Μαύροι κύκλοι σημαίνει έλλειψη σιδήρου; Τα άσπρα σημάδια στα νύχια δείχνουν έλλειψη ασβέστιου;

Είναι πεποιθήσεις που σου έχουν περάσει σαν “κειμήλιο” από γενιά σε γενιά! Φράσεις κλισέ που σε στοιχειώνουν κάθε φορά που σε ταλαιπωρεί κάτι στο σώμα σου. “Φάε το σικωτάκι σου, σου λείπει σίδηρος! Έχεις κάνει μαύρους κύκλους” σου έλεγε συνέχεια η μαμά σου για να σε ψήσει να φας! “Δεν πίνεις το γάλα σου και έχεις κάνει άσπρα σημάδια στα νύχια” έλεγε και ξανάλεγε ενώ εσύ δεν είχες ακόμη ανοίξει καλά-καλά το μάτι σου!

Αληθεύουν όλες αυτές οι κλισέ εκφράσεις; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου αναλαμβάνει να σου λύσει την απορία! True or False λοιπόν…

1. Οι μαύροι κύκλοι είναι σημάδι πως σου λείπει σίδηρος

Δείγματα του ότι ένα άτομο μπορεί να πάσχει από αναιμία είναι η αδυναμία, το συχνό αίσθημα κούρασης και η χλωμάδα στο πρόσωπο, που κάνει τους μαύρους κύκλους εντονότερους. Μία από τις αιτίες της αναιμίας, και ίσως η πιο συχνή, είναι η έλλειψη σιδήρου.

True or False?

Επομένως, το «κλισέ» αυτό πιθανότατα να ισχύει. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει έντονους μαύρους κύκλους σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό ή τον διαιτολόγο του ώστε να του συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις αλλά και θεραπεία.

2. Παρατηρείς άσπρα σημάδια και αδυναμία στα νύχια; Είναι δείγμα έλλειψης ασβεστίου!

Τις περισσότερες φορές η αιτία για τα λευκά στίγματα είναι κάποιο χτύπημα ή τραυματισμός στο σημείο. Το θρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με τα στίγματα αυτά είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή των πρωτεϊνών, όπως είναι η κερατίνη στα νύχια.

Καλό είναι να γνωρίζεις πως τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα μας αντικατοπτρίζουν τη θρεπτική μας κατάσταση. Μία διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο, σίδηρο αλλά και ασβέστιο καθιστά τα νύχια αδύναμα, λεπτά και εύθραυστα, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται εύκολα και να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά λευκά σημάδια.

True or False?

Η κατάσταση των χεριών σου και πιο συγκεκριμένα των νυχιών είναι πολύ πιο σύνθετη για να “ενοχοποιήσεις” το ασβέστιο! Άρα η κλισέ έκφραση είναι λανθασμένη!


3. Όταν παρατηρώ θαμπά και άτονα μαλλιά, πρέπει να ανησυχώ πως έχω έλλειψη βιταμινών


Η περιορισμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια έντονα στερητικών διαιτών, πολύ συχνά επηρεάζει την υγεία των μαλλιών. Η έλλειψη σιδήρου ή η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να φανεί στα μαλλιά μας, τα οποία γίνονται πιο αδύναμα, άτονα και θαμπά. Μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και βιταμίνες C, Α και Ε, που μπορεί να επιτευχθεί με συχνή κατανάλωση ψαριών, οσπρίων, λαχανικών, φρούτων και ωμών ξηρών καρπών, εξασφαλίζει την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών μας αλλά και ολόκληρου το οργανισμού μας.

True or False?
Μα φυσικά αλήθεια. Τα πάντα στο σώμα μας εξαρτώνται από τη σωστή διατροφή. Έτσι και τα μαλλιά σου. Άρα το κλισέ αυτό επιβεβαιώνεται!


4. Ο συνδυασμός μακαρονιού με κρέας παχαίνει


Το βάρος μας αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε. Μάλιστα, συνίσταται όλα τα κύρια γεύματά μας να αποτελούνται από «εκπροσώπους» και των τριών ομάδων τροφίμων: 1. Ομάδα πρωτεΐνης, 2. Ομάδα αμυλούχων, 3. Ομάδα φρούτων-λαχανικών.

True or False?
Όπως καταλαβαίνεις, ο ισχυρισμός αυτός που ακούγεται συχνότατα και έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες πολλών, δεν αληθεύει! Ο συνδυασμός των μακροθρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνη και υδατάνθρακας, δεν προκαλεί αύξηση βάρους


5. Δεν πίνεις γάλα! Το τυρί, το γιαούρτι ή το βούτυρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης


1 ποτήρι ημίπαχο γάλα περιέχει 300mg ασβεστίου, 1 γιαούρτι περιέχει 400mg ασβεστίου και 40γρ φέτα περιέχουν 200mg ασβεστίου. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά, το βούτυρο είναι πολύ φτωχή πηγή ασβεστίου, με ταυτόχρονη μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Βέβαια ο τρόπος εκτροφής των αγελάδων και η ευρεία χρήση αντιβιοτικών και ορμονών που περνούν στο γάλα, ίσως θα πρέπει να μας στρέψει σε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, το σουσάμι, τα σύκα και τα αμύγδαλα.

True or False?
Όλα τα γαλακτοκομικά είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου επομένως μπορούν να προλάβουν την οστεοπόρωση στον ίδιο βαθμό που το κάνει και το γάλα, εκτός ίσως από το βούτυρο.

6. Το παρακάνεις με το αλάτι; Εκεί οφείλονται οι αντιαισθητικοί κιρσοί στα πόδια

Η εμφάνιση των κιρσών οφείλεται στην διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος και σε βλάβες στα αγγεία. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν το αυξημένο σωματικό βάρος, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η αθηροσκλήρωση, η έντονα καθιστική ζωή, η πολύωρη ορθοστασία, οι ορμονικές μεταβολές, όπως κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης ή της χρήσης αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη αλλά και η κληρονομικότητα. Φυσικά αντιλαμβάνεσαι πως η χρήση του αλατιού, σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά όταν υπερκαταναλώνεται. Και η υψηλή πίσεη – υπέρταση με τη σειρά της δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος.

True or False?
Μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος, όμως σαφώς επηρεάζει την κυκλοφορία! Επομένως, η κατανάλωση αλατιού με μέτρο και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προλάβει μεταξύ άλλων και τη δημιουργία κιρσών.

7. Όταν τρως λιπαρά, βούτυρο κτλ. φουντώνει η ακμή και τα σπυράκια στο πρόσωπο

Η δίαιτα που μπορεί να επιδεινώνει την ακμή είναι η δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ακμή. Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι οι επεξεργασμένες τροφές, η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά. Μία τροφή που πιθανώς να επιδεινώνει τη λιπαρότητα και το πρόβλημα της ακμής είναι το γάλα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η σχέση αυτή έχει να κάνει κυρίως με την περιεκτικότητα του γάλακτος σε ορμόνες. Βέβαια υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα αυτό ώστε να εξάγουμε έγκυρα συμπεράσματα.

Τι θα έλεγες να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια, να διώξεις τις όποιες ρυτίδες και να χάσεις κιλά; Μάθε περισσότερα για την Ισογλυκαιμική διατροφή εδώ

True or False?
Η εντύπωση αυτή είναι εσφαλμένη! Η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν σχετίζεται με τη λιπαρότητα στο πρόσωπο ή την εμφάνιση ακμής.


8. Τα χόρτα και τα πράσινα λαχανικά προκαλούν δυσκοιλιότητα και ερεθισμένο έντερο


Τα χόρτα και τα πράσινα λαχανικά αποτελούν πολύ πλούσιες πηγές φυτικών ινών, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Για άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) βέβαια η κατανάλωση ωμών λαχανικών οδηγεί σε μετεωρισμό, πόνους, δυσκοιλιότητα ή και διάρροια.

Τα άτομα αυτά, που σε ποσοστό φτάνουν περίπου στο 18-20% των ενηλίκων, καλό είναι να αποφεύγουν την υψηλή κατανάλωση λαχανικών και γενικά όλων των τροφίμων που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Βέβαια, βρασμένα λαχανικά, όπως κολοκύθι και καρότο φαίνεται πως είναι πιο εύκολα ανεκτά. Επίσης αν συμπληρώσεις σε αυτά φρέσκο γιαούρτι για να προσφέρεις στον οργανισμό σου προβιοτικά θα αισθανθείς πολύ καλύτερα.

True or False?
Στην πραγματικότητα η άποψη αυτή είναι λάθος! Η διαιτολόγος εξηγεί πως το πρόβλημα του ευρέθιστου εντέρου είναι διαφορετικό από άτομο σε άτομο και άρα δεν αφορά σε συγκεκριμένες τροφές: “Προτείνεται σε άτομα με ευερέθιστο έντερο η διερεύνηση των τροφίμων που τους ενοχλούν, καθώς πρόκειται για μία εξατομικευμένη νόσο”!

Read More

And More