Νιώθεις πρησμένη και φουσκωμένη; Πολύτιμες συμβουλές για να καταπολεμήσεις την κατακράτηση

Ξέρεις ποιος είναι ο λόγος που πολλές φορές αισθάνεσαι πρησμένη; Γνωρίζεις πως μπορεί το φόρεμα να μη σου στέκεται καλά όχι επειδή έχεις πάρει κιλά, αλλά επειδή είσαι φουσκωμένη; Ανοίγουμε το φάκελο κατακράτηση υγρών… όταν ο οργανισμός επιμένει να “μαζεύει” ό, τι του δίνεις -με λίγη βοήθεια βέβαια από τις λάθος διατροφικές μας επιλογές- με αποτέλεσμα να δείχνεις πιο παχιά από όσο είσαι, αλλά και να εμφανίζεις κυτταρίτιδα.

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για να κάνουμε reset και να βοηθήσουμε τον οργανισμό να “ξεφουσκώσει”! Η διατροφική αντιμετώπιση μιας τέτοια κατάστασης “άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και την κατακράτηση νερού” εξηγεί η διαιτολόγος.


Smart Tips για να διώξεις κυτταρίτιδα, φούσκωμα και κατακράτηση

– Λιγότερο αλάτι! Μείωσε την κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.

– Λιγότερο αλκοόλ! Περιόρισε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.

– Αναγνώρισε το κορεσμένο λίπος! Προσεκτική εως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).

– Απόφυγε τους απλούς υδατάνθρακες… Η ζάχαρη που βρίσκεται παντού, έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας, αλλά και την κατακράτηση. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά σάκχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, γλυκά). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές όπως ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη. Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους, και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.

– Φρούτα και λαχανικά! Άφθονη χρήση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Οι φυτικές ίνες αφενός μεν λόγω της ικανότητά τους να δεσμεύουν τα χολικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους, αφετέρου δε λόγω του ότι διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό αναπληρώνει τα υγρά του οργανισμού και κατ’ επέκταση και των λιποκυττάρων και έτσι τελικά βελτιώνουν την όψη «φλούδας πορτοκαλιού» της επιδερμίδας.

– Πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς! Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη, ροφήματα κρόκου Κοζάνης), συστήνεται επιπλέον μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους και να εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).

– Γυμνάσου! H σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Read More

And More