6+1 τρόποι για να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις!

Θερμίδες! Μια μικρή λέξη, ένα μεγάλο πρόβλημα στο κεφάλι μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να αδυνατίσουμε θα πρέπει να τις “περιορίσουμε”, να τις μειώσουμε και να είμαστε προσεκτικές μαζί τους. Όταν το κάνουμε αυτό, τότε είναι γεγονός πως θα δούμε τα κιλά μας να μειώνονται. Πως όμως θα τις μειώσουμε χωρίς να πεινάσουμε; Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, μοιράζεται με την παρέα του Tlife 7 μικρά μυστικά, που θα φέρουν όμως εμφανή αποτελέσματα. Ο λόγος στον ειδικό…

Η απώλεια βάρους προϋποθέτει την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα και να ασκούμαστε συστηματικά. Παράλληλα να προσέχουμε τη διατροφή μας, προσλαμβάνοντας λιγότερες μεν θερμίδες αλλά χωρίς να ξεφεύγουμε από το πλαίσιο της απαιτούμενης ισορροπημένης διατροφής.

Προς τα κάτω λοιπόν, θα βρείτε επτά πρακτικά εύκολους τρόπους ώστε να μειώσετε τις θερμίδες και έρθετε αρκετά βήματα πιο κοντά στο επιθυμητό βάρος.

1. Καθορίστε τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες σας
Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς τις θερμίδες που χρειάζεστε καθημερινά. Αυτό θα υπολογιστεί βάσει του ύψους, του βάρους, της ηλικίας και της φυσικής δραστηριότητάς σας.

2. Οργανώστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής
Μόλις θα γνωρίζετε τις θερμίδες που ο οργανισμός σας έχει ανάγκη να καταναλώνει μέσα στην ημέρα και αντίστοιχα εκείνες που θα καταναλώνει για να χάσετε βάρος, περνάμε στο επόμενο στάδιο το οποίο σχετίζεται με την οργάνωση των γευμάτων. Επειδή λοιπόν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος λόγω της δύσκολης καθημερινότητας, προτείνουμε να οργανώνετε κάθε Κυριακή το διατροφικό πλάνο της εβδομάδας. Έτσι δε θα χρειάζετε να μαγειρεύετε κάθε μέρα, ίσως ανά δύο ημέρες και το πιο σημαντικό, δε θα καταναλώνετε περιττά σνακ άρα και περιττές θερμίδες.

3. Καταναλώνετε αρκετό νερό
Ο μεταβολισμός χρειάζεται πολύ νερό για να ενεργοποιηθεί. Ακόμη κι αν τρώτε λίγο, αν δεν καταναλώνετε τουλάχιστον εννιά ποτήρια νερού την ημέρα, τότε μπλοκάρει. Αν μάλιστα γυμνάζεστε, τότε τα ποτήρια αυτά αυξάνονται κατά πολύ, ξεπερνούν τα δέκα την ημέρα. Συστήνονται δύο επιπλέον κατά την προπόνηση.

4. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
Είναι ο χρόνος που θα αφιερώσετε σ’ εσάς και το σώμα σας. Θέλουμε καθημερινή κίνηση, συστηματική άσκηση και τόνωση του μυϊκού συστήματος. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με λίγα βάρη αυξάνουν την καύση των θερμίδων. Συχνά το 2- 3 φορές την εβδομάδα προπόνηση δεν αρκεί.

5. Να κοιμάστε σωστά και… αρκετα!
Κι όμως όταν ακούτε ότι “ο ύπνος αδυνατίζει”, έχει μία λογική. Ο μεταβολισμός για να ενεργοποιηθεί, θέλει ΚΑΙ καλό ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάστε ξεκούραστα για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Όσο αφαιρείτε σε χρόνο, προσθέτετε σε θερμίδες. Ο οργανισμός για να “ξεκουραστεί”, θα ζητήσει περισσότερο φαγητό. Οπότε φροντίστε να τον διατηρείτε ξεκούραστο.

6. Ξεχάστε το θερμιδομετρητή και τη στέρηση φαγητού
Ο θερμιδομετρητής αποτελεί ένα μονομερές κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής, το οποίο δεν είναι και πρωταρχικό. Η μέτρηση των θερμίδων βοηθάει μόνο στην καλύτερη οργάνωση των γευμάτων μας. Ακόμη φροντίστε να απολαμβάνετε το φαγητό σας. Έτσι θα αποφύγετε τις διατροφικές εξάρσεις και τα αντίστοιχα ξεσπάσματα, που ενδεχομένως να είναι και θερμιδικές βόμβες.

7. Ανακαλύψτε τις τροφές που σας ταιριάζουν
Η μείωση των θερμίδων θα πρέπει να συμβαίνει, εφόσον γνωρίζετε ποιες τροφές σας ταιριάζουν και σας προσφέρουν οργανικά ό,τι χρειάζεστε στην καθημερινότητά σας. Έτσι προτείνουμε να συμβουλευθείτε έναν ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο και να ανακαλύψετε μαζί του, σε συνδυασμό με τον παθολόγο σας, ποιες τροφές ταιριάζουν στο δικό σας οργανισμό.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More