Γέμισε την μπανιέρα σου… διαβάζοντας πόσα είναι τα οφέλη ενός ζεστού μπάνιου. Ναι, θα κάψεις και θερμίδες!

Πόσες φορές έχεις δει στις ταινίες μπανιέρες γεμισμένες με νερό, κεριά και αρωματικά έλαια; Πόσες φορές το έχεις ζηλέψει και έχεις ορκιστεί στον εαυτό σου ότι την επόμενη φορά που θα έχεις ελεύθερο χρόνο θα το κάνεις κι εσύ; Μετά από το σημερινό θέμα είμαι σίγουρη ότι θα βρεις τουλάχιστον 10 λεπτά για να απολαύσεις ένα ζεστό μπάνιο, μιας και τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει είναι τόσο σημαντικά που θα ενθουσιαστείς. Όχι, δεν εννοώ απλά να μπεις στο μπάνιο και να πλυθείς, όπως κάνεις στην καθημερινότητά σου. Εννοώ να μπεις στην μπανιέρα με ζεστό νερό, και να λάβεις όλα αυτά που έχει να σου προσφέρει. Οφέλη στην υγεία, την ομορφιά, ακόμα και στη… δίαιτα!

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ…
Πριν περάσουμε όμως στο κεντρικό θέμα, θέλω να σου αναφέρω μερικές συμβουλές για το πως πρέπει να είναι ένα “σωστό” μπάνιο. Καταρχήν η θερμοκρασία του νερού που θα υπάρχει στην μπανιέρα δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή. Προτίμησε χλιαρό νερό που δεν θα ξεπερνάει κατά πολύ τη θερμοκρασία του σώματος. Πρόσθεσε έλαια όπως τριαντάφυλλο, λεβάντα, καλέντουλα, αλόη, λάδι καρύδας που κάνουν καλό στο δέρμα και στη ψυχολογία και κράτησε το κεφάλι έξω από το νερό για να αποφύγεις την υπερεθέρμανση. Απόλαυσε για 10-15 λεπτά, ανέπνευσε, χαλάρωσε και αφέσου στα εφτά οφέλη που έχει να σου προσφέρει.

1.Ανεβάζει την ψυχολογία
Προφανώς και θα νιώσεις καλύτερα αν μπεις μέσα στην μπανιέρα με το ζεστό νερό να “αγκαλιάζει” το σώμα σου, αλλά αυτή η διαδικασία κρύβει πολλά περισσότερα οφέλη. Σύμφωνα με έρευνες το μπάνιο μειώνει τα συναισθήματα απαισιοδοξίας και κατάθλιψης, σου χαρίζει στιγμές ησυχίας, ηρεμίας και άνεσης, μια άνεση που ένιωθες όταν βρισκόσουν στη μήτρα της μαμάς σου… από εκεί που όλα ξεκίνησαν, δηλαδή.

2.Βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου
Τα οφέλη από την ποιότητα του ύπνου είναι ευρέως αναγνωρισμένα. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τη νύχτα η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει, γεγονός που σηματοδοτεί την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης ύπνου. Ένα ζεστό μπάνιο λοιπόν, θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και στην “έξοδο” θα δώσει το “προβάδισμα” να δροσιστεί πιο γρήγορα, υποκινώντας έτσι την παραγωγή μελατονίνης. Αυτό λοιπόν, θα σε προετοιμάσει καλύτερα για ένα πιο ποιοτικό ύπνο.

3.Ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους
Η θερμότητα κάνει το αίμα να κινείται, το οποίο ξεκάθαρα είναι καλό για την κυκλοφορία του. Εκτός από αυτό όμως, μπορεί να κάνει τους “σφιχτούς” ή πονεμένους μύες να χαλαρώσουν. Επιπλέον, η προσθήκη χαλαρωτικών αλάτων στο ζεστό νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις, αλλά και άτομα που πάσχουν από μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

4.Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς
Λαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η μειωμένη αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

5.Καίει θερμίδες
Είναι γνωστό ότι όσο ιδρώνεις, τόσο καίγονται θερμίδες και φεύγουν οι τοξίνες. Ένα ζεστό μπάνιο λοιπόν, θα προκαλέσει την απαραίτητη εφίδρωση, κι έτσι εσύ θα καις θερμίδες χωρίς καν να κάνεις μια αερόβια προπόνηση.

6.Ανακουφίζει από το κρυολόγημα και τη γρίπη
Ο ατμός από το ζεστό μπάνιο μπορεί να λειτουργήσει τέλεια στις “κλειστές” μύτες και τον βήχα. Η συμφόρηση προκαλείται από φλεγμονή στις ρινικές διόδους και ο ατμός κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη να κινούνται, χαλαρώνοντας έτσι οποιοδήποτε “μπλοκάρισμα” βλέννας. Ένα λουτρό μπορεί επίσης να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει καλύτερα τους ιούς.

7.Βοηθάει στην απαλότητα του ερεθισμένου δέρματος
Ενώ το μπάνιο με καυτό νερό μπορεί να κάνει το δέρμα ακόμα πιο ερεθισμένο, ένα ζεστό λουτρό σε συνδυασμό με ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως καρύδα, ελιά ή λεβάντα, μπορεί να ενυδατώσει και να θεραπεύσει το ξηρό ή ερεθισμένο δέρμα. Επιπλέον, η αρωματοθεραπεία είναι ιδανική για τη ρύθμιση της διάθεσης ή της μείωσης του στρες.

Read More

And More