Μόνο η κουζίνα της γιαγιάς αδυνατίζει! Οι 6 κανόνες της μεσογειακής διατροφής… Plus: έξυπνα tips!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λαχταριστό από ένα πιάτο φαγητό με τη υπογραφή της μανούλας ή της γιαγιάς. Κι έχω να σου πω πως δεν υπάρχει και καλύτερη δίαιτα από αυτό…

Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να σου θυμίσουμε ότι η επιστροφή στην παράδοση και στη διατροφή της μανούλας και της γιαγιάς είναι σχεδόν μονόδρομος για μια υγιή και κομψή σιλουέτα.

Αυτό που λέμε “Μεσογειακή Διατροφή“!
Ελαιόλαδο, φρέσκα υλικά, πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φυσικά γάλα και όλων των ειδών τα γαλακτοκομικά. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πιο διάσημης υγιεινής διατροφής στον κόσμο, δηλαδή της Μεσογειακής Διατροφής, που δεν είναι τίποτα άλλο από όλα εκείνα που συνήθιζε να σου φτιάχνει η γιαγιά στο χωριό ή ακόμη και η μαμά όταν ήσουν μικρή. Πάντα μαγειρευτό φαγητό, όσπρια, χόρτα, σούπες, κρέας μία φορά την εβδομάδα κτλ. Εύκολο δεν ακούγεται;

Κι όμως είναι το μυστικό για να μην σε ταλαιπωρήσει ξανά η ζυγαριά, όπως βέβαια και να αισθάνεσαι και να είσαι υγιής! Και δυστυχώς λίγοι την ακολουθούν ακόμη.

1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει «Ελληνικά» – «Μεσογειακά»! Επίσης, 2 στους 10 Έλληνες (19,3% στο συνολικό πληθυσμό) και 17% των γυναικών, βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο, συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό σκορ εφαρμογής υγιεινών διατροφικών συνηθειών” αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.

Τα 6 σημεία της Μεσογειακής Διατροφής
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να ακολουθήσεις πιστά την Μεσογειακή διατροφή. Αρκούν 6 απλοί κανόνες και θα καταφέρεις να συντηρήσεις το βάρος σου και να είσαι απόλυτα υγιής:

1. Άφθονες φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια και καρποί

2. Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως έτοιμα φαγητά, λευκό ψωμί και ζυμαρικα κτλ.

3. Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (κυρίως τυρί και γιαούρτι), 2 μερίδες καθημερινά

4. Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, 2 φορές την εβδομάδα

5. Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες, 1 φορά το μήνα

6. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, 2 κουταλιές της σούπας καθημερινά

Κι αν είσαι αυτό που λέμε “οπτικός” τύπος, όλη η φιλοσοφία της Παραδοσιακής Διατροφής συνοψίζεται σε μία και μόνη εικόνα. Τη διάσημη πια διατροφική πυραμίδα!

H αποκρυπτογράφησή της είναι απλή… όσο ανεβαίνουμε στους ορόφους της πυραμίδας, τόσο πιο μικρές πρέπει να είναι οι ποσότητες των τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε! Κόλλησε λοιπόν την πυραμίδα στο ψυγείο σου και φρόντισε να την ακολουθείς πιστά!

Έξυπνα tips για να είσαι “πιστή” στην παράδοση!
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Κατερίνα Πέλκα σου δίνει τις οδηγίες για να προσφέρεις στον οργανισμό σου όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο ανθρώπινος και προάγουν την υγεία, την ευεξία και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους:

– Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα κτλ)

– Κατανάλωσε καθημερινά 5-7 μερίδες εποχιακών φρούτων και λαχανικών.

– Ξεκίνα τη μέρα σου με πρωινό. Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, αποτρέποντας σε από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα”.

– Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου.

– Περιόρισε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Αν χρειαστεί προτίμησε κρασί.

– Προτίμησε την κατανάλωση ελαιολάδου έναντι ζωικών λιπών (βούτυρο). Το ελαιόλαδο προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης με αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης! Πρόσθεσέ το στο φαγητό σου προς το τέλος του μαγειρέματος και πάντα με μέτρο.

– Απόφυγε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, πίτσες, fast food, λιπαρά κρέατα).

– Προτίμησε άπαχα κρέατα και αφαίρεσε πάντα το ορατό λίπος.

– Αν καταναλώνεις κάτι ιδιαίτερα λιπαρό, προσπάθησε ταυτόχρονα να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών.

– Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα.

– Πρόσπαθησε καθημερινά να έχεις 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας

– Τρόφιμα με ελάχιστη θερμιδική αξία, τα οποία μπορείς άφοβα να καταναλώνεις είναι τα ακόλουθα: αγγούρι, άνηθος, γαρίφαλο, δυόσμος, κανέλλα, κάρυ, κάπαρη, λεμόνι, λάχανο, μαρούλι, μουστάρδα, μαϊντανός, ξύδι, πίκλες, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, φασκόμηλο/ χαμομήλι κτλ

Read More

And More