Κρυολόγημα: Πώς να το αντιμετωπίσεις και πως να το προλάβεις!

Ξαφνικά αισθάνεσαι τα μάτια σου να καίνε, την αναπνοή σου να δυσκολεύει και έχεις μια γενικότερη δυσφορία. Την πάτησες. Κρυολόγησες. Πριν όμως γεμίσεις το φαρμακείο του σπιτιού σου με παυσίπονα και αποσυμφορητικά αναπνοής, καλό είναι να προμηθεύσεις το ντουλάπι σου με τα απαραίτητα τρόφιμα για να το καταπολεμήσεις...

Αν είσαι από τις τυχερές που δεν την πάτησαν ακόμα, φρόντισε ώστε η διατροφή σου να περιέχει τα παρακάτω και θα το προλάβεις το κρυολόγημα!

Τι να προτιμήσεις…

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκη συστήνει τις τροφές που θα καταπολεμήσουν το κρύωμα:

Φρέσκα φρούτα & λαχανικά: Η βιταμίνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με την προστασία από το κρύωμα, είναι αναμφισβήτητα η βιταμίνη C. Πορτοκάλια, λεμόνια και ακτινίδια λοιπόν θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη βάση στο τραπέζι σου. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, Ε και D που επίσης θα θωρακίσουν τον οργανισμό και θα σε βοηθήσουν να διώξεις το κρύωμα.
Σκόρδο και κρεμμύδι, τα φυσικά αντιβιοτικά της φύσης: Σε κάθε περίπτωση είναι τα δύο συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τις συνταγές σου. Θα δώσουν στις σάλτσες, το κρέας και τις σούπες σου γεύση και άρωμα. Τα δύο συστατικά προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ετοίμασε λαχταριστές σούπες και πρόσθεσε ολόκληρες τις σκελίδες με το σκόρδο.
Τσάι ή χαμομήλι με λεμόνι και μέλι: Το ζεστό τσάι, εκτός από το γεγονός πως θα απαλύνει τον πονόλαιμο και θα σε ζεστάνει, περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν τον οργανισμό να προστατευθεί από το κρύωμα. Φρόντισε να ρίξεις μερικές σταγόνες λεμόνι για βιταμίνη C και μέλι. Το μέλι εκτός των βιταμινών θα αντικαταστήσει τη ζάχαρη που επιβαρύνει τον οργανισμό.
Πιπεριά: Τα μπαχαρικά και τα βότανα διευκολύνουν την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μην φράζουν την αναπνοή. Ιδιαίτερα η κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Ξηροί καρποί: Φυσικά ανάλατοι, περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει τη βιταμίνη Α.

Ψάρι και γαλακτοκομικά: Ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά θα σου προσφέρουν τα απαραίτητα προβιοτικά που θα βοηθήσουν τα θρεπτικά συστατικά να λειτουργήσουν καλύτερα.
Σούπες: Ζεστή κοτόσουπα με λαχανικά. Μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος, την ένταση του βήχα και την ποσότητα της καταροής.

Άφθονα υγρά:
Ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από άφθονα υγρά. Κι αυτό γιατί κινδυνεύεις από αφυδάτωση. Εκτός από πολύ νερό, φρόντισε να έχεις στο ψυγείο σου χυμούς φρούτων και λαχανικών.
Τι να αποφύγεις!

Κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, θα πρέπει να αποφύγεις κάποιες “κακές” συνήθειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το κάπνισμα επιβαρύνει ούτως ή αλλιώς την αναπνοή. Πόσω μάλλον όταν είσαι κρυωμένη και το αναπνευστικό σύστημα δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Τι λες να είναι το κρύωμα μια πολύ καλή ευκαιρία να τελειώνεις με το τσιγάρο; Θα δεις διαφορά στην αναπνοή, ακόμη κι όταν περάσει το κρύωμα.

Απόφυγε το αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να πρήζει τους βρογχικούς σωλήνες, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη και επίπονη η αναπνοή. Μην ξεχνάς άλλωστε πως αν θέλεις να πάρεις κάποιο παυσίπονο, δεν μπορείς να το “συνοδεύσεις” με αλκοόλ.

Ζωικά – trans λιπαρά. Τα βαριά φαγητά και τα λιπαρά από κρέατα θα σε βαρύνουν και θα δυσκολέψουν τη λειτουργία του οργανισμού, που ήδη ταλαιπωρείται από το κρύωμα.

Μην ξεχνάς….

Εκτός φυσικά από τα τρόφιμα, σημαντικό είναι να ξεκουραστείς και να κοιμάσαι καλά.
Φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου, στα οποία μπορεί να κρύβονται μικρόβια που έχει αποβάλλει ο οργανισμός με το φτέρνισμα.

Read More

And More