Diet habbits! Καθημερινές διατροφικές επιλογές και πως να τις κάνεις light ώστε να μην παχαίνουν

Το ήξερες πως το τοστ σου μπορεί να σου δίνει 110 περισσότερες θερμίδες από όσο πρέπει; Πως μόνο μια φέτα ψωμί μπορεί να προσθέσει 200 θερμίδες στο γεύμα σου; Ότι μια μερίδα με μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα μπορεί να…“στοιχίσει” εως και 900 θερμίδες;

Απλές καθημερινές διατροφικές συνήθειες που υποσκάπτουν τη δίαιτά σου. Με τη βοήθεια της κλινικού διαιτολόγου διατροφολόγου Μαριέτας Μαρκούση δίνουμε λύση σε μικρές, αλλά αμαρτωλές καθημερινές συνήθειες που σε παχαίνουν.

ΤΟΣΤ

Tι πιο εύκολο και χορταστικό; Πρωινό, μεσημεριανό lunch break ή βραδινή ευκολία, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να πρεσάρεις τα αγαπημένα σου υλικά ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού. Πώς όμως θα το κάνεις πιο light;

1 τοστ με ζαμπόν και τυρί μπορεί να έχει εως και 360 θερμίδες

Η διαιτολόγος προτείνει
: Ένα τοστ με 1 φέτα γαλοπούλα βραστή και 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά περιέχει 40% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με ένα τόστ που περιέχει ζαμπόν ή πάριζα, τυρί πλήρες και βούτυρο.
Smart Tip: Για να σε κρατήσει, αλλά και να πάρεις πολύτιμη πρωτεΐνη βάλε στο τοστ σου βραστό αυγό!

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Το φαγητό του φοιτητή, της εργένισσας, αλλά και όλων των κοριτσιών εκεί έξω που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μακαρονάδες. Ξέρεις όμως πόσες θερμίδες έχει μια απλή μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και μπόλικο τριμμένο τυρί;

Μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και τυρί = 700 – 900 θερμίδες!

Πριν πετάξεις όμως τα ζυμαρικά από το ντουλάπι σου δες πως θα μειώσεις κατά 250 έως 450 θερμίδες τις θερμίδες στο πιάτο!

Η διαιτολόγος προτείνει: Απόφυγε το βούτυρο ή το λάδι στα ζυμαρικά και σέρβιρέ τα απλά σουρώνοντάς τα. Υπολόγισε η κόκκινη σάλτσα σου να έχει περίπου 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα και διάλεξε τυρί χαμηλό σε λιπαρά. “Με αυτό τον τρόπο η μακαρονάδα μας θα περιέχει περίπου 450-500 θερμίδες ανά μερίδα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προτιμάμε ζυμαρικά ολικής αλέσεως”! Επισημαίνει η διαιτολόγος.

Smart tip: Κράτησε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασες τα ζυμαρικά σου και χρησιμοποίησέ το για να δώσεις πιο ζουμερή υφή στα μακαρόνια, αντί για λάδι ή βούτυρο.

ΤΥΡΙ

Εντάξει υπάρχουν πολλά είδη σνακ! Αλλά στην Ελλάδα ένα είναι το κλασικό, το πιο εύκολο και παραδοσιακό. Ψωμί με τυρί. Μήπως όμως το τυρί είναι πάντα φέτα;

Το ξέρεις πως ίσως η φέτα είναι ο λόγος που παλεύεις με την κυτταρίτιδα;

Η διαιτολόγος προτείνει: Η περιεκτικότητα της φέτας σε αλάτι είναι υψηλή (500 mg τα 100 γραμμάρια). Το αλάτι όπως ήδη γνωρίζεις σε μεγάλες ποσότητας προκαλεί κατακράτηση, μια από τις βασικές αιτίας δημιουργίας κυτταρίτιδας. Το ανθότυρο αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή τυριού καθώς παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή αγελαδινό τυρόγαλα, γάλα και ανθόγαλα. Είναι μαλακό, εύπεπτο, χαμηλό σε νάτριο (αλάτι) και λιπαρά, έχει χαμηλή έως μέτρια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β.

Smart Tip: Δεν είπε κανείς να αντικαταστήσεις τελείως τη φέτα. Απλά να εναλλάσσεις στα γεύματά σου με ανθότυρο ή άλλα τυριά με λιγότερο αλάτι!

ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

Άλλη μια αγαπημένη συνήθεια, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε διακοπές είναι το πρωινό από το φούρνο. Γάλα, χυμός από το ψυγείο και μια τυρόπιτα και έτοιμο το πρωινό. Χμ, μήπως να το ξανασκεφτείς;

1 τυρόπιτα με φύλλο σφολιάτας εχει 450 θερμίδες (όσο δλδ ένα πιάτο με λαχταριστά μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα!)

Η διαιτολόγος προτείνει: Το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων μιας τυρόπιτας είναι από λιπαρά, και κυρίως τα «κακά», υδρογονωμένα λιπαρά. Η αντικατάστασή της με ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί απαίτηση, είτε είμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είτε απλά θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά. Καλό είναι να το αναζητάμε πολύσπορο ή ολικής αλέσεως.

ΨΩΜΙ

Μια λέξη ακούγεται πάντα λίγο πριν καθίσεις για φαγητό. “Ψωμί έβγαλες;”! Τώρα θα μου πεις, θα πρέπει να πεις το ψωμί, ψωμάκι για αν φροντίσεις τη σιλουέτα σου; Κι όμως, μία μόνο φέτα ψωμί μπορεί να σου “φορτώσει” με περισσότερες θερμίδες από όσες φανταζόσουν

1 φέτα ψωμί από το φούρνο μπορεί να έχει εως και 200 θερμίδες…

Η διαιτολόγος προτείνει: Το ψωμί από το φούρνο είναι πιο γευστικό και υγιεινό από το συσκευασμένο ψωμί, αλλά προκειμένου να μην αποτελεί «βόμβα» θερμίδων θα συνιστούσα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα να ζυγίσουμε τη φέτα μας και να περιοριστούμε στην κατανάλωση 20-40 γρ ψωμιού ανά γεύμα! Και φυσικά να μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε ολικής άλεσης και πολύσπορα αμυλούχα ψωμιά.

Read More

And More