλθεις.

Για να μπορέσεις να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης πρέπει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής πλήρως ισορροπημένο, χωρίς στερήσεις, και το κυριότερο, εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες των τροφίμων. Επίσης, δεν αναφέρεις αν θηλάζεις οπότε θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο χειρισμού της διατροφής σου, χωρίς ακρότητες.

Λόγω ελλιπών στοιχείων θα σου δώσω κάποιες ενδεικτικές συμβουλές προκειμένου να βοηθηθείς:

· Καθημερινή κατανάλωση ενός σωστού και θρεπτικού πρωινού. Καλύπτει το 25% την Ημερήσιων Θερμιδικών Απαιτήσεων. Ιδανικές επιλογές αποτελούν γάλα ημίπαχο με δημητριακά, 1 αυγό βραστό μαζί με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό, 2-3 φρυγανιές/κράκερ/κριτσίνια/παξιμάδια σίκαλης με λίγο τυρί και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή 1 γιαούρτι ημίπαχο με μούσλι, αποξηραμένα φρούτα, μέλι και κανέλα.
· Μικρά και συχνά γεύματα. Κρατούν τον μεταβολισμό σε εγρήγορση και συντελούν στις καύσεις του οργανισμού και κυρίως στην αποβολή λίπους.
· Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες/ημέρα). Περιέχουν φυτικές ίνες που μειώνουν την αποθήκευση λίπους και βοηθούν στην επιπλέον ενυδάτωση του οργανισμού.
· Κατανάλωση από ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τουλάχιστον 3 μερίδες ημερησίως. Οι διατροφές πλούσιες σε ασβέστιο συντελούν στη μείωση εναπόθεσης λίπους στον οργανισμό.
· Κατανάλωση τροφίμων και δημητριακών ολικής άλεσης (ψωμί πολύσπορο, μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, τραχανάς). Αφομοιώνονται καλύτερα από τον οργανισμό, περιέχουν φυτικές ίνες που προκαλούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν σε μια ισορροπία τα επίπεδα γλυκόζης/ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα επεισόδια της υπογλυκαιμίας.
· Κατανάλωση 8-10 ποτήριων υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, γάλα, πράσινο τσάι, κρόκο Κοζάνης).
· Ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
· Αποφυγή τηγανιτών και λιπαρών τροφών.
· Περιορισμός του αλκοόλ σε 2-3 ποτήρια κρασί όλη την εβδομάδα.
· Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αν επιτρέπεται από χρόνο, σε 2-3 φορές την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα 30’ και ποδήλατο 2 φορές την εβδομάδα 20’.
· Σε περίπτωση θηλασμού καλό είναι να αποφύγεις τρόφιμα που θα προκαλέσουν αέρια στα νεογέννητα όπως κρεμμύδια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, τηγανιτά, κορεσμένα λίπη, όσπρια, καρυκεύματα, σκόρδο και βαριές σάλτσες.
· Τέλος, η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα βοηθούσε περισσότερο.
Καλή επιτυχία!!!

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Είμαι 38 χρόνων, 70 κιλά και 1,65μ. ύψος. Τα κιλά μου πάντα ήταν το πολύ έως 58, εκτός από τις εγκυμοσύνες που έφτασα μέχρι και τα 70 κιλά, αλλά μετά τα έχανα στο χρόνο. Εδώ και πέντε χρόνια παίρνω κορτιζόνες και σταματάω λόγω διάφορων προβλημάτων υγείας. Πρόπερσι το καλοκαίρι, αφού σταμάτησα μετά από τέσσερις μήνες, άρχισα να χάνω κιλά. Έχασα έξι κιλά, από 68 τότε πήφα στα 62 κιλά, αλλά ανά άρχισα κορτιζόνες με αποτέλεσμα σε μια βδομάδα να βάλω επτά κιλά χωρίς να αλλάξω τη διατροφή μου. Τώρα έχω τέσσερις μήνες που σταμάτησα, έχω αρχίσει γυμναστική, σχεδόν 40′ λεπτά την ημέρα, πάντα προσέχω τη διατροφή μου, όχι αλάτι, όχι άσπρο αλεύρι, άσπρα ζυμαρικά, όχι ζάχαρη ή λιπαρά ή τηγανητά κα. Τρώω δύο φορές τη μέρα, σπάνια τρεις και δεν πίνω νέρο, ίσως δύο ποτήρια, αλλά πίνω καφέ ή τσάι πολύ. Παρόλα αυτά όμως δεν μπορώ να χάσω καθόλου κιλά. Έχασα όμως πόντους, μάλλον υγρά, από την κρακράτηση. Τι μπορώ να κάνω για να ενεργοποιήσω το μεταβολισμό μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Πόπη
Όπως περιγράφεις τα παραπάνω, διαπιστώνω ότι το βάρος σου έχει υποστεί πολλές φορές μεγάλες αυξομειώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να “σοκάρεται” ο οργανισμός και να μην αντιδρά πλέον στη προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Έτσι λοιπόν έχουμε σημαντική μείωση του μεταβολισμού. Αρχικά, ένας μεταβολισμός ενεργοποιείται με μικρά και συχνά γεύματα. Εσύ κάνεις μόνο 2 γεύματα, με αποτέλεσμα να αφήνεις πολλές ώρες νηστικό το στομάχι σου. Έτσι, ό,τι καταναλώνεις το αποθηκεύει σε λίπος για να έχει ενέργεια. Έπειτα τα δύο ποτήρια νερό την ημέρα είναι πολύ λιγότερο από αυτό που πρέπει να πίνουμε. Το νερό, εκτός από την αφυδάτωση, συμβάλλει στη διάσπαση λίπους, κι αυτό επίσης θα σε βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Συστήνονται 1,5-2lt υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, τσάι χωρίς ζάχαρη, ρόφημα κρόκου Κοζάνης) ημερησίως. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το πράσινο τσάι που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι λοιπόν, θα βοηθήσει στην κατακράτηση υγρών και στον μεταβολισμό. Όσο αφορά στην κορτιζόνη, πολύ σωστά εφαρμόζεις την αποφυγή της λευκής ζάχαρης, αλατιού και λευκού αλευριού.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 27 ετών, 72 κιλά και έχω ύψος 1,62μ. Έχω θυρεοειδή και θέλω να χάσω 10 κιλά. Παίρνω Τ4 (πορτοκαλί 50). Ποια τρόφιμα είναι καλό να καταναλώνουμε και ποια πρέπει να μην τρώμε καθόλου;
Βέτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βέτα,
Από τη στιγμή που έχεις ρυθμίσει το θυρεοειδή σου θα μπορέσεις να χάσεις κιλά όπως και κάθε άτομο που ο θυρεοειδής του λειτουργεί φυσιολογικά. Τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγεις είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε φθόριο, βρώμιο, και χλώριο τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα.

Τέτοιες τροφές είναι: το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα αχλάδια, το μπρόκολο, τα ροδάκινα, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Έχω ακούσει για τη δίαιτα των αστροναυτών, ότι είναι αποτελεσματική! Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτήν; Μπορώ να την εμπιστευτώ; Είμαι 44 ετών και αρχίζω από ότι βλέπω να “μπαίνω” σιγά, σιγά στην εμμηνόπαυση. Θέλω να χάσω τουλάχιστον 10 κιλά. Συμβουλέψτε με παρακαλώ τι πρέπει να κάνω;
Θεοδώρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Θεοδώρα
Όλοι μας στην απεγνωσμένη προσπάθεια να χάσουμε βάρος ψάχνουμε με κάθε τρόπο για γρήγορες λύσεις, ώστε να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε. Η δίαιτα που θέλεις να επιλέξεις είναι γεγονός ότι θα σου φέρει ένα γρήγορο αποτέλεσμα, αλλά ακόμα πιο σίγουρα αρκετά προβλήματα. Είναι κετογονική δίαιτα και μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό κετοξέωση, μια κατάσταση παθολογικής δηλητηρίασης με επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς ο εγκέφαλος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας κετόνες, ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες τροφοδοτείται με υδατάνθρακες. Έτσι, παρουσιάζεται στο άτομο εκνευρισμός, απώλεια μνήμης, αδυναμία, ατονία, δυσθυμία, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση. Αυτό που θα καταφέρεις είναι απώλεια μυϊκού ιστού και ανεπάρκεια βιταμινών. Είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρεις να τη διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες, άρα και την ανάκτηση βάρους. Άλλωστε το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσεις το αποτέλεσμα.

Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να αλλάξεις λίγο από τον τρόπο ζωής σου με απλά βήματα που σου παραθέτω και θα δεις αμέσως τη διαφορά:

– Καθιέρωσε καθημερινά να τρώς ένα πλούσιο θρεπτικά πρωινό, ώστε να αποφεύγεις πολλά διατροφικά εμπόδια στο υπόλοιπο της ημέρας σου (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και κανέλα) .
– Κατανάλωσε δυο επιπλέον κυρίως γεύματα με το βραδινό σου πιο ελαφρύ
– Ενσωμάτωσε σε καθημερινή βάση τη φυσική σου δραστηριότητα
– Απόφυγε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και αντικατάστησε τες με πλούσιες σαλάτες και φρούτα
– Μην παραλείπεις να πίνεις αυξημένη ποσότητα υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι χωρίς ζάχαρη, ρόφημα με κρόκο Κοζάνης) που θα εντείνουν το μεταβολισμό σου .
– Χρησιμοποίησε κανέλα όπου είναι εφικτό και ελιές με κάθε κύριο γεύμα.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Ονομάζομαι Παναγιώτα και είμαι 26 ετών. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με το βάρος μου. Από μικρή είχα κάποια παραπάνω κιλά. Σε ηλικία 16 ετών έκανα δίαιτα σε διαιτολόφο και έχασα 12 με 15 κιλά. Κατάφερα να τα κρατήσω για δύο χρόνια, αλλά μετά κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων, πήρα κάποιο βάρος. Στην περίοδο της φοιτητικής μου ζωής πήρα κάποια κιλά επίσης. Ένα καλοκαίρι καθώς δούλευα κατάφερα χωρίς μεγάλη προσπάθεια να χάσω αρκετό βάρος το οποίο όμως μετά από κανά δυο χρόνια πήρα πίσω. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχω πάρει αρκετό βάρος με αποτέλεσμα να φτάνω σε σημείο να είμαι υπέρβαρη. Έκανα εξετάσεις ορμονολογικές και για θυεροειδή, αλλά όλα είναι μια χαρά. Το ύψος μου είναι 1,62μ. και το βάρος μου αυτή τη στιγμή είναι 80 κιλά. Ποτέ ξανά δεν έχω παχύνει τόσο πολύ… έχω φτάσει και στα 50 κιλά, αλλά συνήθως ήμουν γύρω στα 65 κιλά. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω κάποια κιλά; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Παναγιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Παναγιώτα,
Θα σου πρότεινα αρχικά ένα σούπερ ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποίησε 2 φλιτζάνια λουίζα με λεμόνι ημερησίως. Έχει θερμογενετική δράση με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό σου και στη διάσπαση του λίπους.

Στη συνέχεια να τηρείς τα γεύματα σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να νιώθεις το αίσθημα του κορεσμού και να μην πεινάς. Εμπλούτισε το διαιτολόγιο σου με πράσινα λαχανικά και φρούτα, αφού περιέχουν αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών τα οποία διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και τη διάσπαση του λίπους. Μην ξεχνάς ότι η άσκηση είναι βασικός παράγοντας για να εντείνεις τη διαδικασία και να έχεις ένα επιθυμητό και σταθερό αποτέλεσμα .

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γειά σας. Θέλω να μου προτείνετε κάποιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ώστε να πάρω βάρος. Είμαι 20 χρονών, 1,78 και 50 κιλά. Τους τελευταίους μήνες έχασα περίπου 10 κιλά και πλέον έχω φτάσει σε σημείο που ανησυχώ… Ευχαριστώ

Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Στέλλα
Το γεγονός ότι παρουσιάζεις μια συνεχή μείωση στο βάρος ίσως να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως ορμονικές διαταραχές ή διαταραχή του μεταβολισμού κ.α. Αρχικά θα πρέπει να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις έτσι ώστε να είσαι σίγουρη ότι όλα είναι φυσιολογικά. Η διατροφή σου θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες με μοναδική προϋπόθεση το περιορισμό για λίγο χρονικό διαστημα υγρών τροφών, όπως τσάι φυσικούς χυμούς και σούπες, έτσι ώστε να μην νιώθεις φούσκωμα με αποτέλεσμα να μπορείς πιο εύκολα να καταναλώνεις τα γεύματα σου.

Άλλες πρακτικές οδηγίες έχουν ως εξής:
Η αύξηση βάρους χρειάζεται τη συστηματική εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να λαμβάνετε καθημερινά τις θερμίδες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό σας. Καλό είναι να δώσετε έμφαση στις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

1. Κατανάλωση των εύκολvn σνακ: μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, μπισκότα, ρυζογκοφρέτες, φρούτα, κρέμες, γάλα, ρυζόγαλο , γιαούρτι, χυμοί.

2. Καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών

3. Καθημερινά να τρως 1-2 μπανάνες.

4. Τα φαγητά σου να τα συνοδεύεις πάντα με ψωμί και ελιές

5. Πριν τον ύπνο να πίνεις 1 ποτήρι γάλα

6. Το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι να τα συνοδεύεις πάντα με ελιές, τυρί και ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες.

7. Να τρως το βράδυ, το ίδιο φαγητό με το μεσημεριανό.

8. Μετά το φαγητό να πίνεις 1 ποτήρι χυμό ή να τρως 1 φρούτο.

9. Να τρως σιγά και να μασάς καλά.

Έχεις απορίες σχετικά με τη διατροφή; Προσπαθείς να χάσεις κιλά και δεν τα καταφέρνεις; Θέλεις να μάθεις πως θα αποκτήσεις το τέλειο σώμα για εσένα; Στείλε την ερώτησή σου και η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη θα σου δώσει την απάντηση

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

And More