Βίκυ: “Έκανα μέχρι και δακτύλιο, όμως πήρα πίσω τα κιλά. Τελικά, υπάρχει σωτηρία;”

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 30 χρόνων, 1,74μ. και 120 κιλά. Ευτυχώς λόγω ύψους, τα κιλά δεν φαίνονται τόσο τραγικά όσο δείχνει το νούμερο! Αλλά φυσικά και είμαι παχύσαρκη. Όσο με θυμάμαι ειδικά από το γυμνάσιο και μετά, έχω δοκιμάσει τα πάντα. Παντώς είδους δίαιτες, χάπια, σκόνες και τελικά χειρουργείο/δακτύλιο. Φυσικά μόλις τον αφαίρεσα εδώ και 2 χρόνια, σταδιακά τα ξαναπήρα όλα! Αναρωτιέμαι τελικά αν υπάρχει σωτηρία και ποια είναι η αποτελεσματική μέθοδος;
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Βίκυ μου… Διαβάζοντας όλα όσο μου γράφεις, καταλαβαίνω πως έχεις ταλαιπωρηθεί πολύ. Φαντάζομαι οι πιο πολλές μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί γιατί βιαζόσουν. Πρέπει να καταλάβεις πως για να χάσεις σωστά βάρος και να το «κλειδώσεις» θα πρέπει να το κάνεις με τον σωστό χρόνο. Ούτε σιγά, αλλά όχι και πολύ γρήγορα, αλλά με έναν κανονικό ρυθμό. Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι η εφαρμογή ισορροπημένη διατροφής, η οποία θα στηρίζεται σε:

– Ποικιλία τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, καστανό ρύζι, όσπρια ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρι, ανάλατοι ξηροί καρπού, κοτόπουλο, κρέας)
– Κατανάλωση μικρών ποσοτήτων
– Υψηλή πρόσληψη υγρών: 10-12 ποτήρια υγρών καθημερινά (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα)
– Χαμηλή κατανάλωση αλατιού
– Συχνότητα γευμάτων
– Αυξημένη φυσική δραστηριότητα (4 ώρες/εβδομάδα)

Τέλος, να θυμάσαι ότι προσέχουμε τη διατροφή μας όχι μόνο όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, αλλά και για να τα διατηρήσουμε.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More