ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Οι συνήθειες που μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου

Προσπαθείς να χάσεις κιλά, αλλά δεν τα καταφέρνεις; Έχεις σκεφτεί ότι ίσως δεν φταίνε οι προσπάθειές σου, αλλά ο μπλοκαρισμένος σου μεταβολισμός; Με αυτόν τον μεταβολισμό μπορεί να γεννήθηκες. Μπορεί όμως να μείωσες εσύ το ρυθμό του με ασυνείδητα λάθη που έκανες και κάνεις. Ποια είναι αυτά; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χριστίνα Χαζίζα μας εξηγεί αναλυτικά τα 9 πιο βασικά. Έτσι, για να μην τα ξανακάνουμε. Ο λόγος σε εκείνη…

Ο μεταβολισμός σας λειτουργεί ως καυστήρας που καίει τις θερμίδες και το λίπος, ακόμα και όταν απλά κάθεστε. Ο μεταβολισμός είναι ένα σύνολο χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ανεξάρτητα από το γονιδιακό σας υπόβαθρο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο μεταβολισμός σας μπλοκάρει και δεν χάνετε αρκετά κιλά.

1.Δεν κοιμάστε καλά
Εάν έχετε χρόνια αϋπνίες, μην εκπλαγείτε αν αυξηθεί το βάρος σας χωρίς να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Η έλλειψη ύπνου (λιγότερες από 7 ώρες καθημερινά), μπορεί να προκαλέσει αρκετά μεταβολικά προβλήματα με αποτέλεσμα να καίτε λιγότερες θερμίδες, να πεινάτε περισσότερο, να αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και τελικά να αποθηκεύεται λίπος.

2.Δεν πίνετε νερό
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δώσετε κίνητρο στον μεταβολισμό σας είναι να πίνετε νερό μόλις ξυπνήσετε, μιας και κατά την διάρκεια του ύπνου η λειτουργία του μεταβολισμού επιβραδύνεται και μειώνεται ακόμη περισσότερο. Προτείνεται λοιπόν πλήρης ενυδάτωση πριν τονώσετε το σώμα σας με οποιοδήποτε άλλο φαγητό ή ποτό. Όσοι το εφάρμοσαν παρατήρησαν λιγότερο φούσκωμα, περισσότερη ενέργεια και μειωμένη όρεξη. Ο λόγος που προτείνεται είναι για να είστε πλήρεις ενυδατωμένοι για το υπόλοιπο της ημέρας που έχετε να αντιμετωπίσετε. Στη συνέχεια ενυδατωθείτε με καφέ και τσάι. Νέα έρευνα έδειξε ότι εάν καταναλώνετε λευκό τσάι σε τακτά χρονικά διαστήματα 7 ημερών ενισχύεται ταυτόχρονα η λιπόλυση (καταστροφή των λιποκυττάρων) και μειώνεται ο σχηματισμός των λιποκυττάρων. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού που περιέχει καφεΐνη και επιγαλλοκατεχίνη 3 (EGCG) φαίνεται να μειώνει τα λιποκύτταρα.

3.Αγχώνεστε πολύ
Κάθε είδος άσκοπης πίεσης δεν κάνει στο σώμα σας καλό. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει άγχος προκαλώντας πονοκεφάλους, δυσφορία στο στομάχι, υψηλή αρτηριακή πίεση, θωρακικό πόνο και διαταραχές ύπνου, αλλά ωθεί το σώμα να μεταβολίζει τα τρόφιμα πιο αργά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry. Οι στρεσσογόνες και αρνητικές καταστάσεις προδιαθέτουν τον οργανισμό να επιλέγει τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον μεταβολισμό. Οι ερευνητές λένε ότι ο συνδυασμός της επιθυμίας για κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε θερμίδες με τον αργό μεταβολισμό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.

4.Θεωρείτε τους ξηρούς καρπούς παχυντικούς
Μια ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), ιδιαίτερα εκείνα που περιέχονται στα καρύδια, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων που ελέγχουν την καύση λίπους, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνοντας ως σνακ ξηρούς καρπούς μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας από ό, τι εάν καταναλώνατε κάποιο άλλο είδους σνακ με λιγότερες θερμίδες. Η συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα ξηρών καρπών είναι 30 γραμμάρια που αντιστοιχεί σε μια μικρή χούφτα καρύδια. Να έχετε λοιπόν ένα σνακ σε τέτοια ποσότητα μία φορά την ημέρα για καλύτερη καύση.

5.Δεν τρώτε φρούτα
Mπορείτε να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας άμεσα καταναλώνοντας φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος ζελατινοειδών ινών που προσκολλώνται στις υπάρχουσες τοξικές ενώσεις στο αίμα οδηγώντας τα στην αποβολή τους μέσω των ούρων. Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα, η πηκτίνη των εσπεριδοειδών αύξησε την αποβολή του υδραργύρου μέσω των ούρων κατά 150% μέσα σε ένα 24ωρο από την ώρα πρόσληψής της. Επιπρόσθετα, η έρευνα αποδεικνύει ότι η πηκτίνη είναι ικανή να περιορίσει την ποσότητα λίπους που μπορούν να απορροφήσουν τα κύτταρα. Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και ροδάκινα είναι καλές πηγές, αλλά τα μήλα έχουν υψηλότερη ποσότητα πηκτίνης.

6.Δεν καταναλώνετε οργανικά βιολογικά τρόφιμα
Οι ορμόνες υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια που του δίνουμε. Μεταξύ των αναπαραγωγικών ορμονών μας, θυρεοειδικών και αυξητικών, της όρεξης, της ινσουλίνης και των ορμονών της πείνας, λεπτίνη και γκρελίνη, τα σώματά μας πρέπει να έχουν μια ισορροπία για να μας παρέχουν ενέργεια βιώσιμη για την ζωή. Πράγμα το οποίο δύσκολο εξαιτίας των τροφίμων που καταναλώνουμε με υπολείμματα ορμονών. Αν θέλετε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, μεταβείτε σε βιολογικά, φρούτα λαχανικά, οργανικά κρέατα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αποφεύγοντας έτσι τις ορμόνες στο φαγητό.

7.Διαλέγετε λάθος ρόφημα
Σε μία πρόσφατη έρευνα που διήρκεσε 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που συνδύασαν την κατανάλωση 4-5 φλυτζανιών πράσινου τσαγιού με 25λεπτη άσκηση καθημερινά έχασαν κατά μέσο όρο 0,9 κιλά παραπάνω και περισσότερο κοιλιακό λίπος από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν πράσινο τσάι και δεν αθλούνταν. Το ρόφημα περιέχει κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που ενεργοποιεί την απελευθέρωση λίπους από τα λιποκύτταρα και βοηθάει στην επιτάχυνση της ικανότητας του οργανισμού να διασπάει το λίπος.

8.Δεν καταναλώνετε καθόλου υδατάνθρακες
Αν και είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση πάρα πολλών υδατανθράκων μπορεί να παρεμποδίσει τους στόχους υγείας και της απώλειας βάρους, η κατανάλωση όμως πολύ λίγων μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ασκούμαστε, οι μύες μας χρειάζονται υδατάνθρακες για αποθήκευση γλυκογόνου για ενέργεια. Αν δεν πάρουν αρκετούς, δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό, επειδή όσο περισσότερους μυς μπορείτε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Επίσης, με τους μυς σας χωρίς ενέργεια δεν θα είστε σε θέση να ασκηθείτε τόσο έντονα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες θερμίδες καίγονται, ενώ είστε ενεργείς. Καταναλώστε λοιπόν στο μέγεθος μιας παλάμης πλιγούρι βρώμης, γλυκιά πατάτα ή καστανό ρύζι.

9.Μειώσατε το βάρος σας πολύ γρήγορα
Είναι υπέροχο όταν λειτουργεί αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά όταν πρόκειται για τον μεταβολισμό σας η βιασύνη δεν αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μεγάλα οφέλη του μεταβολισμού, τα οποία προέρχονται από τις εκκεντρικές πτυχές αυτών των κινήσεων. Οι εκκεντρικές κινήσεις βλάπτουν τους μύες περισσότερο από τον τρόπο “χτισίματός” τους. Απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από το σώμα σας για να το επιδιορθώσουν και περισσότερη θερμιδική ενέργεια για να το κάνουν. Έλληνες ερευνητές απέδειξαν ότι οι γυναίκες που πραγματοποίησαν μια εβδομαδιαία προπόνηση αντοχής που επικεντρώθηκε στην εκκεντρική κίνηση, αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία καθώς και την καύση λίπους κατά 5 και 9 τοις εκατό, αντίστοιχα, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

 

Read More

And More