Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ “ΛΙΓΟΥΡΑ”! Τι να κάνεις για να την αποφύγεις και τι να κάνεις όταν εμφανιστεί…

Λίγο γιατί βαριέσαι, λίγο γιατί πλήττεις… Είναι κι αυτός που δεν τηλεφώνησε… Οι φίλοι που δεν μπορούσαν να βγείτε ή που δεν είχες εσύ διάθεση… Anyway, είσαι σπίτι, μόνη και… Ε, και τι να κάνεις; Σε πιάνει λιγούρα.

Είναι που είχες αποφασίσει να κάνεις δίαιτα και όλη μέρα δεν έφαγες τίποτα, το βραδάκι όμως…. Είναι που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου χθες το βράδυ που ένιωθες πολύ φουσκωμένη ότι αύριο (σήμερα δηλαδή) θα είσαι “καλό παιδί” και έφαγες ελάχιστα… Και τώρα η λιγούρα είναι ασυγκράτητη!

Εκείνη η ακατανίκητη έλξη για κάτι αλμυρό… η δύναμη που σπρώχνει με μανία το χέρι σου στο σοκολατάκι. Το μυαλό σου ξαφνικά το κατακυριεύει η σκέψη της αμαρτωλής γεύσης. Και ολοένα μεγαλώνει. Οι αντιστάσεις ελαττώνονται. Stop!

Μπορεί να είναι το μυαλό σου που σου παίζει “παχυντικά” παιχνίδια, μπορεί να είναι και οι λάθος επιλογές που σε αφήνουν να πεινάς τη λάθος στιγμή… Όπως και να έχει εμείς θα σε βοηθήσουμε να μην κατρακυλήσεις στην διατροφική αμαρτία…


TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ ΛΙΓΟΥΡΑ!

Από βιολογικής πλευράς το αίσθημα της λιγούρας εξηγείται αν έχουμε μείνει πολλές ώρες νηστικοί (παραπάνω από τρίωρο), οπότε παθαίνουμε υπογλυκαιμία (υπερβολική μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) και υψηλή έκκριση γαστρικού υγρού στο άδειο στομάχι, που αποτελούν βασική ένδειξη πείνας και εξάντλησης των αποθεμάτων ενέργειας.

Πώς θα εκμηδενίσεις τις πιθανότητες να σε πιάσει λιγούρα; Μα φυσικά ακολουθώντας βασικές αρχές σωστής διατροφής. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη συστήνει:

1. Μικρά και συχνά γεύματα: Σε καμία περίπτωση μη μένεις νηστική πάνω από 3 ώρες. Το πρώτο και πιο βασικό για να μην την πατήσεις ποτέ…

2. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό. Για να είσαι σίγουρη πως μπορείς να αντισταθείς στην τυρόπιτα που θα “πέσει στο διάβα σου” πριν φτάσεις στη δουλειά.

3. Μείνε μακριά από πατατάκια, γλυκά, έτοιμο φαγητό τύπου fast – food. Όλα όσα θα σου προσφέρουν απλά και μόνο θερμίδες…

4. Για περισσότερη ενέργεια μην ξεχνάς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών αλλά και αρκετό νερό (1,5-2 λίτρα).

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ “ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕΙΣ” ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΝΑ ΦΑΣ… ενώ δεν πεινάς!
Είναι σαν να βλέπεις την ίδια σκηνή ξανά και ξανά. Κάθεσαι στο σπίτι μόνη σου. Ο αγαπημένος σου είναι στη δουλειά, η κολλητή έχει δουλειές και δεν βρίσκεις κανέναν! Όταν λοιπόν δεν έχεις τίποτα να κάνεις, τα πόδια σε οδηγούν μηχανικά στην πόρτα του ψυγείου.

“Ένας άλλος λόγος που μπορεί να τρως, χωρίς να πεινάς, είναι γιατί υπάρχουν πολλά ερεθίσματα νόστιμων εδεσμάτων γύρω σου ή σε καταλαμβάνει το συναίσθημα του άγχους, της αγωνίας, του θυμού, της λύπης, της μοναξιάς ή της ανίας” εξηγεί η διαιτολόγος. Την επόμενη φορά κάθησε δύο λεπτά παραπάνω και σκέψου τα… επόμενα βήματα!

1. Πάντα υπάρχει κάτι δημιουργικό να κάνεις στο σπίτι. Άνοιξε το “σκονισμένο” βιβλίο που ξεκίνησες πριν μερικούς μήνες και άφησες στη μέση με τη δικαιολογία πως δεν βρίσκεις χρόνο να το διαβάσεις.

2. Ξάπλωσε και απόλαυσε έναν χαλαρωτικό ύπνο. Αναζωογονητικός και ιδανικός για να είσαι σε φόρμα για το υπόλοιπο της ημέρας.

3. Βγάλε το ημερολόγιο και βάλε σε σειρά τις υποχρεώσεις και τα σχέδιά σου. Έτσι θα είσαι ετοιμοπόλεμη για να την… μάχη των επόμενων ημερών.

4. Κάνε ομοιοπαθητική: Μήπως αντί να αρχίσεις να τσιμπολογάς απαθής μπροστά στην τηλεόραση να αρχίσεις να μαγειρεύεις. Θα ξεχαστεί το μυαλό, θα ετοιμάσεις υγιεινό μαγειρεμένο φαγητό… και όλα θα είναι αλλιώς πια στις σκέψεις σου… Ε; Τι λες;

REMEMBER! ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ!
Είτε λόγω πείνας, είτε από ανία ή άσχημη ψυχολογία η λύση στο πρόβλημα που λέγεται λιγούρα βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά και στην αναγνώριση της πραγματικής πείνας. “Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το φαγητό είναι η εκπλήρωση μιας βιολογικής ανάγκης και όχι μέσο εκπλήρωσης των συναισθηματικών μας κενών. Τρώμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να τρώμε” τονίζει η κα. Καπώλη.

“ΩΡΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΛΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΦΑΩ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;”
Καταρχάς, να απομακρυνθείς όσο μπορείς από τα παχυντικά γλυκά ή αλμυρά. Να σταματήσεις να δίνεις “ψεύτικες” υποσχέσεις στον εαυτό σου ότι αύριο θα είσαι “καλό κορίτσι” και να σκεφτείς λογικά.

Επίσης, φρόντισε να είσαι εφοδιασμένη με τα κατάλληλα τρόφιμα και στο σπίτι να μην υπάρχουν “διατροφικά εγκλήματα”. Έτσι ακόμη και την ώρα της λιγούρας -αναγκαστικά- θα επιλέξεις κάτι υγιεινό.

Έτσι, σε δύσκολες ώρες πείνας καλό είναι να προτιμάς:

– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς

Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)

Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς

Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού

Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%

Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα

Αποξηραμένα φρούτα

Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%

– 2-3 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή cream crackers σίκαλης ή μπισκότα πολυδημητριακών

Read More

And More