Μαθήματα σωστής διατροφής: Πως να διατηρήσεις τα κιλά σου τώρα που ολοκλήρωσες τη δίαιτα

Μετά από καιρό κι έπειτα από τόσο επιμονή και υπομονή, κατάφερες με επιτυχία να ολοκληρώσεις το στόχο σου και να χάσεις τα κιλά που ήθελες. Οπότε τέρμα η δίαιτα και οι αυστηρές στερήσεις. Τώρα ξεκινούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί της επόμενης μέρας. Πως θα καταφέρεις να διατηρήσεις τα κιλά σου, πως θα αποφύγεις την υπερφαγία, τις λιχουδιές κ.λ.π., και πως θα βγεις νικήτρια σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της συντήρησης.

Τα πράγματα είναι πολύ εύκολα από ότι φαντάζεσαι, απλά θα πρέπει να ακολουθήσεις τις σωστές συμβουλές και κανόνες για να μην δεις τον αριθμό της ζυγαριάς σου να αυξάνεται. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου απαντάει σε ερωτήσεις που κατά πάσα πιθανότητα έχεις στο μυαλό σου και προσφέρει ένα μίνι οδηγό με όλα τα απαραίτητα tips, που θα σε καθοδηγήσουν σε μία ισορροπημένη διατροφή και μία καλλίγραμμη σιλουέτα… με διάρκεια!

 

Οι 2- 3 μήνες μετά τη διατροφή

Το πρώτο διάστημα μετά την ολοκλήρωση μίας διατροφής είναι αρκετά σημαντικό. Το σώμα σου έχει μάθει πλέον να λειτουργεί διαφορετικά όσον αφορά τις τροφές. Εάν λοιπόν εσύ επιλέξεις να του αλλάξεις ξανά τις νεοαποκτηθείσες συνήθειες, εκείνο θ’ αντιδράσει. Κι η πρώτη αντίδραση είναι η πείνα, ακολουθούν οι βουλιμικές τάσεις και κατά συνέπεια, η αύξηση του βάρους. Αυτό που προτείνουμε λοιπόν, είναι για δύο με τρεις περίπου μήνες μετά τη διατροφή να εντάσσεις σταδιακά κάποιες τροφές στο διαιτολόγιό σου. Το πρόγραμμά σου πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος σου καλείται να δώσει τις σχετικές συμβουλές ή ακόμη κι ένα πλάνο διατροφής.

 

Κάνε τη σωστή διατροφή lifestyle

Το διάστημα που ακολουθεί, μετά τη διατροφή και μετά τη μεταβατική περίοδο της συντήρησης (2- 3 μήνες), έχουμε έναν νέο στόχο! Να κάνουμε τη συνειδητή προσπάθεια, συνήθεια. Να αλλάξουμε διατροφή, ν’ αλλάξουμε ζωή… Να κάνουμε δηλαδή τη διατροφή lifestyle. Μόνο έτσι δε θα στερούμαστε και μόνο έτσι η ισορροπημένη διατροφή θα μας γίνει βίωμα- ανάγκη. Ανάγκη για τον οργανισμό μας είναι ήδη, μένει τώρα να το καταλάβουμε κι εμείς.

 

Τι κάνουμε με τα γλυκά;

Στη φάση της συντήρησης- αλλά και γενικότερα- επιλέγουμε να απολαμβάνουμε ένα ελεύθερο γεύμα την εβδομάδα. Προσοχή! Γεύμα κι όχι ημέρα. Σχετικά με τα γλυκά τώρα, οι συμβουλές είναι δύο. Πρώτον να καταναλώνετε το γλυκό σας μία με δύο φορές την εβδομάδα στη θέση του δεκατιανού ή απογευματινού γεύματος. Δεύτερον να προτιμάτε ένα κανονικό, ποιοτικό γλυκό κι όχι μία ζεστή σοκολάτα ή μία σοκολάτα από το περίπτερο ή ακόμη χειρότερα ένα κουτί σοκολατάκια. Στις τελευταίες περιπτώσεις ο κορεσμός δεν έρχεται ποτέ…

 

Συνέπεια στα γεύματα

Αντιμετώπισε τα γεύματα σαν ένα ραντεβού με τον εαυτό σου. Πέντε φορές την ημέρα πρέπει να είσαι συνεπής. Μην παραλείπεις γεύματα! Τα ωράρια θέλουμε να είναι συγκεκριμένα και το ίδιο και το περιεχόμενο των γευμάτων. Επίσης μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό. Περισσότερα από οκτώ ποτήρια την ημέρα.

 

Mindful eating

Αποτελεί πλέον ολόκληρη επιστήμη! Από αυτή θέλουμε να κρατήσουμε το «μασάμε αργά» και απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε. Γνωρίζουμε ότι μας κάνει καλό και δεν καταστρέφουμε τον εαυτό μας με trans λιπαρά. Χρησιμοποίησε το μυαλό σου τόσο ενώ τρως όσο και την ώρα που επιλέγεις τις τροφές σου. Διάβαζε προσεκτικά τις ταμπέλες με τα διατροφικά στοιχεία.

 

Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα

Είμαστε σίγουροι ότι το έχεις ξαναακούσει, αλλά το εφαρμόζεις; Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας προσφέρει ευεξία, δύναμη, αντοχή, καταπολεμώντας την κούραση κι ευνοώντας την καύση λίπους. Χωρίς αυτή το λίπος αποθηκεύεται και ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται. Σε αυτή τη φάση δεν το θέλουμε αυτό. Προσπάθησε να ασκείσαι τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, από μία με δύο ώρες. Συνδύασε τέλος την αερόβια με τη μυϊκή ενδυνάμωση. Η συντήρηση κιλών χρειάζεται και τα δύο! Μετά την προπόνηση πρόσεξε ιδιαίτερα τη διατροφή σου και μην ακούς μόνο την πείνα σου.

Επιπλέον tips

  • Μην υπολογίζεις θερμίδες. Τα λιπαρά είναι η ουσία. Υπάρχουν τροφές με αυξημένες θερμίδες, αλλά και με αυξημένα θρεπτικά συστατικά τα οποία ο οργανισμός σου έχει ανάγκη.
  • Μη στερείσαι. Προσοχή η στέρηση θα φέρει περισσότερη πείνα και η πείνα βουλιμικές αντιδράσεις και υπερβολές.
  • Να κοιμάσαι καλά. Ο ύπνος είναι σύμμαχος της διατροφής. Και το stress εχθρός.
  • Να ζυγίζεσαι μία φορά την εβδομάδα, για να έχεις την εικόνα των κιλών σου.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

Read More

And More