Δίαιτα χωρίς γλουτένη – Δίαιτα χωρίς λακτόζη: Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μιας

Όπως στη μόδα και στην ομορφιά, έτσι και στο fitness, υπάρχουν μερικά trends που κάθε χρόνο απασχολούν όλες τις fit addicts. Τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα, ακούς συνεχώς γύρω σου γυναίκες που ακολουθούν τη δίαιτα χωρίς γλουτένη ή τη δίαιτα χωρίς λακτόζη. Σαν λέξεις είναι πολύ γνώριμες στο κεφάλι σου, πρακτικά όμως δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι, πως βοηθούν και τι αποτελέσματα έχουν. Για αυτό αποφάσισα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό, και πιο συγκεκριμένα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, για να μας εξηγήσει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας, ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά. Μετά από αυτό το θέμα μπορείς να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου! Η βασική πηγή έμπνευσης αυτού του θέματος ήταν η Kourtney Kardashian. Όχι, δεν ήρθα σε επικοινωνία μαζί της, αλλά βλέποντας το reality show που πρωταγωνιστεί “Keeping up with the Kardashians”, αντιλήφθηκα ότι έχει εμμονή και με τις δύο αυτές δίαιτες. Για να καταλάβεις δηλαδή σε τι φάση είναι, έχει “μεταλαμπαδεύσει” αυτόν τον τρόπο διατροφής και στα παιδιά της, και η ίδια υποστηρίζει δημοσίως ότι είναι η πιο υγιής και καλλίγραμμη από κάθε μέλος της οικογένειας. Anyway! Πάμε να δούμε όλα όσα λέει η ειδικός…

Τι είναι η γλουτένη;
H γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Έχει κατηγορηθεί συχνά στο παρελθόν για την αρνητική της επίδραση, περισσότερο επειδή σχετίζεται με το αυτοάνοσο νόσημα κοιλιοκάκη.

 

Τα υπέρ:
Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι συχνά παχυντικά και γι’ αυτό το λόγο ο αποκλεισμός της θεωρείται καλή ιδέα σε περίπτωση προσπάθειας αδυνατίσματος. Στα υπέρ μιας διατροφής χωρίς γλουτένη, βρίσκεται και ο σημαντικός περιορισμός του γρήγορου και junk food. Ακριβώς επειδή η γλουτένη βρίσκεται στο αλεύρι, αποκλείονται τα περισσότερα παχυντικά φαγητά, όπως το σουβλάκι, η πίτσα, το burger και τα περισσότερα γλυκά, για παράδειγμα κέικ, τσουρέκι, αρκετά από τα παγωτά, μπισκότα και πολλά άλλα.

Extra Info: Έρευνες δείχνουν πως ο περιορισμός της γλουτένης φαίνεται να βοηθάει στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

 

Τα κατά:
Από την άλλη πλευρά, αποκλείοντας εντελώς μια τόσο σημαντική ομάδα όπως αυτή των δημητριακών (εφόσον σχεδόν όλα περιέχουν γλουτένη) ενδέχεται να δημιουργηθεί έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β και συνεπώς να εμφανιστούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατάθλιψη.

Extra Info: Σε γενικές γραμμές, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο δεν θα έπρεπε να αποκλείεται αυτό το τόσο σημαντικό συστατικό από τη διατροφή μας.

Τι είναι η λακτόζη;
Η λακτόζη βρίσκεται στα γαλακτοκομικά και την γνωρίζουμε περισσότερο από την δυσανεξία την οποία εμφανίζουν συχνά οι γυναίκες.

 

Τα υπέρ:
Περιορίζοντας τη λακτόζη είναι πολύ πιθανό να μειωθούν τα φουσκώματα και η αίσθηση του σώματος να είναι περισσότερο ανάλαφρη. Για τα άτομα που έχουν μία ιδιαίτερη αδυναμία στα γαλακτοκομικά, με αυτό τον τρόπο θα γίνει και πιο εύκολος ο περιορισμός των θερμίδων με αποτέλεσμα να έχουμε μια ευκολότερη απώλεια βάρους.

 

Τα κατά:
Από την άλλη πλευρά, αποκλείοντας την λακτόζη ενδέχεται να εμφανιστεί έλλειψη ασβεστίου που σχετίζεται σημαντικά με την υγεία των οστών και των δοντιών. Στις τελευταίες παγκόσμιες συστάσεις υπάρχει περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι καθημερινά, μαζί με περίπου 45 γραμ. τυρί. Το ιδανικό θα ήταν λοιπόν, όχι ο περιορισμός ή αποκλεισμός της λακτόζης, αλλά η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More