Αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο: Μαγειρικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες

Τη φετινή Κυριακή του Πάσχα μένουμε σπίτι, για να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε την μετάδοση του ιού που άλλαξε την καθημερινότητά μας και κόστισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Μπορεί να σε βρει με το σύντροφό σου και μόνο, με το σύζυγο και τα παιδιά σου, με κάποιο φίλο, μπορεί και μόνη σου.

Τα γευστικά έθιμα όμως μπορείς να τα τηρήσεις. Μπορείς να ετοιμάσεις αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο κι εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τις απαραίτητες μαγειρικές συμβουλές για να τα καταφέρεις.

Αρνάκι στο φούρνο

Θα χρειαστείς: λίγο σκορδάκι λιωμένο, φρέσκο αλάτι και μαύρο πιπέρι (αν έχεις σε μύλο, ακόμα καλύτερα), βούτυρο και ζωμό λαχανικών. 

– Με ένα κοφτερό μαχαίρι στο χέρι ανοίγεις μικρές τομές στο αρνάκι, σε διάφορες περιοχές, οπωσδήποτε στην περιοχή των μηρών. Γέμισε τις τομές που χάραξες με μπόλικο αλατοπίπερο και βούτυρο που έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

– Αλατοπιπερώνεις καλά και την κοιλιά του αρνιού και προσθέτεις εκεί το υπόλοιπου βούτυρο. Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύεις άφθονο αλάτι και μαύρο πιπέρι με το ζωμό λαχανικών. Με το χέρι σου, περνάς τρίβοντας όλο το αρνί με το μείγμα αλατοπίπερου.

– Τοποθετείς το αρνί στο ταψί, με τρόπο που να μην προεξέχει καθόλου από τα τοιχώματα.

– Καλύπτεις αυστηρά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο “αεροστεγώς” και το βάζεις να ψηθεί στον φούρνο στους 200 βαθμούς C. Μετά από 3 ώρες, το γυρνάς από την άλλη πλευρά και βρέξε το αρνάκι σου με λίγο λεμόνι. Συνεχίζεις το ψήσιμο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

– Το απόλυτο tip: Αν θες να βγει το αρνάκι σου τραγανό, 25 λεπτά πριν το τέλος, αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και άφησε το να αποκτήσει τραγανή κρούστα.

Κατσικάκι στο φούρνο

Για να νοστιμίσεις το κατσικάκι σου, θα χρειαστείς: ρίγανη, λεμόνι, μουστάρδα και δενδρολίβανο ή θυμάρι. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να ενώσεις τα παραπάνω συστατικά σε ένα μικρό μπολάκι και να αρχίσεις να τα χτυπάς, μέχρι να σχηματίσεις ένα ομοιογενές μείγμα.

– Όποιο κομμάτι κρέατος και αν επιλέξεις, ένα είναι αυτό που πρέπει να κάνεις: να φορέσεις τα γαντάκια σου, και αφού του χαράξεις μικρές τρυπούλες, να αρχίσεις να του κάνεις ένα μικρό γαστρονομικό μασάζ, προκειμένου να απορροφήσει τη γεύμα του μείγματος.

–  Μπορείς να “λούσεις” το κατσικάκι σου με ένα ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού και να ολοκληρώσεις το γαρνίρισμα με ένα φύλλο δενδρολίβανου.

– Τοποθετείς σε ραντισμένη, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λαδόκολλα ή σε μία γάστρα που έχεις ελαφρώσει βουτυρώσεις και το ψήνεις μέχρι να αποκτήσει το χρώμα που θες. Αν επιλέξεις τη μέθοδο της γάστρας, πρόσθεσε λίγο νεράκι, για να πάρει την τρυφεράδα που θες.

– Λίγο πριν το τέλος, προσθέτεις ένα κομματάκι δενδρολίβανο, για να πάρει το άρωμα του.

**Γενικότερα, επειδή είναι μία διαδικασία, που πέρα από την καλή σου διάθεση, θέλει και το χρόνο της, βάλε το κρέας σου στο φούρνο από νωρίς και κάνε ό,τι άλλο θέλεις παράλληλα.

Read More

And More