Γιατί πρέπει να τρώμε κρέας; Τονώνει αλήθεια το μεταβολισμό; Ποια είναι η σωστή ποσότητα;

Έχεις φτάσει να το αποφεύγεις με μανία. Πίσω από ένα λαχταριστό καλαμάκι χοιρινό βλέπεις μόνο λιπαρά, θερμίδες, κιλά και ασθένειες. Το ήξερες όμως πως το κρέας είναι πολύ καλός τρόπος να αυξήσεις το μεταβολισμό; Ή ό, τι σε λογικές ποσότητες αποτελεί το μυστικό για ελαστικό, λαμπερό δέρμα;

Ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τους λόγους που δεν πρέπει να “εξορίσεις” το κρέας από τη διατροφή σου. Plus: Τα τρία βήματα που αν τα ακολουθήσεις θα το απολαμβάνεις χωρίς το φόβο ότι θα σου προσφέρει περισσότερες θερμίδες ή λιπαρά από όσα χρειάζεσαι!

TO KΡΕΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟ
Τέρμα λοιπόν στις απαγορεύσεις… ένα καλό κομμάτι στήθος κοτόπουλο, ένα άπαχο μοσχαρίσιο φιλέτο ή μια καλοψημένη μπριζόλα – αφού της αφαιρέσεις το ορατό λίπος – είναι σύμμαχος και στο αδυνάτισμα και στην ομορφιά και στην υγεία σου:

Χτίζει σώμα… Το κρέας ενισχύει τη δόμηση της μυικής ομάδας του οργανισμού, μια διεργασία απαραίτητη ειδικά αν γυμνάζεσαι. Ξέρεις άλλωστε πως μύες δύνατοί σημαίνει πολύ απλά πως καις περισσότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση.

Ομορφαίνει… Τονώνει την ελαστικότητα του δέρματος και στηρίζει το αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μυοσφαιρινίνη / αιμοσφαιρίνη ειδικά το κόκκινο κρέας.

Boost στο μεταβολισμό. Ως καλή πηγή πρωτεΐνης το κρέας συμβάλλει στην τόνωση του ενεργειακού μεταβολισμού

Θωρακίζει τον οργανισμό από τις ιώσεις. Ένα καλό γεύμα με κρέας προσφέρει πολύ σημαντική τόνωση στην ανοσοποιητική λειτουργία.

Sexual revolution… Η κατανάλωση κρέατος σε άτομα νεαρής ηλικίας συνεισφέρει στην σεξουαλική ωρίμανση

– Εντείνει τις αισθήσεις
… Ακούγεται υπερφυσικό, όμως το κρέας βοηθά τον οργανισμό να οξύνει τις αισθήσεις γεύσης και όσφρησης.

– Everyday help! Τέλος το κρέας συμβάλλει στις φυσιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, νευρομυικές, καρδιαγγειακές και ορμονικές!

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ… ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ
Το κρέας – και το κόκκινο κρέας ειδικότερα – δεν λείπει από ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Είναι απλά σε μικρές δόσεις, όπως όλα τα ωραία σε αυτή τη ζωή. Αν μάθεις μάλιστα να το επιλέγεις σωστά, τότε θα το απολαμβάνεις γνωρίζοντας πως σου κάνει μόνο καλό…

Απόλαυσε το κρέας χωρίς ίχνος ενοχής σε 3 απλά βήματα!
1. No fat please
Βάλε μια προτεραιότητα… πρώτα άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή το λευκό μέρος του κουνελιού. Όταν επιλέξεις χοιρινό θα πρέπει να αφαιρέσεις το ορατό λίπος. Κάτι τέτοιο μπορείς να το πετύχεις καλύτερα αν το τεμαχίσεις σε λεπτά μέρη ώστε να αφαιρέσεις και το εσωτερικό λίπος. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία και με το μοσχαρίσιο κρέας.

Smart Tip: Το ψαρονέφρι στο χοιρινό και το φιλέτο στο μοσχάρι είναι τα κομμάτια με το λιγότερο λίπος. Μπορεί να σου κοστίσουν λίγο περισσότερο, αλλά είναι πιο υγιεινά και πεντανόστιμα.

2. Mix & Match… and then eat! Κατά την κατανάλωση κρέατος, θα πρέπει να επιλέξουμε τη συνοδεία αμυλώδη προιόντων ώστε να αυξήσουμε την βιοαπορροφησιμότητα των πρωτεινών του κρέατος. Ρύζι, πατάτες ή ακόμη και μακαρόνια δηλαδή είναι οι καλύτερες επιλογές. Ναι και εδώ θα ήταν προτιμότερο να επιλέξεις ολικής άλεσης…

Το μοσχάρι καλό είναι να το συνδυάσεις με μπόλικα λαχανικά στο ψήσιμο ή και με σαλάτα. Μην λυπηθείς ούτε το λεμονάκι ώστε να τονωθεί η αιμοδυναμική δυνατότητα του κρέατος.

Smart Tip: Τώρα θα σε λυπήσω… Α λα κρεμ και άλλες τέτοιες λιχουδιές που συνδυάζουν τα γαλακτοκομικά με το κρέας καλό είναι να τις αποφύγεις. Το κόκκινο κρέας έχει πολύ σίδηρο, που με τον τρόπο αυτό δεν θα προσφέρεις στον οργανισμό σου την δυνατότητα απορρόφησης και αξιοποίησης του σιδήρου.

3. Μοναδικά αποτελέσματα, στη σωστή ποσότητα!
Τώρα λοιπόν που κατάλαβες πως δεν ευθύνεται το κρέας για τα παραπάνω κιλά, αλλά η συχνότητα που το καταναλώνεις, σημείωσε και τη σωστή “δοσολογία”! “Δύο φορές στην εβδομάδα, είναι το μέγιστο ποσό συχνότητας κατανάλωσης κρέατος, ώστε να διασφαλίζεται το υγιές επίπεδο προστασίας του οργανισμού” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Smart Tip: Κάθε άνθρωπος δεν είναι ίδιος… έτσι και η συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εσύ κράτησε τον μέσο όρο που είναι 90γρ./μερίδα για τις γυναίκες και 120γρ./μερίδα για του άνδρες.

Read More

And More