Έχασες κιλά; Smart Tips για να μην τα ξαναπάρεις…

Η προσπάθεια ήταν δύσκολη… όμως για τη θάλασσα, για το αγαπημένο σου μαγιό, για την καλή σου διάθεση, για να σκάσουν οι “οχτροί” και για την “Ελλάδα ρε γαμώτο”, τα κατάφερες. Έχασες τα κιλά που σε ταλαιπωρούσαν και πίστεψες ότι όπως και στα παραμύθια “θα ζήσεις εσύ καλά και εμείς καλύτερα”! Το στάδιο της συντήρησης είναι πολύ κρίσιμο, αν θέλεις να απολαύσεις τις “δάφνες” της επιτυχίας για περισσότερο καιρό.

“Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το να χασεις βάρος είναι πιο εύκολη υπόθεση από ό,τι να το διατηρήσεις μετά τη δίαιτα” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου που σου δίνει όλα τα μυστικά για να μην επιστρέψεις ξανά στα παλιά σου… ρούχα!


Γρήγορες λύσεις, γρήγορες απογοητεύσεις
Αυστηρή δίαιτα σημαίνει ανάπτυξη στερητικού συνδρόμου, αφού παραλείπεις βασικές ομάδες τροφίμων. Έτσι το βάρος μας μειώνεται μεν δραματικά, αλλά μετά τη δίαιτα η επαναπρόσληψη βάρους είναι διπλή. Αυτό συμβαίνει:

Πρώτον – γιατί έχοντας αναπτύξει στερητικό σύνδρομο, μετά το τέλος της δίαιτας αυξάνουμε την κατανάλωση τροφίμων και κυρίως τροφίμων πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και δεύτερων γιατί η γρήγορη απώλεια κιλών οδηγεί στην «ανακύκλωση» του βάρους.

Δεύτερον – γιατί χάνεται ο μυϊκός ιστός, αντικαθίσταται το λίπος και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Έτσι όπως αντιλαμβανόμαστε είναι αδύνατον να υλοποιηθεί η διαδικασία συντήρησης βάρους. Σίγουρα θα έχει αποτυχία.

Τα τρία βήματα για να μην πάρεις πάλι βάρος…
Η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικίλων τροφίμων από όλες τις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας.

Και η πυραμίδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος τρόπος διατροφής αν ακολουθήσεις τρία απλά βήματα:

1. Βάλε στην καθημερινότητά σου τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι τα κύρια τρόφιμα που προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα εφόδια για τις ζωτικές λειτουργίες του.

2. “Ανεβαίνοντας” τη διατροφική πυραμίδα, που είναι το Α και το Ω στη διατροφή, μπορείς να καταναλώνεις κρέας και ψάρι δυο φορές την εβδομάδα.

3. Τρόφιμα όπως είναι τα γλυκά, το πρόχειρο φαγητό τύπου fast-food και τα αλμυρά σνακ πρέπει να τα καταναλώνεις όσο το δυνατόν λιγότερες φορές, γιατί είναι πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη που οδηγούν προοπτικά σε αύξηση σωματικού βάρους.

Πάρε παράδειγμα από τη δίαιτά σου

Αν δεν παρασύρθηκες σε εξαντλητικές δίαιτες και ακολούθησες ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, τότε αυτό μπορεί να γίνει οδηγός σου και στη συνέχεια. Παίρνοντας παράδειγμα από τη διατροφή που ακολούθησες για να χάσεις τα κιλά σου, έτσι περίπου πρέπει να είναι και η διατροφή σου στην καθημερινότητά σου.

“Η συντήρηση είναι ένα στάδιο κατά το οποίο κάνουμε πράξη ό,τι ακριβώς έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια της δίαιτας, με την καθοδήγηση ειδικού επιστήμονα διαιτολόγου. Αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας γύρω από την διατροφή και την προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες για τη διατήρηση του βάρους μας” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Smart Tips για να… συντηρηθείς!
Μικρές, απλές και καθημερινές συμβουλές από την Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγο Αθηνά Ρούντου για να διατηρήσεις τα κιλά που με πολύ κόπο έχασες:

– Το σύνολο της ημερήσιας διατροφής πρέπει να μοιράζεται σε 3 κυρίως γεύματα και 3 σνακ.

– Πάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας σνακ χαμηλών θερμίδων (μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream-crackers σίκαλης, μπισκότα πολυδημητριακών, ανάλατοι ξηροί καρποί).

– Το φαγητό μας να συμπληρώνεται με άφθονη σαλάτα.

– Ξεκινάμε πάντα τη μέρα μας με πρωινό.

– Καθημερινά καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

– Καθημερινά καταναλώνουμε 2 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.

– Προτιμάμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

– Καταναλώνουμε ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως.

– Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πρέπει να αποτελείται από 2 μερίδες ψάρι, 1 μερίδα κοτόπουλο, 2-3 μερίδες όσπρια/λαδερά, 1 μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Το κόκκινο κρέας είναι καλό να καταναλώνεται 1 φορά στις 15 μέρες.

– Να μην παραλείπουμε τα γεύματά μας, η συχνή πρόσληψη τροφής συμβάλλει στο να μην μένουμε ποτέ νηστικοί.

– Να μην πηγαίνουμε στο super market πεινασμένοι και να ετοιμάζουμε πάντα μια λίστα από τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε.

– Παρουσία ελκυστικού φαγητού ή λιχουδιάς, καλό είναι να καταναλώσουμε μικρή ποσότητα και όχι να επέλθει κορεσμός από αυτό.

– Να πίνουμε καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, πράσινο τσάι, καφές).

– Ακολουθούμε καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά ημερησίως).

Read More

And More