Πόσες θερμίδες “κρύβουν” οι αγαπημένες πασχαλινές λιχουδιές;

Στο φετινό Πάσχα όλα είναι διαφορετικά. Και το μόνο που παραμένει ίδιο και εφικτό είναι η γεύση. Τσουρέκια, κουλουράκια, κόκκινα και σοκολατένια αβγά είναι εδώ και μπορούν να μας συνοδεύσουν αυτές τις μέρες με τη σκληρή πραγματικότητα να επηρεάζει την ψυχολογία μας. Ναι, μπορούμε να ψήσουμε αρνί στο σπίτι. Κι ας μην είμαστε όλη η οικογένεια, οι φίλοι μαζί.

Κάτι που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι η ψυχολογία μπορεί να σε ρίξει στο πολύ φαγητό. Και το κλείσιμο στο σπίτι, ακόμα περισσότερο. Τι κάνουμε λοιπόν; Προσέχουμε. Απολαμβάνουμε τα πάντα, αλλά στις σωστές ποσότητες. Και για να ξέρεις, στο άρθρο που ακολουθεί, θα ενημερωθείς για τις θερμίδες που έχει κάθε πασχαλινό έδεσμα, έτσι για να συγκρατηθείς όσο γίνεται… Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ο λόγος στην ειδικό…

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Γιορτή, κατά την οποία, οι Χριστιανοί τιμούν την ένδοξη Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή, ο κόσμος, είθισται να γιορτάζει ταυτόχρονα και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

Οι γιορτινές αυτές ημέρες είναι δίπλα μας και μια μακρά περίοδος νηστείας (για κάποιους μεγαλύτερης και για άλλους μικρότερης διάρκειας) φτάνει στο τέλος της. Τη θέση των λαδερών φαγητών και των οσπρίων έρχονται τώρα να αντικαταστήσουν η περίφημη μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά, το αρνί και το κατσίκι, καθώς και τα γλυκά εδέσματα, όπως τα κουλουράκια, το τσουρέκι και φυσικά τα σοκολατένια αυγά που παρασύρουν στην κατανάλωσή τους μικρούς και μεγάλους.

Πάμε όμως να δούμε τι μας προσφέρει διατροφικά το κάθε ένα από αυτά και φυσικά με πόσες θερμίδες θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, καταναλώνοντας τα!

Αν το σκεφτούμε λογικά η περίοδος της νηστείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν περίοδος αποτοξίνωσης από τα πολλά λιπαρά και τις πρωτεΐνες. Ο οργανισμός, λοιπόν, χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο, για να μπορέσει να ξαναδεχτεί τις αυξημένες ποσότητες κρέατος και λιπαρών που καταναλώνονται αυτές τις ημέρες. Η ομαλή προσαρμογή του οργανισμού από τα νηστίσιμα στα Πασχαλινά φαγητά ξεκινά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με τη μαγειρίτσα.

Αρνί

 

Το αρνί παρουσιάζει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα με 110mgr χοληστερόλης / 100 γρ. αρνιού. Ακόμη και το αρνάκι γάλακτος (που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο) είναι πλούσιο σε λίπος. Ο λόγος που είναι τόσο τρυφερό είναι εξαιτίας της μικρότερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και της αυξημένης περιεκτικότητας του σε λίπος. Η περίπτωση να αφαιρέσεις το λίπος του είναι απίθανη μιας και στα μικρά ζώα είναι κρυμμένο ενδομυϊκά.

Κοντοσούβλι από χοιρινό κρέας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος κρέατος, αν και το πιο συνηθισμένο είναι το χοιρινό, που μαρινάρεται και συνδυάζεται με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά (πιπεριά, ντομάτα), τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις καρκινογόνες ουσίες, που παράγονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος στα κάρβουνα. Το χοιρινό κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση και στην τόνωση του οργανισμού. Ωστόσο, η αυξημένη περιεκτικότητά του σε κορεσμένο λίπος συνιστά τη μέτρια κατανάλωσή του. Συγκεκριμένα, τα 100 γραμμάρια χοιρινό κρέας περιέχουν 350 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπος.

Κουλούρια και τσουρέκια

Αποτελούν τόσο τα επιδόρπια, όσο και τα σνακ των γιορτινών ημερών. Ποιο, όμως, από τα δύο είναι διατροφικά «καλύτερο»;

Και τα δύο παρασκευάζονται με αλεύρι, γάλα, ζάχαρη κι αυγά, αν και το τσουρέκι στη σύσταση του περιέχει περισσότερα αυγά από ότι το κουλούρι. Η διαφορά τους έγκειται στην περιεκτικότητα του κουλουριού σε ελαιόλαδο, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το τσουρέκι από την άλλη περιέχει συνήθως ζωικό βούτυρο ή μερικώς υδρογονωμένες φυτικές μαργαρίνες…δηλαδή κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Κατά μέσο όρο 60 γραμμάρια Πασχαλινών κουλουριών παρέχουν στον οργανισμό περίπου 230 θερμίδες, 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη. Από την άλλη,  70 γραμμάρια Πασχαλινό τσουρέκι προσδίδουν 268 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

Συμπερασματικά: οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Παρόλα αυτά, ίσως, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε προτιμότερη τη κατανάλωση κουλουριών, παρά τσουρεκιού εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε φυτικά λιπαρά ελαιολάδου. Το κλειδί και σε αυτή τη περίπτωση είναι το μέτρο, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που τρόφιμα περισσότερο «υγιεινά» από άλλα, γίνονται η αιτία της αύξησης του βάρους λόγω του «θερμιδικού εφησυχασμού» που δημιουργούν. 1-2 κουλουράκια μαζί με το πρωινό σας γάλα, το χυμό ή τον καφέ σας ή ακόμα και 1 φέτα τσουρέκι σαν σνακ μαζί με λίγο γιαούρτι σίγουρα δε θα οδηγήσουν τη ζυγαριά σας σε άνοδο.

Κόκκινα αβγά

1 αυγό 50γρ. αποδίδει περίπου 75-80 θερμίδες, 6γρ. πρωτεΐνης, 5,5γρ. λίπους, και σύμφωνα με νεότερη ανάλυση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), 186mg χοληστερόλης (μείωση κατά 14% από αντίστοιχη ανάλυση που διεξήχθη το 2002). Πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες όπως, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και E, παντοθενικό οξύ και χολίνη, το αυγό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Λόγω όμως των θερμίδων αλλά και της σύστασης των τροφίμων αυτών των ημερών καλό θα ήταν να μην ξεπεράσετε την κατανάλωση του 1 αυγού την ημέρα!

*Άτομα που παρουσιάζουν υψηλή χοληστερόλη καλό είναι να καταναλώνουν 2-4 αυγά την εβδομάδα, μοιρασμένα, και όχι όλα σε μία ημέρα!

Διατροφικό Tip: Αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση όλων των Πασχαλιάτικων εδεσμάτων που έχετε ετοιμάσει. Καταναλώστε 1 αυγό στο πρωινό σας γεύμα. Τα κυρίως γεύματα που θα ακολουθήσουν θα περιέχουν αρκετό λίπος και χοληστερόλη, μην επιβαρύνετε κι άλλο τον οργανισμό και το στομάχι σας.

Σοκολατένια αβγά

Ένα μέσο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό, έχει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 55 γρ. υδατάνθρακες, 6 γρ. πρωτεΐνες και 30 γρ. λίπος. Επιλέξτε πασχαλινό αυγό από σοκολάτα υγείας αντί γάλακτος, η οποία περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) ασκώντας αντιθρομβωτική δράση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο. Ωστόσο, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου τους, περιοριστείτε στην κατανάλωση 30 γρ. /3 φορές την εβδομάδα.

Τι ισχύει με τη μαγειρίτσα;

Ένα πιάτο μαγειρίτσα περιλαμβάνει: Εντόσθια (συκωταριά, έντερα), ρύζι, αυγά, κάποια λαχανικά, χυμό λεμονιού, φυτικό λίπος ελαιολάδου, και μπορεί να προσφέρει  στον οργανισμό μέχρι και 580-600 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και ζωικό – κορεσμένο λίπος.

Πέραν όμως των «κακών» νέων υπάρχουν και τα «καλά» νέα. Τα εντόσθια που περιέχονται στη μαγειρίτσα είναι πλούσια σε αιμικό σίδηρο (εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό), καθώς και σε πλήθος βιταμινών όπως, βιταμίνη Α, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Β12, βιοτίνη και σε φολικό οξύ. Καταναλώστε λοιπόν με μέτρο και θα ωφεληθείτε!

Για να κάνετε πιο «light» τη μαγειρίτσα σας, μειώστε την ποσότητα των εντοσθίων, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε λαχανικά, και περιορίστε την προσθήκη των αυγών σε έναν μόνο κρόκο, ή ακόμα καλύτερα προσθέστε μόνο τα ασπράδια τους. Η μείωση αυτή είναι ικανή να «ρίξει» τη συνολική τιμή χοληστερόλης του πιάτου σας κατά 186mg ανά κρόκο αυγού!

Διατροφική πρόταση: Αντικαταστήστε το αυγολέμονο με γιαούρτι! Θα κάνει πιο ελαφρύ το πιάτο σας.

1ο Διατροφικό Tip: Μη παραμείνετε νηστικοί όλη την ημέρα περιμένοντας το βράδυ της Ανάστασης για να γευτείτε όλα τα καλούδια που θα έχετε ετοιμάσει, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος θα σας μείνει απλά ένα αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας. Καταναλώστε κανονικά το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα σας και επιλέξτε κάτι ελαφρύ για μεσημεριανό, όπως  μια σαλάτα με μικρή ποσότητα από πλιγούρι ή ζυμαρικά ή ένα σάντουιτς λαχανικών.

2ο Διατροφικό Tip: Καταναλώστε τη σαλάτα σας προτού περάσετε στο κυρίως πιάτο της μαγειρίτσας. Οι φυτικές ίνες που περιέχει πέραν του αισθήματος κορεσμού που δημιουργούν, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα τροφής, συντελούν και στη μειωμένη απορρόφηση λίπους και χοληστερόλης από τα κύτταρα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού σας.

 

Read More

And More