Οι λόγοι που ο χειμώνας… παχαίνει! Tips για να το αποφύγεις

Μήπως ο χειμώνας σαμποτάρει τη δίαιτά σου; Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι τους τελευταίους μήνες έχεις πάρει μερικά κιλάκια; Μην ανησυχείς γιατί ανήκεις στον κανόνα και όχι στην εξαίρεση, όπως δηλαδή και οι περισσότερες αυτής της παρέας. Γι’ αυτό το λόγο, που λες, αποφάσισα να μιλήσω με τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βιολέτα Τζεμολλάρι, ώστε α. να μας εξηγήσει τους λόγους που ο χειμώνας μας παχαίνει και β. να μας προσφέρει μερικά έξυπνα tips με σκοπό να μας “σώσει” από το μαρτύριο της αύξησης των κιλών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εντάξει δεν λέω, κι εμείς κάνουμε κάποια συνειδητοποιημένα λαθάκια το χειμώνα, μιας και το άγχος του μπικίνι έχει απομακρυνθεί αρκετά και ζούμε στην “ασφάλεια” του πουλόβερ. Ας πούμε, ξέρουμε πόσο καταστροφικό είναι για τη διατροφή μας ο συνδυασμός τζάκι, καναπές, τηλεόραση, φαγητό. Ή ένα ακόμα πιο σύνηθες παράδειγμα για να χαλάσουμε τη δίαιτά μας είναι το σουαρέ με φίλους στο σπίτι, που όλος τυχαίως συνοδεύεται κάθε φορά από ένα επιτραπέζιο, 1-2 (μπορεί και 3-4) πίτσες, ποτό και φυσικά γλυκό για να ολοκληρωθεί η βραδιά με επιτυχία. Τέσπα! Αφού τα έχουμε αναγνωρίσει όλα αυτά, πάμε να δούμε όσα λέει ο ειδικός…



ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΑΣ ΠΑΧΑΙΝΕΙ

1. Αυξημένη κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων… και όχι μόνο!
Τραπέζια, γιορτές, φιλικές επισκέψεις και πολλά ακόμα! Κακά τα ψέματα, ο χειμώνας μας κλείνει μέσα στο σπίτι, είτε είναι δικό μας είτε είναι των αγαπημένων μας φίλων. Όλα αυτά συνήθως συνοδεύονται από “Λουκούλλεια γεύματα” με πολλές θερμίδες και λιπαρά, λαχταριστά γλυκά και φυσικά άφθονο αλκοόλ για να “ανάψει” το κέφι. Καταλαβαίνεις και από μόνη σου ότι τα κιλά και το στομάχι σου δεν γίνεται να μην επηρεαστούν από όλα αυτά.

Έρευνες δείχνουν ότι έχουμε την τάση να παίρνουμε 1-2 κιλά από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, που τις περισσότερες φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να χάσουμε.


2. Κακή διάθεση κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών

Έχεις παρατηρήσει ότι η διάθεσή σου “πέφτει” κατακόρυφα κατά τους χειμερινούς μήνες; Αυτό συμβαίνει γιατί ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από μια ψυχική ασθένεια, γνωστή και ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΔΕ), ένα είδος κατάθλιψης που επηρεάζει τους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει στους πάσχοντες την επιθυμία να τρώνε περισσότερο, λόγω του ότι ο καιρός είναι κρύος και μουντός και η ώρα αλλάζει.

Η ίδια η τροφή συνδέεται άμεσα με τη διάθεση, μιας και αυξάνει τις ενδορφίνες που αποτελούν τις ορμόνες της καλή διάθεσης. Εκείνοι λοιπόν που παλεύουν να διατηρήσουν τη διάθεσή τους σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας σε αυτή την εποχή του έτους.

3. Μειωμένη δραστηριότητα
Αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τους λάτρεις των σπορ του χειμώνα, οι οποίοι μπορεί να γίνουν πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Όταν όμως η θερμοκρασία πέφτει, οι περισσότεροι προτιμούμε να μείνουμε κάτω από μια κουβέρτα, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και την καθιστική ζωή.

Εάν είσαι επιρρεπής στην αύξηση του σωματικού βάρους το χειμώνα, προχώρησε συνειδητά και άμεσα στην αλλαγή της συμπεριφοράς και της ενεργητικότητάς σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους. Αυτό σίγουρα θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα επιπλέον κιλά.

ΕΞΥΠΝΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ

1. Κατανάλωσε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νερό
Αν θέλεις να αποφύγεις την αύξηση βάρους και να μειώσεις ταυτόχρονα την πείνα σου, επέλεξε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Πρώτα στις επιλογές σου πρέπει να είναι οι σούπες που περιλαμβάνουν 80-95% νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά με 80-95 % και τα γαλακτοκομικά με 85 %. Το νερό αυξάνει τον όγκο του στομαχιού με αποτέλεσμα να σε χορταίνει και ταυτόχρονα να σε ενυδατώνει.

Δες εδώ γευστικές και light σούπες με λιγότερο από 300 θερμίδες!

2. Βγες στον ήλιο
Το φως του ήλιου μπορεί να αποτρέψει την πτώση της σεροτονίνης και να βοηθήσει στην ενίσχυση της χημικής ουσίας του εγκεφάλου, που είναι εν μέρει υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας. Ακόμη και το τεχνητό φως, ειδικά το πρωί, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της επιθυμίας για φαγητό που ωθεί πολλές φορές σε υπερφαγία.

3. Αύξησε την πρωτεΐνη
Με την ενίσχυση της πρόσληψης της πρωτεΐνης μπορεί να “κόψεις” ακόμα και 440 θερμίδες ημερησίως. Αρκετές δηλαδή για να χάσεις σχεδόν ένα κιλό την εβδομάδα χωρίς να πεινάσεις.

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες φαίνεται να ξεγελάει τη σκέψη του εγκεφάλου και να νιώθεις ότι έχεις φάει… περισσότερο από ό,τι έχεις. Προτίμησε να καταναλώνεις άπαχη πρωτεΐνη και όχι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως όσπρια, αυγά, ψάρια, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

4. Εστιάστε στα σωστά λιπαρά
Το σώμα σου χρειάζεται το σωστό είδος λιπών για να βοηθήσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, καθώς και για να χάσει βάρος. Τα υγιή λίπη βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τις βιταμίνες Α, D και Ε και είναι απαραίτητα για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρως τα σωστά λίπη, η διάθεσή σου είναι καλύτερη.

Ενίσχυσε την διατροφή σου το χειμώνα με μια ποικιλία από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα από κορεσμένα λίπη, αλλά απόφυγε τα υδρογονωμένα και trans λιπαρά που παραμονεύουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δοκόμασε τις ελιές, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, το σολομό, τα καρύδια, τις αντσούγιες, τους σπόρους λιναριού, τη μαλακή μαργαρίνη.

5. Αντικατέστησε τα γλυκά
Τα εξευγενισμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες είναι υπεύθυνα για την παχυσαρκία και τις καρδιοπάθειες. Αν ποθείς ένα γλυκό, προσπάθησε να μην ακούσεις τη λαιμαργία της στιγμής και να αρκεστείς σε μια ποικιλία από φρούτα, χυμούς, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, ρυζογκοφρέτες με μέλι και ταχίνι, ώστε να πάρεις τις βιταμίνες τους και την ήπια φυσική γλυκύτητά τους.

6. Παίξε… την ωραία κοιμωμένη
Όταν ο καιρός είναι κρύος και η μέρα είναι μικρή, τα ανθρώπινα σώματα επιστρέφουν στην φυσική κατάσταση που περιλαμβάνει αργό μεταβολισμό και περισσότερο ύπνο. Κοιμήσου νωρίς το βράδυ και ξύπνησε νωρίς το πρωί, ώστε να προλάβεις το φως του ήλιου. Όταν ξυπνάς νωρίς, έχει θετική επίδραση στο κύκλο του ύπνου σου. Ο περισσότερος ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα, ιδιαίτερα το χειμώνα, βοηθά τη διάθεσή σου να μείνει σταθερή, σε αποτρέπει από τα σνακ τα μεσάνυχτα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More