Έφαγες τα πάντα! Γλυκά, φαγητά, σοκολατάκια… Και τώρα; Τι μπορείς να κάνεις…

Ένα ακόμη εορταστικό πάρτι είναι πια παρελθόν. Δοκίμασες από όλα τα λαχταριστά εδέσματα, απόλαυσες όλα εκείνα τα θεϊκά γλυκά των χριστουγέννων και φυσικά ήπιες σαμπάνια. Έτσι για το καλό… Για το ίδιο καλό, το καλό που σου θέλω, καλά θα κάνεις να μην ανέβεις στη ζυγαριά.

“Το να ανέβεις στην ζυγαριά μετά από ένα εορταστικό γεύμα είναι μάλλον μια λανθασμένη κίνηση, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να μας ρίξει την ψυχολογία” εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός.

Weight alert!!!
Γιορτές είναι και θα κάνεις κι εσύ όπως όλοι μας κάποιες μικρές… ατασθαλίες. Μάλιστα, όπως αναφέρει στατιστική, ο μέσος Έλληνας παίρνει την περίοδο των γιορτών κατά μέσο όρο δύο με τρία κιλά. Πριν πανικοβληθείς μάθε πως αυτά τα κιλά κατά κανόνα είναι πλασματικά και μπορείς να τα αποβάλλεις. Αρκεί να μην αφήσεις το χρόνο να σε νικήσει. Οι επόμενες 48 ώρες είναι και οι πιο κρίσιμες.

“Όπως και να έχουν τα πράγματα η ζυγαριά θα σας δείξει λίγο παραπάνω τις επόμενες ημέρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα δυσκολεύεται να τις αποβάλει” εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός.

Τι φταίει και πήρα τα παραπάνω κιλά;
Αλμυρά, γλυκά, αλκοόλ! Όλα αυτά συνθέτουν το κοκτέιλ που θα συμβάλει στην κατακράτηση υγρών στον οργανσιμό σου. Παράλληλα νιώθεις συνέχεια πρησμένη, με ελαφρύ πόνο στο στομάχι και ίσως και μια απροσδιόριστη αδιαθεσία. “Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, όταν δέχτηκε περισσότερο φαγητό από το κανονικό αντέδρασε. Το βάρος σας λοιπόν την επόμενη μέρα είναι πλασματικό και παροδικό.” εξηγεί ο κ. Σουπιος

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Καταρχάς να μην το βάλεις κάτω. Είπαμε, τα κιλά είναι παροδικά εφόσον κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις για τις επόμενες 2 ημέρες.

“Ότι τρώμε σήμερα, αποθηκεύεται έπειτα από 48 ώρες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες που πήραμε την αμέσως επόμενη ή και μεθεπόμενη ημέρα” εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός.

“Μία με δυο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και να «ξεπρηστείτε»”.

– Κατέβασε πιο μικρό σερβίτσιο… Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις την ποσότητα κάθε γεύματος. Ο πιο απλός τρόπος είναι φυσικά να χρησιμοποιήσεις ένα πιο μικρό πιάτο. Το οποίο αυτόματα σημαίνει και μικρότερη ποσότητα φαγητού.

– Βγες έξω και κάνε μια βόλτα. Δοκίμασε να νικήσεις την οκνηρία που μας πιάνει όλους την επομένη των εορταστικών πάρτυ. Αντί να κάτσεις μέσα ξαπλωμένη με τις ώρες στον καναπέ, φρόντισε να βγεις μια βόλτα στους στολισμένους δρόμους. Κάνε window shopping! Άλλωστε τα μαγαζία θα είναι κλειστά, οπότε δεν θα σου κοστίσει τίποτα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να περπατήσεις για 30 λεπτά. Έτσι και η ασιαθεσία θα σου περάσει και θα αισθανθείς το πρήξιμο να φεύγει.

– Ξέχασε για λίγο τα λιπαρά. Καμία τροφή δεν απαγορεύεται από τη διατροφή σου. Αν όμως το παράκανες στο πάρτι με τα λιπαρά, καλά θα κάνεις να τα ξεχάσεις για τις επόμενες δύο ημέρες. Ο γενικός κανόνας είναι καθημερινά 30% από ό,το τρως να αποτελείται από λιπαρά.

– No more alcohol! Ξέχασε για λίγες ημέρες το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Αντίθετα, φρόντισε να πίνεις πολύ νερό. Θα σε ενυδατώσει, θα σε τονώσει και φυσικά θα σε αποτοξινώσει από τα λιπαρά της προηγούμενης μέρας.

– Κρύψε το αλάτι στο ντουλάπι. Δοκίμασε να αποφύγεις τα αλμυρά, όπως και τα ιδιαίτερα γλυκά για μερικές ημέρες. Το αλάτι προκαλεί επιπλέον κατακράτηση υγρών, πράγμα που δεν το θέλεις σε καμία περίπτωση τώρα!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αγνοήστε λοιπόν τη ζυγαριά και αντιδράστε δυναμικά την επομένη από κάθε πλούσιο γεύμα, τρώγοντας πολύ ελαφρές τροφές. Το ζήτημα όμως είναι να μην εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας. Κανένας δεν θα σας κατηγορίσει αν τελικά δοκιμάσατε όλα όσα υπήρχαν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και…ήπιατε και λίγο παραπάνω.

Προσπαθήστε να βάλετε σε μία τάξη την διατροφή σας. Είναι σημαντικό για σας πάντα να θυμάστε τον τελικό σας στόχο. Να μάθετε πως να διατρέφεστε σωστά και πως να μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας τρώγοντας σωστά και υγιεινά κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς και τις σωστές επιλογές.

Read More

And More