Ο Δ. Γρηγοράκης μας δίνει 4 fitness facts για την κυτταρίτιδα και συμβουλές για να την καταπολεμήσεις.

Πώς μπορείς να μειώσεις την κυτταρίτιδα για να νιώθεις ασφάλεια και όμορφα με τα μίνι φορέματά σου;

Μιλάμε με τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη, ο οποίος μας δίνει τέσσερα fitness facts για το φαινόμενο κυτταρίτιδα, αλλά και απλές καθημερινές συμβουλές για να την καταπολεμήσεις.

FITNESS FACTS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
– Η κυτταρίτιδα δεν πάει απαραίτητα μαζί με τα παραπάνω κιλά: Σήμερα γνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται μετά την εφηβεία στις γυναίκες, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος. Ο ρόλος των γυναικείων ορμονών είναι πρωταρχικής σημασίας για την εμφάνισή της, ενώ η κληρονομικότητα, η φυλή, η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους, η συμπεριφορά του συνδετικού ιστού και η προδιάθεση του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος επίσης αποτελούν παράγοντες που ευθύνονται για την αντιαισθητική όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

– Μην κατηγορείς το πιάτο σου για την κυτταρίτιδα
: Οι παλιές εικασίες ότι ορισμένα τρόφιμα, ροφήματα ή συστατικά τους σχετίζονται με την κυτταρίτιδα δεν ευσταθούν. Οι ειδικοί, μάλιστα, συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία μεμονωμένη συνήθεια -διατροφική ή του τρόπου ζωής γενικότερα- η οποία ευθύνεται εξολοκλήρου για την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τρόφιμα όπως η ζάχαρη, ο καφές και τα αναψυκτικά, που έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή της.

– Δεν υπάρχει τέλεια, λεία επιδερμίδα: Ακόμη κι αν υπήρχε Αη Βασίλης, δεν θα μπορούσες να του ζητήσεις να εξαφανίσει εντελώς την κυτταρίτιδα. Γιατί πολύ απλά, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. “Τα περισσότερα τεχνάσματα που χρησιμοποιούμε εναντίον της κυτταρίτιδας όπως οι κρέμες, τα μηχανήματα, οι διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις και τα εξειδικευμένα διατροφικά σχήματα, δυστυχώς, δεν έχουν μόνιμη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, σίγουρα μπορείτε να βελτιώσετε την όψη της ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με συστηματική άσκηση και καθημερινή σωματική δραστηριότητα” σημειώνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης.

– Ο καφές και τα ροφήματα με καφεΐνη ΔΕΝ κάνει κυτταρίτιδα: Κανένα τρόφιμο δεν ευθύνεται από μόνο του για την κυτταρίτιδα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές, τα αναψυκτικά κτλ συνδέονται με την εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, για την καλοκαιρινή «απειλή» ευθύνονται – κατά κύριο λόγο – τα γονίδιά μας, από τα οποία εξαρτάται και η υφή του δέρματός μας, το κάπνισμα, η συνολικά ανθιυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης κ.ά.

Fitness συμβουλές ενάντια στην κυτταρίτδια
Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς εντελώς από την κυτταρίτιδα, είναι όμως εφικτό να απαλύνεις αισθητά την όψη της. Πώς;

– Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα, φροντίζοντας να συνδυάζεις τόσο την αερόβια άσκηση, όσο και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

– Φρόντισε να ενυδατώνεις επαρκώς το σώμα σου, πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα. Θυμήσου ότι στην καθημερινή σου ενυδάτωση συνεισφέρει, όχι μόνο το πόσιμο νερό, αλλά και πολλά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι), καθώς και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, το τσάι, τα αναψυκτικά (light αν θέλετε μηδενικές θερμίδες), ο καφές και οι χυμοί.

– Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο δεν στερείται των αγαπημένων σου τροφίμων και ροφημάτων, στοχεύοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

– Εξασφάλισε ότι η καθημερινή σου διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

– Περιόρισε συνήθειες που μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα όπως το στρες, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Read More

And More