Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις τα κιλά που θέλεις; Φυσικά με σωστή διατροφή και άσκηση. Αυτό συνιστούν άλλωστε και οι ειδικοί του TLIFE! Εσύ στέλνεις την ερώτησή σου σχετικά με τη δίαιτά σου και το αδυνάτισμά σου, και ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης με την ομάδα του, σου απαντούν.


Ερώτηση
Γεια σας. Θα μπορούσατε να μου δώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής π.χ. πρωινό… για να χάσω λίπος από τα πόδια και την κοιλιά; Είμαι 11 χρονών, 34 κιλά και 1.45 ύψος. Ξέρω πως δεν πρέπει να χάσω κιλά καθώς σας έχω στείλει και άλλη φορά και μου το είχατε πει και ευχαριστώ πολύ. Αυτό που θέλω είναι προτάσεις γευμάτων. Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
Καλησπέρα. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά για την απώλεια λίπους.

Πρωινά:
Επιλογή α) 1 ποτήρι γάλα με 1, 5 % λιπαρά, 4 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρούτο.
Επιλογή β) 1 φέτα ψωμί σίκαλης, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1 ποτήρι γάλα με 1, 5 % λιπαρά.

Μεσημεριανά:
1 φορά μακαρόνια/ρύζι/πατάτες εβδομαδιαία & σαλάτα & τυρί/κοτόπουλο/μπιφτέκια, κιμά & 4-6 ελιές.
1 -2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο & σαλάτα & 4-6 ελιές & 4κομ.πατάτες ή 1 φέτα ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια.
1 -2 φορές ψάρι εβδομαδιαία & σαλάτα & 4-6 ελιές & 4κομ.πατάτες ή 1 φέτα ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια.
1 -2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας & σαλάτα & 4-6 ελιές & 4κομ.πατάτες ή 1 φέτα ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια.

Βραδινά:
ή Τονοσαλάτα
ή 1 Τοστ ή μπαγκέτα ή πίτα αραβική με τυρί & γαλοπούλα light & σαλάτα εποχής ή γάλα
ή Ντάκος κρητικός (ντομάτα, παξιμάδι, τυρί)
Ή 1 αυγό βραστό ή ομελέτα & σαλάτα & τυρί
Ή 1 ποτήρι γάλα & 4κ.σ.δημητριακά & κανέλα & 1 φρούτο

Ερώτηση
Γεια σας. Για να χάσω λίπος σε ένα μήνα, μπορώ στο απογευματινό να καταναλώνω ένα πράσινο τσάι με ένα φρούτο ή μια μπάρα ή ένα μπισκότο τύπου digestive free sugar;

Απάντηση
Γεια σας. Οι παραπάνω προτάσεις που αναφέρετε ενδείκνυνται για την απώλεια λίπους και σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα για το πράσινο τσάι θα μπορούσατε να καταναλώσετε καθημερινά μέχρι και 3 φλιτζάνια, προκειμένου να επιτύχετε καλύτερη ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας.

Ερώτηση
Γεια σας. Το παιδί μου έχει ύψος 1.58 και βάρος 58 κιλά. Θα ήθελα να πάει στα 48. Μπορείτε να μου δώσετε μερικές συμβουλές διότι σε 3 εβδομάδες πρέπει να έχει πάει τόσα κιλά γιατί έχει κάτι αγώνες.
Ειρήνη

Απάντηση
Καλησπέρα σας. Αρχικά θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η απώλεια 10 κιλών σε 3 εβδομάδες είναι επίφοβη και δεν συνίσταται ως υγιεινή επιλογή διατροφής και τρόπου ζωής. Στην απώλεια βάρους είναι σημαντική κυρίως η απώλεια του λίπους (και όχι της μυϊκής μάζας) και μια τέτοια απώλεια της τάξης των 10 κιλών θα οδηγήσει και σε σημαντική απώλεια του μυϊκού ιστού του παιδιού. Καλό θα ήταν επομένως να στοχεύσετε σε μια μικρότερη απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, από 6-11 ετών, όταν το παιδί είναι υπέρβαρο, συστήνεται η διατήρηση του σωματικού βάρους. Όταν είναι παχύσαρκο, συστήνεται η απώλεια του σωματικού βάρους κατά μισό κιλό το μήνα, ενώ όταν είναι πάρα πολύ παχύσαρκο (και συχνά η παχυσαρκία συνοδεύεται από προβλήματα με αυξημένα λιπίδια στο αίμα κλπ.), τότε η σύσταση είναι η απώλεια να μην ξεπερνά το 1 κιλό την εβδομάδα.
Στη συνέχεια, σας παραθέτω μερικές χρήσιμες διατροφικές συμβουλές – συμμάχους στην προσπάθειά σας.

  • Κατανάλωση τριών βασικών γευμάτων την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και ενός με δύο ενδιάμεσων σνακ. Προτείνεται επομένως να βοηθήσετε το παιδί σας να ακολουθήσει τον «κανόνα» των μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (κρέας, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο).
  • Αποφυγή τηγανητών και πολύ λιπαρών τροφίμων (κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Αποφυγή κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ.
  • Περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού.
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά). Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών αθροιστικά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο μπορείτε προϊόντα ολικής άλεσης. Μια συνιστώμενη κατανάλωση οσπρίων είναι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, χυμός, τσάι, ημίπαχο γάλα) (8 – 10 ποτήρια την ημέρα).
  • Αύξηση (εφόσον είναι εφικτή) φυσικής δραστηριότητας.

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 48 χρόνων, 59 κιλά τα οποία δεν μπορώ να χάσω με τίποτα. Βρίσκονται όλα στην κοιλιά, στο στομάχι, στα πόδια και στα μάγουλα. Κάθε μέρα ξυπνάω και πιο πρησμένη. Δεν μπορώ να πάω στην τουαλέτα καθόλου και γενικά η διάθεσή μου είναι ιδιαίτερα πεσμένη. Δεν μπορώ ούτε να περπατήσω. Τι να κάνω;
Ευφροσύνη

Απάντηση
Γεια σας. Αρχικά θα πρέπει να βελτιωθεί και στη συνέχεια να διορθωθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό η λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης) και η αυξημένη κατανάλωση (8 – 10 ποτήρια καθημερινά) υγρών (νερό, τσάι, χυμός, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα). Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές συμβάλλετε στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος για να αντιμετωπιστούν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και το φούσκωμα που νιώθετε (μετεωρισμός). Εξάλλου, η επαρκής πρόσληψη και ενυδάτωση ενεργοποιεί το μεταβολισμό και την καύση λίπους. Επιπρόσθετες, χρήσιμες συμβουλές για την απώλεια βάρους είναι οι παρακάτω:

  • Φροντίστε να μην παραλείπετε γεύματα. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να κάνει «καύσεις».
  • Η ημέρα σας να αποτελείται από 2 κυρίως γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα, με απόσταση 3 – 4 ωρών το ένα από το άλλο. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείπετε ποτέ το πρωινό σας.
  • Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (κρέας, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο).
  • Αποφύγετε τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα (κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Επιλέξτε το ψήσιμο ή το βράσιμο ως τρόπους παρασκευής των γευμάτων σας.
  • Επιλέξτε ένα «ελαφρύ» και υγιεινό γεύμα για το βράδυ.
  • Περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού.
  • Όταν μπορέσετε και είναι εφικτό εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας.
  • Προσπαθήστε να βελτιώσετε την ψυχολογική σας διάθεση καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Τέλος, κάποια στιγμή καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα Διαιτολόγο- Διατροφολόγο εάν δεν παρατηρήσετε σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθειά σας.

Ερώτηση
Είμαι 1.77 και 189 κιλά μετά από 3 γέννες, επέμβαση θυρεοειδή και διάστημα ακινησίας λόγω κατάγματος. Δεν τρώω υπερβολικά και παίρνω τρελό βάρος. Τα γλυκά δεν μου αρέσουν. Έχω θέματα υγείας και πρέπει να αδυνατίσω χωρίς φάρμακα και χειρουργεία. Εκλιπαρώ για βοήθεια!
Μαρία

Απάντηση
Γεια σας. Η απώλεια βάρους είναι πραγματικά πολύ σημαντική για να θέσετε διαφορετικά θεμέλια για τη βελτίωση της υγείας ολιστικά. Σας παραθέτω μερικές οδηγίες που καλό για εσάς θα ήταν να ακολουθήσετε όσο τον δυνατόν πιο πιστά.

  • Φροντίζουμε καθημερινά να έχουμε 5 γεύματα (πρωινό, δύο σνακ, μεσημεριανό, ελαφρύ βραδινό). Με αυτόν τον τρόπο, θα καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού και θα επιτυγχάνουμε την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας.
  • Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά, που αποτελούν τροφές πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, οι οποίες δημιουργούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού. Καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
  • Αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.
  • Δεν τρώμε αργά το βράδυ.
  • Μειώνουμε την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών και αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών, όπως νερό, χυμοί, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, αφεψήματα (6-8 ποτήρια την ημέρα).
  • Περιορίζουμε τα τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.
  • Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει την αύξηση των καύσεων μας.

Ωστόσο, καλό θα ήταν λόγω του υψηλού σωματικού σας βάρους να επισκεφτείτε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει το ιατρικό και διαιτητικό σας ιστορικό, θα αξιολογήσει τις ενεργειακές ανάγκες και θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός κατάλληλου διαιτολογίου για τη συνιστώμενη απώλεια βάρους αλλά και της σωστής κατάστασης θρέψης σας.

Αστέριος Ματσούκας
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

And More