Site icon TLIFE

Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Q&A

Εσύ ρωτάς κι εμείς σου απαντάμε. Οι εδικοί Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και συνεργάτες του Δημήτρη Γρηγοράκη λύνουν κάθε σου απορία μέσα από τη στήλη του Q&A. Μήπως κόλλησε η ζυγαριά; Δεν μπορείς να χάσεις αυτά τα 5 κιλά που σε ταλαιπωρούν; ‘Η μήπως έχεις απορίες σχετικά με τη σωστή και ισορροπημένη δίαιτα; Όποια κι αν είναι η απορία σου, εμείς σου τη λύνουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να στείλεις σε εμάς την ερώτησή σου.


*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Έχω ύψος 1,53, ζυγίζω 48-49 κιλά και έχω σωματότυπο μήλο. Έχω πρόβλημα με τη γλυκόζη στο αίμα μου (παίρνω το Glucophage δυο φορές την μέρα). Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

  1. Ο παραδοσιακός τραχανάς με πουμμαρό είναι καλή επιλογή για ένα υγιεινό γεύμα;
  2. Είμαι φοιτήτρια και δεν μπορώ να γυμναστώ όσο θα ήθελα. Το μόνο που κάνω είναι να περπατάω 20 λεπτά τη μέρα περίπου. Αρκεί για να διατηρήσω το βάρος και τη φόρμα μου;
  3. Δεν μπορώ να προσέχω τη διατροφή μου όταν είμαι στη σχολή. Το πρωί πίνω ένα γάλα, μετά μια τυρόπιτα από το κυλικείο, το μεσημέρι θα φάω κάτι στη σχολή (σαλάτα, μαύρο ψωμί, μήλο και το γεύμα που έχουμε) και δυστυχώς μετά τρώω το βράδυ (πάντα πριν τις 9) γιατί είμαι στο δρόμο. Το βρίσκετε σωστό αυτό το πρόγραμμα;
  4. Αν πίνω τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό και μια κούπα τσάι, περπατάω για 20 λεπτά, δεν τρώω βραδινό μετά τις 9 και κοιμάμαι 7-8 ώρες ημερησίως (πότε μετά τις 23:00), θα με βοηθήσουν;

Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Ζωή,
Σε ενημερώνουμε ότι το ιδανικό σου βάρος είναι τα 46 κιλά, τα οποία είναι πολύ κοντά στο πραγματικό σου βάρος.

Παρόλα αυτά, μπορείς να δώσεις έμφαση στα παρακάτω:

  • Συχνότητα γευμάτων (να τρως κάθε 3 ώρες). Να έχεις μαζί σου εύκολες επιλογές, όπως μια μπανάνα με ξηρούς καρπούς ή κράκερ και ένα γιαούρτι ή ένα τοστ.
  • Μειωμένη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφίμων.
  • Γαλακτοκομικά πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
  • Συχνή πρόσληψη ψαριού (2-3 φορές/εβδομάδα).
  • Διακοπή προσθήκης αλατιού στο φαγητό και στη σαλάτα.
  • Να βάζεις στα φρούτα, στα ροφήματα και στα γαλακτοκομικά κανέλα, η οποία βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών (1,5-2 λίτρα/ημέρα)
  • Καθημερινά 30-40 λεπτά περπάτημα.
  • Ο τραχανάς είναι μια υγιεινή επιλογή και μπορείς να τρως 1-2 φορές την εβδομάδα (200γρ)
  • Να αποφεύγεις την τυρόπιτα στη σχολή.
  • Η καθημερινή δραστηριότητά σου είναι σημαντικό να είναι 30 λεπτά

Ωστόσο, συστήνουμε την παρακολούθηση από κάποιον ειδικό.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 29 χρονών. Είμαι αδύνατη και κάνω γιόγκα και αερόμπικ. Το άγχος μου είναι πως η γιαγιά μου έχει Διαβήτη Τύπου ΙΙ πολλά χρόνια. Λόγω νεανικού άσθματος, έπαιρνε κορτιζόνη σε μεγάλες ποσότητες από πολύ μικρή. Γιαγιά είναι, φαντάζεστε τι φάρμακα έδιναν για το άσθμα το 1950. Μετά εμφάνισε διαβήτη. Νομίζω πως συνέβαλε η κορτιζόνη σε αυτό. Και ο παππούς μου από το άλλο σόι είχε διαβήτη, πριν πεθάνει, αλλά για πολύ λίγο. Δεν πρόσεχε καθόλου τη διατροφή του και τον τρόπο ζωής του. Εκεί δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, ήμουν μικρή. Έχω αδυναμία στα γλυκά και φοβάμαι πολύ μήπως πάθω διαβήτη. Μπορώ να μην φάω φαγητό, αλλά μου αρέσουν τα γλυκά, η μερέντα, οι σοκολάτες, τα κρουασάν. Είμαι πολύ αδύνατη όμως, δεν κάνω κατάχρηση. Κανένας άλλος στο σόι δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, ούτε οι γονείς, ούτε οι θείοι, ούτε τα ξαδέρφια μου. Εγώ είμαι η μικρότερη στην οικογένεια. Κινδυνεύω; Τι με συμβουλεύετε; Υπάρχει κάποια εξέταση να κάνω να δω αν έχω προδιάθεση; Σας ευχαριστώ πολύ!
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα,
Ο Διαβήτης Τύπου 2 είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.

Η επίδραση των γονιδίων στην ανάπτυξη του Διαβήτη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή, διαφέρει όμως σύμφωνα με τον Τύπο. Στον Διαβήτη Τύπου 2, διάφορα γονίδια έχουν ανακαλυφθεί, που είτε επηρεάζουν την έκκριση της ινσουλίνης, είτε αυξάνουν την αντίσταση σε αυτήν. Υπολογίζεται ότι αν ένας γονέας έχει Διαβήτη Τύπου 2, το παιδί του έχει πιθανότητα να αναπτύξει την ίδια νόσο, σε ποσοστό 50%. Η συγγένεια εξ αίματος μπορεί να είναι ένας παράγοντας εμφάνισης διαβήτη αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η διατροφή.

Επίσης, όταν η κορτιζόνη λαμβάνεται από το στόμα λιγότερο από τρεις μήνες, σχετίζεται με παροδικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως κατάθλιψη, αυξημένη όρεξη, αϋπνία, διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης και αύξηση του σωματικού βάρους. Αν όμως ληφθεί για περισσότερο από τρεις μήνες, μπορεί να έχει πιο έντονες και μερικές φορές μη αναστρέψιμες παρενέργειες και μια από αυτές είναι και ο διαβήτης.

Ο Διαβήτης μπορεί να διαγνωσθεί με μια απλή εξέταση ούρων στην οποία μπορεί να ανευρεθεί υψηλή ποσότητα γλυκόζης σε αυτά. Συνήθως συνοδεύεται με μια εξέταση αίματος για να διαπιστωθούν τα επίπεδα γλυκόζης και στο αίμα.

Το αν θα εκδηλωθεί ο διαβήτης είναι περισσότερο δική σου υπόθεση. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι:

  • Καθημερινά:
  • Δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κτλ)
  • Φρούτα και λαχανικά (5-7 μερίδες)
  • Ξηροί καρποί
  • Ελαιόλαδο
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (2-3 μερίδες). Είναι καλό να περιέχουν χαμηλά λιπαρά.
  • Λίγες φορές την εβδομάδα:
  • Ψάρια(1-2 φορές)
  • Πουλερικά (2-3 φορές )
  • Όσπρια και λαδερά (1-2 φορές)
  • Κρέας (1-2 φορές)
  • Αυγά (4-5 φορές)
  • Γλυκά. Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο(100γρ).
  • Άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα (περπάτημα 40 λεπτών κάθε φορά αρκεί)

Ωστόσο, αν ανησυχείς για την προδιάθεση σου για διαβήτη καλό θα ήταν να απευθυνθείς στο γιατρό σου.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι μητέρα ενός παιδιού 2 ετών. Είμαι 30 χρονών, 1,48 ύψος και 63-64 κιλά. Εδώ και 5 μήνες ακολουθώ πιστά τη δίαιτά μου. Έχω χάσει ήδη 10 κιλά (ήμουν 76 κιλά) αλλά εδώ και 2 μήνες η ζυγαριά κόλλησε στο 64. Έχω αγανακτήσει. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνω! Είχα ενοχλήσεις στο έντερο και συχνά φουσκώματα και επισκέφτηκα πρόσφατα γαστρεντερολόγο. Μου είπε να συνεχίσω κανονικά τη δίαιτα που κάνω. Κάνω τη δίαιτα Orac, αλλά δεν βλέπω πλέον αποτελέσματα.
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Έλενα,
Σε ενημερώνουμε ότι το ιδανικό σου βάρος είναι τα 45 κιλά. Οι εντερικές διαταραχές, η εμφάνιση δυσκοιλιότητας, αλλά και η έξαρση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσουν σκαμπανεβάσματα στο δείκτη της ζυγαριάς σου. Εφ’ όσον, όμως, αντιμετωπισθούν η απώλεια λίπους θα “φανεί” στην πορεία.

Σου δίνουμε κάποιες γενικές συμβουλές για μείωση βάρους και φουσκώματος:

  • Αύξησε την κατανάλωση φυτικών ινών. Αντικατέστησε τα επεξεργασμένα αμυλούχα, π.χ μακαρόνια, λευκό ψωμί, με αντίστοιχα προϊόντα ολικής αλέσεως.
  • Αύξησε την κατανάλωση φρούτων (φρέσκων ή αποξηραμένων) και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Κατανάλωσε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Κατανάλωσε 1-2 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα.
  • Περιόρισε την κατανάλωση γλυκών, λιπαρών, τηγανιτών φαγητών.
  • Ξεκίνησε μια φυσική δραστηριότητα ή περπάτημα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, διότι βοηθά στην κινητοποίηση του εντέρου.

Καλό θα ήταν να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής, σχεδιασμένο προσωπικά για εσένα και βασισμένο στις ατομικές σου ανάγκες. Επιπλέον, καλό θα ήταν να κάνεις έναν ορμονολογικό έλεγχο για να δεις αν ο οργανισμός σου δουλεύει σωστά.



ΕΡΩΤΗΣΗ
Κάνω καθημερινά περπάτημα, αλλά χάνω πόντους και όχι κιλά. Γιατί;
Χαρά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Χαρά,
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να διαφοροποιούν το αποτέλεσμα σας στη ζυγαριά, αυτοί είναι:

1. Αλλαγές στη σύσταση σώματος:
Όταν ασκείσαι, μπορεί να αυξηθεί η μυϊκή μάζα, αλλά ταυτόχρονα να χάνεις λίπος. Οπότε, αυτή η απώλεια δεν φαίνεται ποτέ στη ζυγαριά. Αυτό που αποτελεί ένδειξη προόδου, στην περίπτωση αυτή, είναι το πως σου ταιριάζουν τα ρούχα σου και το πως φαίνεται το σώμα σου. Όλα τα παραπάνω μπορεί να συμβούν χωρίς να αλλάζει η ένδειξη της ζυγαριάς.

2. Αλλαγές στο ποσοστό λίπους:
Το περπάτημα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να χάσεις βάρος. Η άσκηση γενικά “διδάσκει” το σώμα πως να απελευθερώσει περισσότερο λίπος προς ενεργειακή αξιοποίηση-καύση. Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση που έχεις, τόσο περισσότερο λίπος αξιοποιείς, κάτι που επίσης η ζυγαριά δεν μπορεί να μετρήσει.

Το βάρος είναι μόνο μια πτυχή της προόδου απώλειας βάρους και σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι καν η πιο σημαντική. Η ζυγαριά δεν μπορεί να σου πει πόση μυϊκή μάζα ή λίπος έχεις, ακόμα κι αν το βάρος είναι φυσιολογικό.



ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Επειδή βαφτίζω το κοριτσάκι μου, θέλω να χάσω σε 1μιση εβδομάδα 3 κιλά. Παρακαλώ πολύ πείτε τι να κάνω!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Σε πληροφορούμε ότι η επιτρεπόμενη απώλεια βάρους είναι 2-4 κιλά τον μήνα! Σου δίνουμε κάποιες συμβουλές για να μειώσεις τα κιλά σου:

  • Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.
  • Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
  • Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα τη σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθε να μαγειρεύεις σωστά και υγιεινά. Πρέπει να μαγειρεύεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά. Απόφυγε να τηγανίζεις τις τροφές σου. Προτίμησε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.
  • Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή καταναλώστε 2-3 cream cracker σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα πολυδημητριακών ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
  • Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Να πίνεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας 2-3 λίτρα υγρών (νερό, χυμό χωρίς ζάχαρη, ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, ημιάπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης).
  • Να αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).
  • Αύξησε την σωματική σου δραστηριότητα (30-40 λεπτά την ημέρα).

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιολέτα Τζεμολλάρι


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

© 2024 tlife.gr