ΕΠΙΠΕΔΗ ΚΟΙΛΙΑ: Τροφές και tips για να διώξεις το λίπος από την περιοχή

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εμμονή με την κοιλιά. Και συγκεκριμένα με την επίπεδη και γραμμωμένη κοιλιά. Τον χειμώνα μπορεί να μην μας ενδιαφέρει και τόσο πολύ, καθώς μπορούμε εύκολα να την κρύψουμε κάτω από το φαρδύ μας πουλόβερ, αλλά τώρα που καλωσορίσαμε το καλοκαίρι έχει γίνει το hot θέμα στις συζητήσεις μας. Πως θα απαλλαχτούμε από το λίπος στην κοιλιά και πως θα αποκτήσουμε γραμμωμένους κοιλιακούς, σαν αυτούς που βλέπουμε στα μοντέλα; Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, θα σου πω ότι πρέπει να γίνεις λίγο πιο συνεπής στο ραντεβού σου με το γυμναστήριο και να σταματήσεις τα τσιμπολογήματα για λίγο καιρό. Νομίζω ότι αξίζει λίγη προσπάθεια, τώρα ειδικά που θα φορέσουμε και το αγαπημένο μας μαγιό.

Θέλω να σου θίξω ένα άλλο θέμα. Εντάξει, όλες παθαίνουμε ένα σοκ όταν βλέπουμε φωτογραφίες μοντέλων με αυτούς τους φανταστικούς κοιλιακούς, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Θέλουμε να διώξουμε το λίπος από την κοιλιά όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους υγείας. Όπως σου έχω ξαναπεί, μέλημά μας είναι να είμαστε υγιείς και όμορφες. Αφού βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά, ήρθε η ώρα να σου πω ότι παρακάτω θα βρεις έξυπνα tips και τροφές που θα σε απαλλάξουν μια και καλή από αυτό το πρόβλημα. Αυτή την εβδομάδα ο άνθρωπος που θα μας βοηθήσει είναι η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βιολέτα Τζεμολλάρι. Επειδή όμως ξέρω ότι “καίγεσαι” για αυτό το θέμα, πάμε αμέσως να δούμε όλα όσα μας είπε.

Προσοχή!
Το κοιλιακό λίπος είναι πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία και στέκονται μόνο στο αισθητικό κομμάτι. Όταν το λευκό λίπος επεκτείνεται στην κοιλιά μας, βαθιά μεταξύ των οργάνων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Αυτό το είδος του λίπους, που ονομάζεται σπλαχνικό, εξωθεί τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη) και τις φλεγμονώδεις ουσίες (κυτοκίνες), οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή της ινσουλίνης. Το αποτέλεσμα; Αυξάνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της καρδιακής νόσου.


TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ!

1. Μην σταματάς να ασκείσαι
Η αερόβια άσκηση είναι ο απόλυτος εχθρός του σπλαχνικού λίπους. Μια πρόσφατη μελέτη από το Duke κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζόκινγκ, ισοδύναμο με 20 χιλιόμετρα την εβδομάδα, θα ενισχύσει την προσπάθειά μας και σύντομα θα επιφέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Το μόνο που έχεις να επιλέξεις είναι αν θα κάνεις ελεύθερο τζόκινγκ ή αν θα διαλέξεις το διάδρομο του γυμναστηρίου.

2. Ο ύπνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 στο Wake Forest University, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες ημερησίως έχουν αυξημένα τα επίπεδα του κοιλιακού λίπους. Όπως ήδη γνωρίζεις, 8 ώρες ύπνου καθημερινά, είναι ιδανικές για να χάσεις το λίπος της κοιλιάς. Προσοχή όμως! Διατήρησε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και μην ξενυχτάς κάθε βράδυ. Οι χαοτικές συνήθειες του ύπνου κάνουν έξαλλο το εσωτερικό μας ρολόι, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την έκκριση και την αποθήκευση λίπους και ορμονών στο σώμα (κορτιζόλη). Οι γυναίκες που κοιμούνται και ξυπνούν την ίδια ώρα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη Brigham Young University.

3. Γίνε η βασίλισσα του τσαγιού
Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι μέτρια αθλούμενοι άνθρωποι που κατανάλωναν πράσινο τσάι με κατεχίνες, ήταν πιο πιθανό να χάσουν το λίπος της κοιλιάς, από εκείνους που έκαναν άσκηση αλλά δεν το έπιναν. Μια μελέτη συνιστά να πίνουμε 625 mg ημερησίως, που ισοδυναμεί με δύο ή τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού.

4. Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη έχει την ικανότητα να βοηθάει το σώμα και να ρυθμίζει την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την αποθήκευση λίπους, ειδικά γύρω από την κοιλιά. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι το κοτόπουλο, το γάλα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, το ψάρι, το μοσχάρι, τα αυγά, το χοιρινό.

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
1. Ψάρι
Περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Τα ανεπαρκή επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας. Όσον αφορά τα Ω-3 λιπαρά οξέα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να μεταβάλλουν την “έκφραση” ορισμένων γονιδίων, μετατοπίζοντας το σώμα να κάψει λίπος αντί να το αποθηκεύσει.

2. Αγγούρια
Τα αγγούρια είναι “φορτωμένα” με νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Συμβάλουν σημαντικά στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και στη διαχείριση του βάρους. Ένα ολόκληρο αγγούρι έχει μόλις 45 θερμίδες και μπορεί να γίνει η αιτία για να απαλλαγείς από το φούσκωμα. Έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τη δράση των προ-φλεγμονωδών ενζύμων, και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διόγκωσης του εντέρου. Για επίπεδους κοιλιακούς, κατανάλωσε καθημερινά αγγούρια ως σνακ ή πρόσθεσέ τα στη σαλάτα ή το σάντουίτς σου.

3. Αυγά
Αν θέλεις να χάσεις το λίπος γύρω από τη μέση, τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και η κατανάλωσή τους, ειδικά τις πρωινές ώρες, προσφέρουν απλόχερα ενέργεια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research, ανέλυε ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυγά για πρωινό, κατανάλωναν μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τα αυγά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην διατήρηση της σιλουέτας της κοιλιάς. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, που βοηθά το σώμα να διασπάσει τα λιπώδη κύτταρα, και βιταμίνης D, που όπως προαναφέρθηκε η έλλειψή της έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης και της κοιλιακής παχυσαρκίας. Τέλος, τα αυγά περιέχουν χολίνη, η οποία είναι γνωστή για το ρόλο της στο μεταβολισμό του λίπους. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των θρεπτικών ουσιών βρίσκονται στον κρόκο, φρόντισε να το καταναλώνεις ολόκληρο. Εάν σε ανησυχεί η χοληστερόλη που περιέχεται στον κρόκο, μια μελέτη του 2008 από τις συνεχιζόμενες Ιατρικές Μελέτες Υγείας, υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι γενικά ασφαλής για την καρδιά. Ωστόσο, συζήτησέ το με το γιατρό σου για να καθορίσει το τι είναι καλύτερο για τη δική σου περίπτωση.

Παρόλα αυτά, αν θέλεις να ενισχύσεις την προσπάθειά σου δες ΕΔΩ μια δίαιτα για επίπεδη κοιλιά και ΕΔΩ ασκήσεις γυμναστικής για γραμμωμένους κοιλιακούς.



Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More