May day καλοκαιρινές καταστάσεις που σου χαλάνε τη διάθεση και πως να τις αντιμετωπίσεις

Καλοκαιράκι! Θέλεις να βγεις, να διασκεδάσεις και να περάσεις καλά. Μήπως όμως παρατηρείς πως σηκώνεσαι από το κρεβάτι “κουρέλι”; Σου συμβαίνει να νιώθεις έντονη αδιαθεσία στην παραλία; Ταλαιπωρείσαι συνέχεια από ενοχλητικές κράμπες όταν κολυμπάς; Summer Mayday συμβουλές για να είσαι ευδιάθετη και σε φόρμα κάθε ώρα της ημέρας.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς μας δίνει την αιτία πίσω από επτά δύσκολες καλοκαιρινές καταστάσεις, αλλά και έξυπνα tips για να νιώσεις άμεσα καλύτερα!

1. ΞΥΠΝΑΣ “ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ”!
Είναι αυτή η αίσθηση πως κοιμήθηκες, αλλά δεν ξεκουράστηκες καθόλου. Δεν έχεις κουράγιο να κουνήσεις ρούπι, πόσω μάλλον να σηκωθείς, να ετοιμαστείς και να φύγεις για τη δουλειά.

Τι φταίει; Η πρωινή αδυναμία είναι αποτέλεσμα λάθος διατροφικών επιλογών το περασμένο βράδυ, αλλά και έλλειψης ποιοτικού ύπνου. Η εμφάνιση της έντονης κούρασης το πρωί είναι σημάδι κακής ποιότητας ύπνου! Φρόντισε να έχεις φάει ελαφριά και σίγουρα να έχεις συμπεριλάβει στο βραδινό σου γεύμα ένα γαλακτοκομικό προϊόν (για παράδειγμα 1 ποτήρι γάλα). Σε καμία περίπτωση να μη καταναλώσεις λιπαρά φαγητά και αλκοόλ επισημαίνει ο διαιτολόγος.

Τι μπορείς να κάνεις; Ένα πλούσιο πρωινό θα σε συνεφέρει χωρίς αμφιβολία. Παράλληλα φρόντισε αυτό να περιλαμβάνει μια κουταλιά του γλυκού μέλι και δύο φρούτα. Το μέλι θα σου προσφέρει φυσική τόνωση και σε συνδυασμό με τη σύνοδη κατανάλωση των φρούτων, θα σταθεροποιήσει το σάκχαρό σου στα φυσιολογικά πλαίσια εξηγεί ο κ. Κριαράς.

2. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ “ΠΤΩΜΑ”
Σχολάς και η μέρα είναι ακόμη “νέα” και απολαυστική. Θέλεις πολύ να βγεις για μια βόλτα, να πας για καφέ με τις φιλενάδες σου, αλλά το σώμα δεν υπακούει. Αισθάνεσαι down, χωρίς καθόλου ενέργεια.

Τι φταίει; Η ατονία μετά τη δουλειά δεν είναι απλά αποτέλεσμα της κούρασης, που είναι και λογικό! Μήπως δεν τρως τίποτα στη δουλειά; “Μην αφήνεις το στομάχι σου κενό πάνω από 3 ώρες και πάντα να τρως ποσότητες με μέτρο. Εάν δεν ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη οδηγία, τότε το στομάχι σου δεχόμενο τη μεγάλη ποσότητα τροφής, θα αναγκασθεί να ζητήσει περισσότερο αίμα ώστε να διευκολύνει τη διεργασία της πέψης! Το αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη ποσότητα αίματος να μας φέρει πιο κοντά στην υπνηλία εξηγεί ο διαιτολόγος.

Τι μπορείς να κάνεις; Και εδώ τα φρούτα θα κάνουν το θαύμα τους. Κεράσια ή αχλάδια και γενικά πιο όξινα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή. Πρόσεξε όμως, δεν έχουν την ίδια επίδραση όλα τα φρούτα! Σκοπός, είναι να τονωθεί το κεντρικό νευρικό σου σύστημα και όχι να δεχθεί περισσότερη ζάχαρη, έστω και φυσικής μορφής διότι θα πέσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονα την τάση για ύπνο εξηγεί ο κ. Κριαράς.

3. ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΑΠΟΤΟΜΗ ΖΑΛΑΔΑ
Εκεί που είσαι μια χαρά, αισθάνεσαι αυτή την έντονη αδιαθεσία. Αυτή τη δυσφορία της ζέστης που σε κάνει να αισθάνεσαι πως θα πέσεις κάτω.

Τι φταίει; Αυτό είναι ίσως μια ένδειξη πως λείπει από τον οργανισμό σου νάτριο, το οποίο στην πιο “κοινή” του μορφή είναι το αγαπημένο σου όλους μας αλάτι. Φυσικά εσύ δεν είναι ανάγκη να αυξήσεις το αλάτι, αλλά να βάλεις στη διατροφή σου περισσότερα λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέας που περιέχουν φυσικά νάτριο. “Έτσι θα δεσμευθεί μεγαλύτερη ποσότητα νερού και θα σταθεροποιηθούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σου”!

Τι μπορείς να κάνεις; Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να καταναλώσεις ορισμένους ξηρούς καρπούς -μη ξεπεράσεις τους 10, και έπειτα να καταναλώσεις 2 ποτήρια νερό. Το όφελος θα είναι τεράστιο, θα σταθεροποιήσεις τα επίπεδα του νερού στα φυσιολογικά πλαίσια, αλλά και τα ηλεκτρικά ερεθίσματα του εγκεφάλου αλλά και της καρδιάς σου.

4. ΕΧΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑΣ
Ξαφνικά νιώθεις ότι το στόμα σου αρχίζει να αφυδατώνεται και εσύ να είσαι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Πάρε αμέσως την κατάσταση στα χέρια σου.

Τι φταίει; Σημείωσε πως όσο περισσότερο αφήνεις το στομάχι σου άδειο, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσεις πως θα χάσεις τις ασιθήσεις σου. Ειδικά τώρα που η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Τι μπορείς να κάνεις: Πρόσθεσε σε ένα ποτήρι νερό δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και πιες το. Σίγουρα δεν είναι ό, τι πιο κατάλληλο από θερμιδικής άποψης, αλλά είναι η πιο εύκολη και αποδεκτή λύση για να μετριάσεις ή και να “εξαφανίσεις” τη συγκεκριμένη αναταραχή αναφέρει ο κ. Κριαράς.

5. ΠΕΤΑΓΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ
Συμβαίνει κάποιες φορές και δεν είναι ούτε για να δεις την Εθνική στο Μουντιάλ, ούτε από κακό όνειρο. Έχεις έντονες καούρες και δυσφορία.

Τι φταίει; Για να μην έχεις απρόσμενες εξελίξεις τα βράδια, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς διπλά την επόμενη φορά που το ρίξεις στα πικάντικα και τα κρεατικά αργά το βράδυ. Ο γενικός κανόνας είναι να αποφύγεις τη κατανάλωση διαφόρων καρυκευμάτων και λιπαρών τροφών.

Τι μπορείς να κάνεις: Μην τρέξεις στην κουζίνα για νερό ή τσάι. Προτίμησε γάλα και γρήγορα θα πέσεις και πάλι στην αγκαλιά του Μορφέα. Το αλκαλικό περιεχόμενο του γάλακτος θα ηρεμήσει ταχέως το στομάχι σου και θα κινητοποιήσει τη δράση του λεπτού εντέρου, ώστε να φιλτραριστούν και να αποβληθούν γρήγορα τα τρόφιμα που βρίσκονται ακόμη στο στομάχι σου αναφέρει ο διαιτολόγος.

6. ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΡΑΜΠΕΣ ΟΤΑΝ ΚΟΛΥΜΠΑΣ
Είσαι στη παραλία και απολαμβάνεις τη θάλασσα. Κολύμπι, ρακέτες, beach volley και ξαφνικά σε πιάνει κράμπα στη γάμπα ή τα δάκτυλα.

Τι φταίει; Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, όμως ίσως η ενοχλητική κράμπα είναι αποτέλεσμα του καφέ, του αλκοόλ (no comment για το αλκοόλ και το κολύμπι μαζί). Προκαλούν ταχεία αποβολή νερού και δεν σταθεροποιούν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών.

Τι μπορείς αν κάνεις: Πιες φυσικό ανθρακούχο νερό. “Το όφελος θα είναι ταχεία πλήρωση των ηλεκτολυτών και σταθεροποίηση των ερεθισμάτων του νευρικού συστήματος. Δηλαδή τέρμα οι κράμπες!”

7. ΕΧΕΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Την ώρα που εσύ θέλεις να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις, το σώμα συμπεριφέρεται σαν να θέλει να τρέξει 1,5 χιλιόμετρο σε ανώμαλο έδαφος. Η υπερένταση της ημέρας δεν σου επιτρέπει να βρεις την ηρεμία σου και έτσι το μάτι μένει “γαρίδα” και κοιμάσαι πάλι τρεις το ξημέρωμα. Κι ας είσαι κουρασμένη από τις 8 το απόγευμα.

Τι φταίει; Δεν θα είχες τέτοιο πρόβλημα αν την προηγούμενη ημέρα έπεφτες για ύπνο στην ώρα σου και δεν χαζοξενυχτούσες βλέποντας τηλεόραση. Πρόσεξε λοιπόν τον βραδινό ύπνο. Αν εκείνος είναι χορταστικός και αρκετός, τότε θα είσαι έτοιμη να διασκεδάσεις με την ψυχή σου.

Τι μπορείς να κάνεις: Για να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς, καλό είναι να καταναλώσεις συγκεκριμένα φρούτα. Βάλε στο διατροφικό πλάνο σου, βερίκοκα και ροδάκινα. Θα καταφέρεις να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις.

Read More

And More