Μήπως μόλις έφαγες και πεινάς ξανά; Ίσως αυτές οι τροφές να έχουν μερίδιο ευθύνης…

Πείνασες. Μπροστά σου εμφανίζεται μία ζεστή φέτα τραγανού ψωμιού. Την καταναλώνεις. Τα λεπτά περνούν και εσύ πεινάς ξανά. Ναι, – δυστυχώς – υπάρχουν μερικές τροφές που μετά την κατανάλωση τους, σε κάνουν να θες να φας ακόμα περισσότερο. Ποιες είναι; Χαρτί και μολύβι για να τις σημειώσεις και να τις αποφύγεις με κάθε τρόπο!

 

Ψωμί

Μπορεί μόλις να καταναλώνεις το φρυγανισμένο σου ψωμί ή τα υποκατάστατα του (που λίγα δεν τα λες), να αισθάνεσαι ακόμα και φουσκωμένη, όμως, μία ώρα είναι υπεραρκετή για να σε κάνει να πεινάσεις ξανά. Ναι, μία φέτα ζεστού και τραγανού ψωμιού εξιτάρουν τον ουρανίσκο σου. Παράλληλα, εξιτάρουν και την ινσουλίνη σου, η οποία προσπαθεί να επαναφέρει την απαραίτητη ισορροπία στον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να ζητάει ξανά – και ξανά – φαγητό.

 

Ζυμαρικά

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν έχουν δημιουργηθεί από επεξεργασμένο αλεύρι, δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι επεξεργασμένο σημαίνει πως δεν διαθέτει πια φυτικές ίνες. Επομένως, μετά από 30 λεπτά πεινάς ξανά. Ωχ!

 

Σούσι

Κάτω από τα αστέρια; Σε μία ζεστή καλοκαιρινή βραδιά; Με φίλες; Μμμ… Μήπως να επιλέξετε κάτι διαφορετικό; Η σόγια σος προκαλεί αφυδάτωση – σε μία περίοδο που έξω έχει 40 βαθμούς C και το ρύζι είναι επεξεργασμένο. Δηλαδή, όπως και στην περίπτωση των ζυμαρικών, οι φυτικές ίνες απουσιάζουν.

 

Δημητριακά με σοκολάτα

Ε, όχι! Και αυτά στη συγκεκριμένη λίστα; Τα περισσότερα και γνωστότερα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ενώ, λόγω του μεγέθους τους, είναι πολύ πιθανό να φας πιο πολλά, εν τέλει,  από τη μερίδα που σου έχει υποδείξει η διαιτολόγος και η σιλουέτα σου. Παράλληλα, η ζάχαρη σου ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη. Κατάλαβες, γιατί θες να φας το δεκατιανό σου, πριν καν φτάσει δέκα η ώρα;

 

Αλμυρά σνακ 

Ειλικρινά, μπορεί να είναι το cheat day σου, όμως ταυτόχρονα είναι ό,τι πιο βλαβερό μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου. Για παράδειγμα, ένα σακουλάκι με πατατάκια είναι γεμάτο από πατάτες, που έχουν τηγανιστεί σε λάδι (που μακάρι να είχε χρησιμοποιηθεί μόνο τρεις φορές), άγνωστης ποιότητας και επεξεργασίας, γεμάτες με συντηρητικά, προκειμένου να κρατάνε ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ίδιο και τα κρακεράκια σου, που όσο πιο νόστιμα είναι, τόσο περισσότερο αλάτι “κρύβουν”. Διατροφικά, δεν έχουν ούτε ένα θετικό. Για αυτό, σου λέω, απομακρύνσου από το συγκεκριμένο σακουλάκι.

 

Ρυζογκοφρέτες

Αν και, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το πιο hot fitness trend, με όλο και περισσότερα κορίτσια που αγαπούν τη σιλουέτα τους και την φροντίζουν να αντικαθιστούν το ψωμί με ρυζογκοφρέτα, στην πραγματικότητα δεν συνιστά ολοκληρωμένο snack. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι διατροφολόγοι προτείνουν τη ρυζογκοφρέτα με τη συνοδεία πρωτεϊνούχας τροφής, όπως το τυρί τύπου cottage ή τα αμύγδαλα. Για αυτό, αν την επιλέγεις ως ενδιάμεσο σνακ, ξανασκέψου το! Ίσως μόλις βρήκες την αιτία που μετά από λίγο το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά.

 

Γιαούρτι

Σου χαρίζει επίπεδη κοιλιά, δροσίζει τον ουρανίσκο σου, αλλά αν δεν το συνδυάσεις με μέλι ή μερικές νιφάδες βρώμης, τότε ετοιμάσου το αίσθημα της πείνας να σε καταβάλλει ξανά αρκετά σύντομα.

Read More

And More