Μαύρο, πράσινο, κόκκινο, λευκό! Ποιο είδος τσαγιού σου ταιριάζει;

Xαλαρωτικό ή τονωτικό, αρωματικό και ιδανικό για να “στρώσει” ο λαιμός. Το τσάι είναι πολλά περισσότερα από ένα αχνιστό ρόφημα. Βοηθά τον μεταβολισμό σου να πάρει μπρος, είναι ένα από τα σημεία κλειδί για να αδυνατίσεις, σε ομορφαίνει και αγαπά την υγεία σου.

Μαύρο, πράσινο, κόκκινο ή λευκό; Ποιο από τα 4 είδη να επιλέξεις και γιατί; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει όλες τις απαντήσεις.

ΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Το τσάι είναι γνωστό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία του ξεκινά από την Κίνα, όπου λέγεται πως το ανακάλυψε τυχαία ο αυτοκράτορας Shen Nung, ενώ το 1871 ιδρύεται το πρώτο τεϊοποτείο. Το κάθε είδος τσαγιού έχει τη δική του ιστορία και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες:

1. Μαύρο Τσάι
Πολλοί το ταυτίζουν με αυτό που στα χωριά ονομάζουμε τσάι του βουνού. Δεν είναι όμως ακριβώς το ίδιο, αφού το εγχώριο τσάι του βουνού προέρχεται από διαφορετικό είδος φυτού. Γιατί να το επιλέξεις; Γιατί:

– Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο
: Το Φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας, είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού και χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στη στοματική κοιλότητα.

– Προστατεύει τα κόκκαλα
: Περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.

– Τονώνει το ανοσοποιητικό ή προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα: Το μαύρο τσάι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ουσίες (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες) με αντιμικροβιακή δράση.

– Προστατεύει την καρδιά: Τα αντιοξειδωτικά του μαύρου τσαγιού (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), με αποτέλεσμα να ασκούν ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς.

2. Πράσινο τσάι
Είναι η πρώτη σου επιλογή αν θέλεις να ρυθμίσεις το μεταβολισμό και να καις περισσότερες θερμίδες. Το πράσινο τσάι όμως δεν μένει μόνο εκεί…

Πράσινο τσάι & αδυνάτισμα: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού (θερμογονική δράση). Να λοιπόν πως το πράσινο τσάι λοιπόν μπορεί να σε βοηθήσει στη προσπάθεια να χάσεις κιλά:

– Συμμετέχει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου

– Αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες. Μελέτες που περιελάμβαναν χορήγηση αφεψήματος πράσινου τσαγιού έδειξαν πως θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να ‘καίει’ περίπου 67 θερμίδες επιπλέον κατά τη διάρκεια της μέρας.

– “Καίει” τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους (οξείδωση των λιπών)

– Μεταβάλλει την κατανομή του λίπους (κατανομή/ σύσταση στο σώμα)

– Μειώνει το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπρόσθετα, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 φλιτζάνια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και, ιδιαίτερα, με την μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε έρευνα που διεξήχθει από τους Tomonori et al, οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους.


Πράσινο τσάι & υγεία: Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχει φανεί ότι μειώνουν την LDL – κακή χοληστερόλη και την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, το πράσινο τσάι χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στη ρύθμιση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Κλινικές μελέτες δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό να ισχύει. Το πράσινο τσάι δύναται να προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι ή και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αποτελεί ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

3. Κόκκινο τσάι
Το κόκκινο τσάι γίνεται από μια ειδική ποικιλία τσαγιού που παράγεται στην Κίνα στην περιοχή της Μονής του Kombucha, σε μια μικρή περιοχή των βουνών Caderberg, κάπου 300χλμ βόρεια του Cape Town. Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos, του οποίου το όνομα σημαίνει κόκκινος θάμνος στα αφρικάνικα.

Η κόκκινη δύναμη στο αδυνάτισμα: Είναι λιγότερο διαδεδομένο, όμως φαίνεται πως κάνει θαύματα στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Με το κόκκινο τσάι επιτυγχάνεται:
– Μείωση των πόντων στη μέση, στην περιφέρεια και στους γοφούς.
– Αποτοξίνωση του οργανισμού.
– Διευκόλυνση της λειτουργίας της πέψης.
– Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μέσω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.
– Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού (μείωση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης)

Το ιδανικό ρόφημα για τα κρύα βράδια
: Το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε ταννίνες, τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική. Η χαμηλή περιεκτικότητα του κόκκινου τσαγιού σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες της ημέρας καθώς και για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, σε πολλές χώρες το δίνουν στα βρέφη για να καταπολεμήσουν τις κοιλιακές αναταραχές, τους κολικούς και τις αϋπνίες.

Επιταχύνει το μεταβολισμό και προστατεύει την υγεία:
Αυξάνει τις εκκρίσεις στον πεπτικό αδένα, μειώνει το επίπεδο των λιπών, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και ευνοεί την διαδικασία της πέψης. Επιταχύνοντας τον ηπατικό μεταβολισμό, μειώνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέος, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το κόκκινο τσάι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαλλεργικές, αντιβακτηριδιακές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

4. Λευκό τσάι
Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού, με τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, εφόσον μειώνουν την LDL- κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL- κακή χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση λευκού τσαγιού συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα.

Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο του λευκού τσαγιού βελτιώνει τη διάθεση μιας και περιέχει το αμινοξύ τη L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και φυσιολογικού στρες.

Read More

And More